Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klare for påskeutfarten

Trond Håvelsrud speider utover Wijdefjorden på en skutertur i fjor påske. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Klare for påskeutfarten

Påsken står for døra, og mange skal på tur. Sysselmannen mener terskelen fortsatt bør være lav for å ta kontakt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.04.2011 kl 08:31

Påsken står for døra, og mange skal på tur. Sysselmannen mener terskelen fortsatt bør være lav for å ta kontakt. – Det kan ikke være sånn at engstelse for å måtte betale for en redningsaksjon hindrer noen i å ta kontakt med oss. Har du store problemer, må du ringe, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard.

Sysselmannen skal ha to mann på vakt hver dag i påskeuken. Til vanlig har de én mann på hverdagene og to i helgen. De skal også ha inspeksjoner og kontroller ute i terrenget, men Nygaard vil ikke fortelle hvor.

Vær forberedt

Selv om Nygaard oppfordrer til å ta kontakt med Sysselmannen hvis man får problemer, mener han de som skal på tur må være forberedt til møtet med Svalbard-naturen.

– Skal du på tur i disse omgivelsene, må du være fysisk, psykisk og utstyrsmessig rustet for tøffe og vanskelige situasjoner, sier han.

Han håper også de slipper unødig belastning av redningsapparatet.

– I påsken er det mange som drar på tur. Da er det viktig at vi har redningspersonell tilgjengelig når det virkelig er behov. Gi beskjed og hold kontakten med familie eller andre bekjente når du reiser på tur, slik at misforståelser og unødvendig bekymring unngås, sier han.

Normal beredskap

Longyearbyen Røde Kors Hjelpe­korps har ingen vaktordning i påsken, men forholder seg til påsken som om det skulle vært en normal uke.

– På fastlandet er påsken den store høytiden hva turer angår, og da blir beredskapen deretter. På Svalbard er turvirksomheten relativt stabil hele året, så vi ser ikke noen grunn til å forholde oss annerledes til påsken enn andre uker, sier leder Jørgen Haagensli.

Røde Kors er likevel en viktig del av beredskapen på Svalbard og stiller med det mannskapet de klarer på en eventuell redningsaksjon. Organisasjonen har 50 aktive medlemmer i Longyearbyen.

Haagensli mener imidlertid det er like viktig å være godt forberedt i påsken som resten av året.

– Bruk sunn fornuft og forhold deg til fjellvettreglene. Pass også på at du har med deg nødutstyr uansett hva slags tur du skal på. Da har du et godt utgangspunkt, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!