Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar til å sende  Hermansen på museum

vis administrasjonssjefens anbefaling blir tatt til følge, skal bysten av Robert Hermansen plasseres på museet. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Klar til å sende Hermansen på museum

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes foreslår at Svalbard Museum får bysten av Robert Hermansen. Tirsdag avgjør politikerne saken.

Etter en lang strid skal Longyearbyen lokalstyre (LL) ta stilling til hva som skal skje med bysten av Robert Hermansen. Bysten har vært en hodepine for LL helt siden den ble gitt i gave av Det Norske Svalbardselskap i 2009. Etter avdukingen har den blitt midlertidig plassert i vestibylen i Næringsbygget i påvente av en mer permanent oppholdstillatelse. Saken var senest oppe i lokalstyret høsten 2012. Da ble det vedtatt at bysten skulle bli værende i vestibylen inntil et gruvemuseum var klart.

Midlertidig opphold

I takt med dårligere økonomi i Store Norske har planene om et gruvemuseum blitt mer usikre. Store Norske ønsker heller ikke å ta i mot bysten for midlertidig lagring.

Dermed kan det se ut til at bysten er på vei mot nok et midlertidig oppholdssted. I et saksframlegg som administrasjonssjef Lars Ole Saugnes legger fram for politikerne i lokalstyret førstkommende tirsdag, anbefales det at bysten plasseres på Svalbard Museum. Saugnes mener at det vil være «det mest hensiktsmessige alternativet fram til en mulig permanent plassering i et framtidig gruvemuseum.»

Museet vil bruke bysten i en framtidig utstilling om norsk industrihistorie på Svalbard. Fram til det vil bysten stå lagret i et magasin.

Flere interessenter

Longyearbyen Arbeiderforening og Karlsberger Pub har også vært i kontakt med LL for å formidle at de gjerne tar i mot bysten med åpne armer.

«Begge disse alternativene vurderes som mindre aktuelle alternativ enn en plassering på Svalbard Museum», skriver administrasjonssjef Saugnes.

Tirsdag tar lokalstyret stilling til hvem som får bysten av Robert Hermansen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!