Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar til å sende  Hermansen på museum

vis administrasjonssjefens anbefaling blir tatt til følge, skal bysten av Robert Hermansen plasseres på museet. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Klar til å sende Hermansen på museum

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes foreslår at Svalbard Museum får bysten av Robert Hermansen. Tirsdag avgjør politikerne saken.

Tekst:

Publisert:

Etter en lang strid skal Longyearbyen lokalstyre (LL) ta stilling til hva som skal skje med bysten av Robert Hermansen. Bysten har vært en hodepine for LL helt siden den ble gitt i gave av Det Norske Svalbardselskap i 2009. Etter avdukingen har den blitt midlertidig plassert i vestibylen i Næringsbygget i påvente av en mer permanent oppholdstillatelse. Saken var senest oppe i lokalstyret høsten 2012. Da ble det vedtatt at bysten skulle bli værende i vestibylen inntil et gruvemuseum var klart.

Midlertidig opphold

I takt med dårligere økonomi i Store Norske har planene om et gruvemuseum blitt mer usikre. Store Norske ønsker heller ikke å ta i mot bysten for midlertidig lagring.

Dermed kan det se ut til at bysten er på vei mot nok et midlertidig oppholdssted. I et saksframlegg som administrasjonssjef Lars Ole Saugnes legger fram for politikerne i lokalstyret førstkommende tirsdag, anbefales det at bysten plasseres på Svalbard Museum. Saugnes mener at det vil være «det mest hensiktsmessige alternativet fram til en mulig permanent plassering i et framtidig gruvemuseum.»

Museet vil bruke bysten i en framtidig utstilling om norsk industrihistorie på Svalbard. Fram til det vil bysten stå lagret i et magasin.

Flere interessenter

Longyearbyen Arbeiderforening og Karlsberger Pub har også vært i kontakt med LL for å formidle at de gjerne tar i mot bysten med åpne armer.

«Begge disse alternativene vurderes som mindre aktuelle alternativ enn en plassering på Svalbard Museum», skriver administrasjonssjef Saugnes.

Tirsdag tar lokalstyret stilling til hvem som får bysten av Robert Hermansen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!