Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for tøffe beslutninger

På plass: Onsdag var det igjen vanlig kontordag for Wenche Ravlo etter to dager i Svea og kullgruvene. FOTO: Eirik Palm

Klar for tøffe beslutninger

Wenche Ravlo utelukker ikke at det kan bli enda færre ansatte i Store Norske. Uka startet hun inne i gruvene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2015 kl 11:25

Ravlo brukte mandagen og tirsdagen til å snakke med ansatte og besøke Svea Nord, Lunckefjell og Oppredningsverket i Svea.

– Det var veldig all right å komme dit. Jeg merker at det er en stå på-vilje og det er mange som legger inn ganske mye, sier hun.


Stolte
Klokka har akkurat passert sju onsdag morgen og den nye direktøren er på plass på kontoret sitt i hjørnet oppe i andre etasje. Fra vinduet ser hun rett mot kullkraftverket som forsyner Longyearbyen med strøm, en av forpliktelsene til selskapet hun nå leder. Men det er først og fremst salg av kull utenfor Svalbard som er mandatet. Stortinget har sagt klart fra at Store Norske skal drive etter bedriftsøkonomiske prinsipper.

Det byr på utfordringer. Kullprisene har stupt det siste året, og i januar leverte selskapet et resultat på 537 millioner kroner i underskudd. Det er det største underskuddet i Store Norskes historie. Alarmklokkene hadde allerede ringt lenge, og i november slo styreleder Annette Malm Justad fast at situasjonen er alvorlig.

Én måned tidligere var Wenche Ravlo inne i en kullgruve for første gang. Det var Justad som tok henne med i forbindelse med ansettelsen.

Hun er dermed ikke ukjent med utfordringene.

– Mange har en lang historie i hjørnesteinbedriften. De har valgt å jobbe på et sted som er ganske tøft, og de er stolte, sier hun.

– Hvordan blir det å lede bedriften?

– Det er litt tidlig å si etter fire-fem dager i stolen. Jeg har ennå til gode å skjønne kulturen helt, sier Ravlo, som hadde sin første arbeidsdag fredag 20. februar.


Færre ansatte?
Ravlo har vært ute en vinternatt før, og har blant annet bakgrunn fra Norske Skog i Follum, hvor hun gjennomførte store omstillinger. 70 av om lag 470 ansatte måtte gå i prosessen.

De første av de 95 som ble oppsagt før jul har sluttet, og det blir flere i ukene som kommer. Store Norske legger opp til en minimumsdrift i 2015 og 2016.

– Du kommer inn i en bedrift hvor kriseforståelsen er til stede, absolutt. Det er en jobb som skal gjøres, og vi legger all kraft inn på at vi skal lykkes.

– Hvordan merker du stemningen?

– Det har jeg spurt folk om også, for jeg vet ikke hvordan det pleier å være.

Nå skal hun vurdere organisasjonen, og her vil det høyst sannsynlig komme endringer. Målet etter kuttrunden som har vært, er at det skal være om lag 250 ansatte i Store Norske ved normal drift, men Wenche Ravlo utelukker ikke at det kan bli færre.

– Ja, det kan det bli, i og med at vi må redusere kostnadene med 100 millioner kroner per år. Prosessen er i gang, og det er mye som skal besluttes, sier hun.

Utover det vil hun ikke kommentere omorganiseringen.


Gruva hovedfokus

Store Norske har kjøpt seg mer tid etter reforhandlinger med leverandører og kreditorer, og har nå finansiering fram til sommeren. Men da er kassa tom.

I januar ba styret eieren Næringsdepartementet om et kriselån på 450 millioner kroner, og saken ligger nå i Eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet. Ifølge kommunikasjonssjef Trond Viken er det ikke noen avklaring ennå.

Svalbardposten har tidligere skrevet at det er flertall i Stortinget for et lån til Store Norske. Spørsmålet er betingelsene som følger med.

Det er også Ravlo enig i.

– Det skal noe til for at vi ikke får støtte. Spørsmålene er premissene, sier hun og fortsetter:

– I tillegg jobber vi med banken om lån. Denne prosesen er på langt nær ferdig.
– Store Norske har bedt om 400 millioner kroner til kulldriften og 50 millioner kroner til utvikling av ny virksomhet. Miljøpartiet De Grønne mener det bør være omvendt?

– Når det gjelder SNU (Store Norske Utvikling) er det et par ting det jobbes med. Men for meg for øyeblikket, er det gruvevirksomheten som har hovedfokuset, sier Ravlo.


Langvarig effekt

Etter at Svalbardposten var gått i trykken hadde Ravlo sitt første møte i styret. Styret har allerede gjort store deler av jobben før hun kom, og selv sier hun det både har fordeler og ulemper.

– Mye er besluttet, som det ikke er mulig å gjøre noe med. Men man hadde ikke annet valg. Jeg opplever at styret og arbeidende styreleder og organisasjonen har gjort en imponerende jobb så langt. Men fremdeles gjenstår mye.

Den første store utfordringen er å få finansieringen på plass slik at selskapet kan drive videre og gjennomføre nye sparetiltak. I tillegg gjelder det å finne kostnadsreduksjoner som gir langvarig effekt.

Det er også Ravlo som må ta beslutningen om selskapet skal starte ny oppfaring i Lunckefjellet for å unngå opphold når det klargjorte kullet er hentet ut. Dette må skje i løpet av sommeren, og arbeidet må være i gang til høsten.

Kullprisene har vært stabilt lave det siste året, og Store Norske har lagt opp til en balanse på 75 dollar tonnet. Prisene har på det laveste vært under 60 dollar.

Én time senere har folk kommet på jobb og hun må delta på et møte. Dagens første.

Se bildet større

Sjefene: Wenche Ravlo sammen med styreleder Annette Malm Justad. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!