Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for ny kullgruve

 

Klar for ny kullgruve

Styret i Store Norske vedtok i går forretningsplanen for en ny kullgruve i Lunckefjellet. Driften kommer i gang vinteren 2013.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.09.2010 kl 11:00

Arbeidet med å kartlegge kullforekomsten i Lunckefjellet, like nordøst for dagens Svea Nord-gruve, startet for fem år siden. Kjerneboringer viste en kullmektighet varierende fra halvannen meter til noe over to meter.

Ifølge Store Norske inneholder forekomsten i Lunckefjellet 8,2 millioner tonn salgskull.

Forekomsten består av høyverdig energikull, og forventes også å inneholde kullsom er egnet til metallurgisk industri i Europa.

Sender søknad

Store Norske sender nå søknad til Sysselmannen om tillatelse til åpning av gruve i Lunckefjellet. I en pressemelding skriver Store Norske at utbyggingen av gruven etter planen vil starte våren 2012 med etablering av adkomstvei og annen infrastruktur. I løpet av vinteren 2013 skal driften være i gang.

Infrastruktur

Stoller og annen infrastruktur i Svea Nord vil brukes under utvinningen av kull i Lunckefjellet. Det samme gjelder utskipningsanlegg og øvrig infrastruktur i Svea.

Med et planlagt uttak på to milllioner tonn årlig vil gruva i Lunckefjellet være utdrevet i løpet av fire, maks fem år. I tillegg finnes det en god del kull igjen i Svea Nord, som først vil bli tatt ut etter at Lunckefjellet er avsluttet.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!