Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for innrykk

Miljøkunstner HA Shult (t.v.) var i Longyearbyen denne uken for å gjøre klar til utstilling av søppelhæren. Manuel Kliese er organisator for prosjektet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Klar for innrykk

14. mars rykker miljøkunstner HA Schults søppelsoldater inn i Adventdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.02.2011 kl 11:46

600 mennesker som er laget av søppel står stablet i konteinere på Bykaia. HA Schult er klar for det siste miljøangrepet i prosjektet «Trash People». Det har fått navnet «Arctic People».

– Wow, you are the hero of the day! sier han til organisator Manuel Kliese som ved hjelp av en brenner har klart å tine en konteinerlås. Kliese bryter opp døra på den grønnmalte metallboksen og en mengde søppelfolk ser lyset for første gang siden i høst. Hæren kom til Svalbard med båt i november. Siden har de stått på rekke og rad i konteinere på Bykaia.

– Nå har dere 600 innbyggere ekstra, smiler Schult.

Siste stoppested

Svalbard er siste stoppested for hæren som har reist rundt i verden siden 1996. Den har stått på den kinesiske mur og ved pyramidene i Egypt for å sette fokus på forsøpling. 14. mars begynner HA Schult og tolv medhjelpere å plassere soldatene i Adventdalen. De skal holde stand et par hundre meter nord for Isdammen, med Mälardalen og Tenoren i bakgrunnen.

– Dette blir den store finalen, sier kunstneren.

Ikke ved isen

Da Schult var i Longyearbyen i sommer, blinket han ut et sted ved strandkanten på Vestpynten hvor han ønsket å sette opp troppen.

– Å sette dem ved isen er ikke aktuelt lenger. Vi har sett på konsekvensene. Om det kommer en storm, kan isen gå, sier Kliese.

Søppelhæren skal stå i dalen en uke. Da skal fotografer for­evige og filme den.

– Jeg håper vi får bra vær med skyfri himmel. Men for fotografene er det vel best om været endrer seg i løpet av perioden. Jeg håpar det blir et fint lys. Jeg er full av håp, sier kunstneren.

Et speilbilde

Bilder av søppelhæren skal gå verden rundt, ifølge Schult. De skal vises både på BBC og CNN, og i en bok kunstneren skal lage med National Geographic.

– Vi lever i en tid full av søppel. Bildet av søppehlæren blir et speilbilde av oss. Vi forsøpler, havet er fullt av det og Arktis er hjertet til havet, sier Schult.

Kunstneren begynte å jobbe med søppel på sluten av 1960-tallet. Han bruker alt fra colabokser til deler fra datamaskiner, og har også laget et hotell av avfall som han kaller «Save The Beach Hotel». Det åpnet i Roma i fjor.

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!