Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for historisk tekstiljakt

Svalbard museum har overtatt tekstilene nederlandske arkeologer fant på 80-tallet. Tora Hultgreen og Sander Solnes vil gjerne
ha mer til museets utstillinger. FOTO: Ole Magnus Rapp

Klar for historisk tekstiljakt

Likneset skjuler intet mindre enn et skattekammer for Europas tekstilhistorie. Nå skal tre utsatte graver undersøkes.

Tekst:

Publisert:

Arkeologer fra Sysselmannen gjør seg klare for å undersøke tre graver som er i ferd med å bli erodert bort av havet.

På Likneset i Smeerenburgfjorden ble ca. 225 fangstfolk gravlagt på 17- og 1800 tallet, og takket være permafrosten og tørt klima er mye av tekstilene bevarte.

– Vi søkte Riksantikvaren om dispensasjon fra vernebestemmelsene i svalbardmiljøloven rett før påske, og regner med at svar kommer snart. Prosjektet går ut på å foreta nødutgravning av tre fredede kulturminner, sier arkeolog Snorre Haukalid som er prosjektleder.

Arbeidsklær

Arbeidet skal starte i slutten av juli, og arkeologene ser frem til å komme i gang. Ser man bort fra utgravingene på Bjørnøya sist sommer, er det mange år siden det ble gjort lignende arkeologiske utgravinger på Svalbard.

– Fra tidligere undersøkelser vet vi at her er tekstiler. Ingen andre steder er arbeidsklær fra 16- og 1700 tallet så godt bevarte. Disse klærne forteller mye historie, sier Haukalid.

I europeiske museer er det for det meste kongelige og prestenes klær som er bevarte. Man vet også at hollenderne og de andre nasjonene som drev hvalfangst, hadde omsorg for sine døde, og la ned mye arbeid før deres siste reis. Den vanligste dødsårsaken var skjørbuk, noe som dokumenteres via misfargede knoker.

– Skattekammer

Fangstmennene ble gravlagte i sine klær, og i den kalde perioden hadde de gjerne flere lag med ull og vadmel på kroppen. De hadde lange strikkede strømper, varme hodeplagg, votter og kanskje en frakk. Gravene er av furuplank, den døde har en liten pute under hodet og det er lags spon eller sagflis i kistebunnen for å gjøre leiet litt behagelig.

– Dette er et skattekammer for Europas tekstilhistorie. Klær til vanlige folk på 1600 tallet finnes bare i slike graver som permafrosten har konservert, sier Snorre Haukalid.

Til sammenligning var det ikke biologisk materiale igjen i gravene Sysselmannens folk åpnet på Bjørnøya sist sommer. Også gravstedene nord på Svalbard ligger utsatt til når klimaet endres, og havet graver mer i løsmassene.

– De aller fleste gravene ligger langs sjøen, og på Likneset er raskanten 8-9 meter høy. Det er lite man kan gjøre for å sikre området, foruten å ta vare på innholdet i gravene før de havner på havet, sier Haukalid.

Se bildet større

Ligger på nordvestspitsbergen. FOTO: Kart: Wikipedia

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!