Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for fuglelivet

De fleste ærfuglene har klekket sine egg. I dette tilfellet nyter den nye verdensborgeren sine første dager under mors varme fjærdrakt. FOTO: Christopher Engås

Klar for fuglelivet

Ærfuglkolonien ved hundegårdene tynnes ut; av at ungene forlater reiret, og av reven.

Etter over to måneder med stedfaste fugler på reir, har mange allerede forlatt kolonien mellom de to hundegårdene i Longyearbyen. Noen unger er blitt store nok til å forlate reiret, mens andre har møtt sin skjebne ved å bli spist av polarrev eller polarmåke.

– Viser hensyn

Ærfuglkolonien i området har blitt en betydelig attraksjon i Longyearbyen, og alle turistbusser gjør nå en stopp der. Berit og Karl Våtvik har fulgt utviklingen siden de første fuglene slo seg ned her på 90-tallet, og skryter av folk.

– Stort sett går det veldig bra med folk. De viser hensyn, og går ikke for nær fuglene. De få som trør innenfor stokkene som ligger mot veien er turister. Men det går stort sett bra, sier Karl Våtvik.

Fuglene er ikke spesielt redde for mennesker. En av grunnene til at de hekker i området er nettopp nærværet av mennesker og hunder, som bidrar til å holde reven på avstand. Men hvis det blir for mye ståk rundt fuglene, kan de bli så skremt at de letter. Dette koster mye energi, som skal brukes på å få fram det nye livet.

Rev og polarmåke

Svalbards Miljøvernfond, Longyearbyen Ornitologiske Forening og Svalbard Villmarkssenter samarbeider om å legge til rette for fuglekolonien mellom hundegårdene. Det betyr ikke at rovdyr skal holdes kjemisk unna.

– Hundegårdene virker avskrekkende på reven, og vi har i tillegg satt ut hund på vaier for å skremme den unna. Men reven er slu, og finner veien rundt vaierens rekkevidde, sier Berit Våtvik.

Og polarmåken er enda frekkere. Mer enn en gang har den store fuglen blitt observert idet den drar ærfuglunger fra under mora, og sluker dem.

– Det er klart det er litt hjerteskjærende når unger blir tatt. Men slik er naturen. Rovdyrene skal også ha sitt, sier Berit Våtvik.

Ønsker mer info

Det er flere i Longyearbyen som jobber for å legge til rette for ærfuglkolonien. Berit Våtvik ønsker i framtiden at informasjon om fuglene skal bli gjort mer tilgjengelig.

– Det er ønskelig med litt lettere tilgjengelig informasjon om dyrearten. Om syklusen, hvor lenge de ligger på eggene, om at de ikke spiser når de jobber med å få fram nytt liv, og så videre. Jeg mener også at de som guider turister i området bør ha informasjon om mer enn kulturminner, når vi har denne berikelsen i vårt nærområde, sier Berit Våtvik, som nyter tilstedeværelsen av fuglene til fulle på denne tiden av året.

– Det er en berikelse for Longyearbyen, og ikke minst for de som av ulike grunner ikke kommer seg ut i naturen for å se slike ting. Her har vi det, midt i byen.

Nøkkelord

Se bildet større

Øverst til venstre en rev som har forsynt seg. Polarreven er slu, og tar mange av ærfuglungene. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!