Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for CO2-stortesten

Unis CO2-lab og daglig leder Ragnhild Rønneberg søker om å få injisere CO2 i et reservoar i Adventdalen.

Klar for CO2-stortesten

Unis CO2-lab er ferdig med å teste med vann i reservoaret i Adventdalen. Nå vil de se hvordan CO2 oppfører seg.

Siden 2007 har Unis CO2-lab forsket på mulighetene for å lagre CO2 i et undergrunnsreservoar i Adventdalen. Målet er å gjøre Svalbard CO2-fritt ved å fange utslippene fra blant annet energiverket og lagre dem i henhold til CCS-metoden (Carbon Capture and Storage). Totalt åtte brønner er boret, seks av dem ved den gamle nordlysstasjonen i Adventdalen.

I en søknad til Sysselmannen sier de litt om omfanget:

«Forsiktige anslag tilsier et reservoar som kan lagre 20 års CO2-fangst fra energiverket.»

Vanntester
Den siste tiden har det vært omfattende tester med vann for å se om reservoaret holder. Nå vil de gå over til å teste med CO2, siden de fortsatt ikke vet hvordan CO2-en vil oppføre seg i de dybdene som den er tenkt lagret.
I første omgang søker de om å injisere 200.000 tonn CO2 over noen få år. Men først skal det gjennomføres en ekstern risikoanalyse i forkant. Planen er deretter å overvåke den injiserte mengden i ti år.

Tysk reservoar
I søknaden viser Unis CO2-lab til Ketzin-prosjektet like utenfor Berlin i Tyskland. Siden 2008 har de pumpet inn 67.271 tonn CO2 for å gi EU bedre beslutningsgrunnlag om lagring av CO2. CO2-laben mener likevel at det er få lærdommer de kan trekke fra tyskernes forsøk:

«Vårt reservoar i Adventsdalen er ulikt det som finnes ved Potsdam; vårt reservoar er dypere (670-970 meter), har noe mindre porøsitet, men har en betydelig mengde eksisterende sprekker.»

Derfor søker de nå om å gjøre egne forsøk. Antatt oppstart med injisering av CO2 vil være 2015-16.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!