Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for banken

I slutten av uka er styret klar for et møte med eieren og banken, forteller styreleder Annette Malm Justad. FOTO: Eirik Palm

Klar for banken

Mandag samles styret i Store Norske for siste gang før det avgjørende møtet med departementet og banken.

Tekst:

Publisert:

– I slutten av neste uke er vi klare til å gi våre anbefalinger, bekrefter styreleder Annette Malm Justad.

På styremøtet i Oslo 12. januar gjenstår finpussen før det legges fram en plan for eieren Nærings- og fiskeridepartementet og bankforbindelsen DnB.

– Vi jobber knallhardt for på få dette til. Det er ikke noen lett oppgave, men vi er jo ikke her for ikke å få det til, framholder hun

Det har vært en løpende dialog med eieren og banken, og selv om styret ikke vil forskuttere noe, synes de ansatte det vil være rart om det ikke blir et ja.

– Jeg tror Store Norske vil bestå. Så absolutt. Det vil være spesielt om man ikke får noen form for drahjelp, sier klubbleder Arild Olsen som har plass i styret og dermed har vært med i prosessen.

– Det beste
Store Norske skal ned på rundt 250 ansatte, og skal drive på lavbluss det kommende halvannet året. Selskapet har tapt store penger på kullprisene, som på det laveste har vært under 72 dollar tonnet, og får i 2014 et underskudd som trolig ligger nær 400 millioner kroner. Med driftsreduksjonen kommer også færre oppdrag for underleverandører, og AF Arctic og Sodexo sa i Svalbardposten i november at de kommer til å ta ned styrken betydelig. Begge selskapene har kontrakter i Svea.

I 2013 ble Store Norske rigget for en kullpris på 85 dollar tonnet. Nå skal kostnadene tilpasses 75 dollar tonnet.

– Ut fra produksjonsplanen var dette antakelig det beste vi kunne få til. Det som gjenstår nå er kanskje en finpuss og å få det gjennomført. Jeg opplever at vi har definert de sparetiltakene som er mulig, sier Arild Olsen, som likevel ser at det kan være muligheter å drive enda smartere.

Ett skritt om gangen
– Vi har en kostnadsbase som er lavere enn den som var i midten av 2000-tallet. Nå må vi få det enda mer strømlinjeformet: At de som skal drive med kull jobber med kull, og de som skal drive med andre ting, gjør det.

– Har de ikke gjort det?

– Jo, men rettssaker og omstillingsprosesser og ganske mange ting tapper energi ut av folk. Det er også en evig kamp om å slåss mot spekulasjoner om at alt var så mye bedre før. Det er en meningsløs diskusjon.

Nylig sa Frode Nilsen, administrerende direktør i LNS til nettstedet High North News at Store Norske bør selges til private. Det samme sa Johan Petter Barlindhaug noen uker tidligere.

Annette Malm Justad vil ikke kommentere uttalelsene.

– Nå tar vi ett skritt av gangen. Det er jo eiernes privilegium å bestemme hva de vil gjøre, sier hun.

ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
Spår ti magre år
Seiler mot kjempeunderskudd
Kaller situasjonen alvorlig
Varsler store endringer i driften
Vil kutte 100 stillinger
Vil ikke miste kolleger
Her er kuttene
Vil satse på industrikull
De første har fått beskjed
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
Krisen handler om mer enn kull

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!