Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klandrer ikke organisasjonen for isbjørnangrepet

17 år gamle Horatio Chapple ble angrepet av isbjørn og døde av skadene i 2011. FOTO: Privat

Klandrer ikke organisasjonen for isbjørnangrepet

En ny rapport om isbjørnulykken i 2011 konkluderer med at arrangørene av turen ikke kan klandres for Horatio Chapple (17) sin død.

Tekst:

Publisert:

En offisiell granskning om isbjørnulykken i 2011, der 17 år gamle Horatio Chapple omkom, har nå blitt offentliggjort. Denne konkluderer med at British Schools Exploring Society (BSES), som organiserte ekspedisjonen, ikke kan ansvarliggjøres for drapet på Chapple.

Sistnevnte døde av skadene han pådro seg da en isbjørn angrep leiren, og organisasjonen har blitt sterktkritisert i ettertid på grunn av mangler ved sikkerhetsutstyret de hadde med seg.

Blant annet har de blitt kritisert av tidligere høyesterettsdommer Sir David Steel, som nylig publiserte en egen rapport om ulykken på oppdrag fra nettopp BSES.

«Kunne ikke reddes»

Den nye granskningen baserer sin konklusjon blant annet på det faktum at isbjørnen allerede hadde angrepet Chapple i det lederen kom ut av sitt telt med våpen, og at snubleblussene, som ikke fungerte som de skulle, tidligere hadde blitt testet og godkjent.

Organisasjonen har fått kritikk fordi lederen ikke klarte å fyre av sin Mauser 98K med en gang. Den nye rapporten viser nå at Chapple sitt liv ikke hadde vært til å redde selv om våpenet hadde blitt avfyrt med en gang. Sikringen sto i opprett posisjon, og det foreligger ikke bevis for hvem som hadde gjort dette eller hvorfor. Granskningen konkluderte også med at mangelen på signalpistoler heller ikke var en medvirkende faktor for guttens død eller kunne ha endret utfallet.

Gransking avsluttet

Den nye rapporten kommer fra Ian Singleton, som er assisterende betjent ved Wiltshire og Swindon politidistrikt. Singleton konkluderer med at snubleblussen antakelig ble slått overende av bjørnen selv, som var 24 år og hadde dårlige tenner. Ifølge rapporten var bjørnen derfor svært aggressiv.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!