Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klandrer ikke organisasjonen for isbjørnangrepet

17 år gamle Horatio Chapple ble angrepet av isbjørn og døde av skadene i 2011. FOTO: Privat

Klandrer ikke organisasjonen for isbjørnangrepet

En ny rapport om isbjørnulykken i 2011 konkluderer med at arrangørene av turen ikke kan klandres for Horatio Chapple (17) sin død.

Tekst:

Publisert:

En offisiell granskning om isbjørnulykken i 2011, der 17 år gamle Horatio Chapple omkom, har nå blitt offentliggjort. Denne konkluderer med at British Schools Exploring Society (BSES), som organiserte ekspedisjonen, ikke kan ansvarliggjøres for drapet på Chapple.

Sistnevnte døde av skadene han pådro seg da en isbjørn angrep leiren, og organisasjonen har blitt sterktkritisert i ettertid på grunn av mangler ved sikkerhetsutstyret de hadde med seg.

Blant annet har de blitt kritisert av tidligere høyesterettsdommer Sir David Steel, som nylig publiserte en egen rapport om ulykken på oppdrag fra nettopp BSES.

«Kunne ikke reddes»

Den nye granskningen baserer sin konklusjon blant annet på det faktum at isbjørnen allerede hadde angrepet Chapple i det lederen kom ut av sitt telt med våpen, og at snubleblussene, som ikke fungerte som de skulle, tidligere hadde blitt testet og godkjent.

Organisasjonen har fått kritikk fordi lederen ikke klarte å fyre av sin Mauser 98K med en gang. Den nye rapporten viser nå at Chapple sitt liv ikke hadde vært til å redde selv om våpenet hadde blitt avfyrt med en gang. Sikringen sto i opprett posisjon, og det foreligger ikke bevis for hvem som hadde gjort dette eller hvorfor. Granskningen konkluderte også med at mangelen på signalpistoler heller ikke var en medvirkende faktor for guttens død eller kunne ha endret utfallet.

Gransking avsluttet

Den nye rapporten kommer fra Ian Singleton, som er assisterende betjent ved Wiltshire og Swindon politidistrikt. Singleton konkluderer med at snubleblussen antakelig ble slått overende av bjørnen selv, som var 24 år og hadde dårlige tenner. Ifølge rapporten var bjørnen derfor svært aggressiv.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!