Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klager på reklame

Reklameplakaten henger høyt på veggen på Svalbard lufthavn, og henger også på Tromsø lufthavn. Ifølge Mary-Ann Dahle har den vært brukt i mange år. FOTO: Christopher Engås

Klager på reklame

En reklameplakat for Mary-Anns Polarrigg er klaget inn til Helsedirektoratet som ulovlig alkoholreklame.

Plakaten står på Svalbard Lufthavn og på Tromsø Lufthavn. Den fikk oppmerksomhet i mai, da avisa Nordlys oppdaget at det ikke sto noe sted hvor Mary-Anns Polarrigg var. Nå får den oppmerksomhet på grunn av et bilde med noen pilsglass på.

Drikkesituasjon

Etter at reklameplakaten fikk oppmerksomhet i vår, har enkelte reagert på bildet, og det er opprettet sak hos Helsedirektoratet. Seniorrådgiver Solveig Haukenes Aase har svart klagerne med at dette mest sannsynlig dreier seg om et brudd på alkoholloven.

«Informasjon fra en bevillingshaver eller annen bransjeaktør vil normalt rammes av forbudet dersom den inneholder bilder eller illustrasjoner av en konkret alkoholholdig drikk, men også bilder av drikkesituasjoner, fylte vin/ølglass og annet som vil assosieres med alkoholholdig drikke», skriver Aase i sitt svar til klageren.

Hun skriver videre at Helsedirektoratet vurderer å følge opp saken. Seniorrådgiveren har for tiden ferie. Svalbardposten får opplyst hos Helsedirektoratet at det kommer inn svært mange saker som denne i løpet av sommerhalvåret, og at den står i kø for å bli vurdert.

– Til å le av

Innehaver av Mary-Anns Polarrigg, Mary-Ann Dahle, har ikke hørt at plakaten hennes har havnet til vurdering hos helsemyndighetene. Hun synes uansett at det er tullete.

– Nå må de altså gi seg. Det er et bilde fra stampen på Polarriggen, som jeg har brukt i mange, mange år. Hvor står det at det er øl i glassene? Det kan jo like godt være lettøl. Dette er ikke reklame for øl i det hele tatt, og hvis dette viser seg å være ulovlig, skulle de ha reagert på det for mange år siden, sier Dahle, som mener det hele er til å le av.

Også hun er på ferie for tiden, men skal undersøke saken nærmere når hun kommer tilbake.

Hvis Helsedirektoratet vurderer det slik at reklameskiltet til Mary-Anns Polarrigg utgjør et brudd på alkohollovgivningen, må skiltet tas ned.

Nøkkelord

Se bildet større

Bilder av drikkesituasjoner er ulovlige, sier alkoholloven. Spørsmålet er om bildet i midten rammes av dette. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Høringen pågår nå

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!