Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klager på  hvalross-nei

Gammel: Svalbard Museum ønsker å bytte ut dette hodet som er over 20 år gammelt. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Klager på hvalross-nei

Svalbard Museum vil bytte ut et gammelt hode med en hel hvalross. Nå klager de på Sysselmannens nei til felling.

Svalbard Museum ønsker å felle og stoppe ut en hvalross til bruk i utstillingen sin. Årsaken er at de i dag bare har et gammelt og slitt hode som de fikk låne fra Tromsø Museum i 1983. Siden hvalrossen er et av dyrene som skaper stor interesse blant publikum, mener de det ville vært en stor berikelse å ha en hel, utstoppet hvalross.

I januar i år avslo Sysselmannen søknaden fordi hvalrossen er fredet, og de mener at en hvalross til utstilling ikke er noe de kan gi dispensasjon til. Sysselmannen kan, ifølge loven, gi dispensasjon til felling for vitenskapelige formål eller ved helt særlige grunner.


Lang ventetid

I klagen til Direktoratet for naturforvaltning (DN) skriver Svalbard Museum at de allerede i 2006 søkte om å felle en hvalross til utstillingen sin. Søknaden ble da videresendt til DN. «Vi hørte aldri mer om denne saken, inntil vi i 2011 tok den opp igjen ved muntlig henvendelse til Sysselmannen. Vi fikk da høre at direktoratet heller ikke hadde tatt stilling til den, men sendt den tilbake til Sysselmannen og ment at avgjørelsen burde kunne taes lokalt,» skriver museet. Først i januar i år fikk de svaret fra Sysselmannen.


Viktig informasjon

I klagebrevet til direktoratet viser museet til at da de åpnet sin nye utstilling i 2006, var den et samarbeid på tvers av forvaltningsgenser og institusjoner.

Utstillingen fungerer som et utvidet klasserom både for elever og andre, skriver museet. De mener at en hel, utstoppet hvalross vil gi en bedre formidling av fangsthistorien, overbeskatning av bestander, opptreden i felt og forståelse av regelverk.

Museet argumenterer også med at det ikke vil være noen fare for at et løyve til dem vil skape presedens for andre som ønsker å felle hvalross, ettersom de er det eneste museet med ansvar for å formidle kunnskap om Svalbards fauna.

Svalbard Museum har lagt ved en uttalelse fra Nors Polarinstitutt om hvalrossbestanden i forbindelse med fellingssøknaden. De skriver at bestanden på Svalbard er i positiv utvikling, og at det å ta ut en voksen hann vil ha svært lite å si for bestanden.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!