Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klager på  hvalross-nei

Gammel: Svalbard Museum ønsker å bytte ut dette hodet som er over 20 år gammelt. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Klager på hvalross-nei

Svalbard Museum vil bytte ut et gammelt hode med en hel hvalross. Nå klager de på Sysselmannens nei til felling.

Tekst:

Publisert:

Svalbard Museum ønsker å felle og stoppe ut en hvalross til bruk i utstillingen sin. Årsaken er at de i dag bare har et gammelt og slitt hode som de fikk låne fra Tromsø Museum i 1983. Siden hvalrossen er et av dyrene som skaper stor interesse blant publikum, mener de det ville vært en stor berikelse å ha en hel, utstoppet hvalross.

I januar i år avslo Sysselmannen søknaden fordi hvalrossen er fredet, og de mener at en hvalross til utstilling ikke er noe de kan gi dispensasjon til. Sysselmannen kan, ifølge loven, gi dispensasjon til felling for vitenskapelige formål eller ved helt særlige grunner.


Lang ventetid

I klagen til Direktoratet for naturforvaltning (DN) skriver Svalbard Museum at de allerede i 2006 søkte om å felle en hvalross til utstillingen sin. Søknaden ble da videresendt til DN. «Vi hørte aldri mer om denne saken, inntil vi i 2011 tok den opp igjen ved muntlig henvendelse til Sysselmannen. Vi fikk da høre at direktoratet heller ikke hadde tatt stilling til den, men sendt den tilbake til Sysselmannen og ment at avgjørelsen burde kunne taes lokalt,» skriver museet. Først i januar i år fikk de svaret fra Sysselmannen.


Viktig informasjon

I klagebrevet til direktoratet viser museet til at da de åpnet sin nye utstilling i 2006, var den et samarbeid på tvers av forvaltningsgenser og institusjoner.

Utstillingen fungerer som et utvidet klasserom både for elever og andre, skriver museet. De mener at en hel, utstoppet hvalross vil gi en bedre formidling av fangsthistorien, overbeskatning av bestander, opptreden i felt og forståelse av regelverk.

Museet argumenterer også med at det ikke vil være noen fare for at et løyve til dem vil skape presedens for andre som ønsker å felle hvalross, ettersom de er det eneste museet med ansvar for å formidle kunnskap om Svalbards fauna.

Svalbard Museum har lagt ved en uttalelse fra Nors Polarinstitutt om hvalrossbestanden i forbindelse med fellingssøknaden. De skriver at bestanden på Svalbard er i positiv utvikling, og at det å ta ut en voksen hann vil ha svært lite å si for bestanden.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!