Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjørte i råk

Råka skal være rundt 20 meter lang og fire meter bred og gå på langs av fjorden. De to svarte prikkene på isen er merkingen gjort av guiden. I bakgrunnen ligger inngangen til Fuhrmeisterdalen, også kalt Murdoch. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kjørte i råk

Skuterfølget der to skutere gikk gjennom isen på Tempelfjorden kjørte i ei råk som var 20 meter lang og fire meter bred.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.04.2011 kl 14:52

– Følget skulle kjøre fra Båten i isen og bort til Von Postbreen før de dro hjem til Longyearbyen. Vanligvis kjører vi en rute som går midtfjords, men på grunn av overvann valgte guiden å kjøre noe lenger nord, sier daglig leder i Basecamp Spitsbergen, Solfrid Håkenstad.  

Ifølge Håkenstad var det umulig å se råka, som var dekket av snø. I tillegg gikk det skuterspor på begge sider. Det var de to skuterne rett bak guiden som gikk gjennom isen. 

Tre havnet i vannet

Nesten-ulykken skjedde i 12-tiden mandag. På den ene skuteren satt det bare en fører, på den andre både fører og passasjer. Alle tre havnet i vannet. 

– De kom seg fort opp igjen, og alle returnerte til båten for å få varme i seg, sier Håkenstad. 

De andre skuterførerne hadde klart å svinge unna. 

– Vi går alltid gjennom rutinene før vi kjører på is. Hvis noen setter seg fast i overvann, skal de andre svinge til siden, forteller Håkenstad. 

Guiden kjørte siden tilbake til råka for å merke den og sjekke isdybden rundt. 

– Isen var solid, og han fikk ikke slått seg gjennom med øks, sier Håkenstad. 

Gode rutiner

Hun forteller at guiden anslår råka til å være fire meter bred og 20 meter lang, på langs av fjorden. Koordinatene er N78°25.720 Ø17°08.358. Guiden har merket inn- og utgående skuterspor med jerrykanner og varseltrekant. Håkenstad sier det ikke er snakk om at følget har kjørt i det såkalte Murdoch-hullet, som hun mener ligger noe lenger inn i fjorden. Murdoch-hullet er et område med usikker is som kan variere i utbredelse.

– Men jeg kan ikke si om råka som følget kjørte i normalt pleier å være der. Vanligvis kjører vi midtfjords eller helt langs land, sier Håkenstad.

– Hva tenker du om at guiden valgte en rute dere ikke pleier å kjøre?

– Er det overvann der de normalt kjører, må de velge en annen rute. Våre guider vet hvor Murdoch-hullet er og har klare prosedyrer på å holde seg unna det. Det er et område de er observante på at de ikke skal bevege seg i nærheten av, svarer Håkenstad. 

Er avhørt

Følget var tilbake i Longyearbyen i 17-tiden mandag. Guiden er blitt avhørt av Sysselmannen, som har opprettet undersøkelsessak. 

– Dette er en av våre erfarne guider, og vi ser i utgangspunktet på dette som et uhell. Vi skal gå gjennom og se på prosedyrene rundt det som har skjedd og har tett oppfølging av guiden, sier Håkenstad. 

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!