Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjøp et kjøpesenter

Lompensenteret kan skifte eiere. FOTO: Anders Fjellestad

Kjøp et kjøpesenter

Lompensenteret er taksert til 52 millioner kroner og legges ut for salg. Leietakerne er spente.

Mandag denne uka meldte Store Norske og selskapet Eiendomsinvestor at de vurderer å selge kjøpesenteret midt i Longyearbyen sentrum. De to selskapene eier 50 prosent hver av senteret og har fått et meglerfirma til å taksere bygget.

– Taksten er 52 millioner kroner for hele Lompensenteret, sier Lars Erik Hoel i Eiendoms­investor.


Pris og ansvar

Nå legger de bygget ut for salg, men det betyr ikke nødvendigvis at senteret blir solgt. Både Eiendomsinvestor og Store Norske er klare på at prisen alene ikke avgjør om bygget skal selges.

– Vi ønsker å finne eiere som kan gjøre en like god jobb som oss. Vi har eid Lompensenteret i åtte år, og det er en anselig periode. Det gjenstår ennå en del for å videreutvikle senteret. Vi kan klare å gjøre dette selv, men vi vil også åpne for å vurdere andre eiere, sier Hoel.

De to selskapene skal nå sondere markedet for å få klarlagt hvor landet ligger med tanke på pris og mulige kjøpere.

– Har dere diskutert en smerte­grense når det gjelder pris?

– Nei, vi har ikke vurdert dette overhodet. Vi legger senteret ut for salg, så får markedet gi sine kommentarer. Vi mener dette er et godt og tilfredsstillende salgsprosjekt, sier Hoel.


– Ikke kjernevirksomhet

Senteret har ifølge regnskapet vært god butikk for eierne. De siste fem årene har Lompensenteret hatt et årlig overskudd på mellom 0,7 og 1,3 millioner kroner før skatt.

Det hører med til sjeldenhetene at et gruveselskap driver kjøpesentere. Administrerende direktør i Store Norske, Per Andersson, sier de heller vil rette sin innsats mot andre områder.

– Senterdrift er ikke noen typisk kjernevirksomhet for oss, og vi ønsker å gjøre andre prioriteringer. Vi skal se på taksten og så videre vurdere saken videre ut fra markedet, sier Andersson.

– Vurderer dere å selge dere ut av andre virksomheter i byen?

– På det nåværende tidspunkt så er det kun snakk om Lompensenteret. At vi vurderer å selge, skyldes at både vi og Eiendomsinvestor er enige om at det er på tide å vurdere et salg, sier Andersson.


Spente leietakere

For leietakerne kommer meldingen om det mulige salget som en overraskelse.

– Det kan slå begge veier for oss som leier her. Jeg håper ikke det blir solgt til bare noen investorer, men til noen som også kan senterdrift, gjerne en av de etablerte, mindre senterkjedene, sier Berit Fossland, leder for Lompen senterforening.

Hun mener det er store muligheter for byens kjøpesenter.

– Det er mye uutnyttet potensial. Dagens eiere kunne ha jobbet litt mer aktivt for å få inn nye leietakere, sier Fossland.


Må ha lokalkunnskap

Gry Sneltvedt driver tre forretninger i Lompensenteret, også hun ble overrasket over nyheten om at senteret kan skifte eiere. Hun mener eventuelle nye eiere må kunne senterdrift og samtidig ha lokalkunnskap.

– Det trengs eiere som har drevet med senterdrift på fastlandet. Samtidig er ikke Svalbard som fastlandet, vi har færre innbyggere og en må derfor tenke annerledes, sier Sneltvedt.

– Dette kommer litt overraskende, og er såpass nytt at vi må se hva som skjer, sier hun.

Les også:

Kjøp et kjøpesenterEiere vil selge

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!