Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjøp et kjøpesenter

Lompensenteret kan skifte eiere. FOTO: Anders Fjellestad

Kjøp et kjøpesenter

Lompensenteret er taksert til 52 millioner kroner og legges ut for salg. Leietakerne er spente.

Tekst:

Publisert:

Mandag denne uka meldte Store Norske og selskapet Eiendomsinvestor at de vurderer å selge kjøpesenteret midt i Longyearbyen sentrum. De to selskapene eier 50 prosent hver av senteret og har fått et meglerfirma til å taksere bygget.

– Taksten er 52 millioner kroner for hele Lompensenteret, sier Lars Erik Hoel i Eiendoms­investor.


Pris og ansvar

Nå legger de bygget ut for salg, men det betyr ikke nødvendigvis at senteret blir solgt. Både Eiendomsinvestor og Store Norske er klare på at prisen alene ikke avgjør om bygget skal selges.

– Vi ønsker å finne eiere som kan gjøre en like god jobb som oss. Vi har eid Lompensenteret i åtte år, og det er en anselig periode. Det gjenstår ennå en del for å videreutvikle senteret. Vi kan klare å gjøre dette selv, men vi vil også åpne for å vurdere andre eiere, sier Hoel.

De to selskapene skal nå sondere markedet for å få klarlagt hvor landet ligger med tanke på pris og mulige kjøpere.

– Har dere diskutert en smerte­grense når det gjelder pris?

– Nei, vi har ikke vurdert dette overhodet. Vi legger senteret ut for salg, så får markedet gi sine kommentarer. Vi mener dette er et godt og tilfredsstillende salgsprosjekt, sier Hoel.


– Ikke kjernevirksomhet

Senteret har ifølge regnskapet vært god butikk for eierne. De siste fem årene har Lompensenteret hatt et årlig overskudd på mellom 0,7 og 1,3 millioner kroner før skatt.

Det hører med til sjeldenhetene at et gruveselskap driver kjøpesentere. Administrerende direktør i Store Norske, Per Andersson, sier de heller vil rette sin innsats mot andre områder.

– Senterdrift er ikke noen typisk kjernevirksomhet for oss, og vi ønsker å gjøre andre prioriteringer. Vi skal se på taksten og så videre vurdere saken videre ut fra markedet, sier Andersson.

– Vurderer dere å selge dere ut av andre virksomheter i byen?

– På det nåværende tidspunkt så er det kun snakk om Lompensenteret. At vi vurderer å selge, skyldes at både vi og Eiendomsinvestor er enige om at det er på tide å vurdere et salg, sier Andersson.


Spente leietakere

For leietakerne kommer meldingen om det mulige salget som en overraskelse.

– Det kan slå begge veier for oss som leier her. Jeg håper ikke det blir solgt til bare noen investorer, men til noen som også kan senterdrift, gjerne en av de etablerte, mindre senterkjedene, sier Berit Fossland, leder for Lompen senterforening.

Hun mener det er store muligheter for byens kjøpesenter.

– Det er mye uutnyttet potensial. Dagens eiere kunne ha jobbet litt mer aktivt for å få inn nye leietakere, sier Fossland.


Må ha lokalkunnskap

Gry Sneltvedt driver tre forretninger i Lompensenteret, også hun ble overrasket over nyheten om at senteret kan skifte eiere. Hun mener eventuelle nye eiere må kunne senterdrift og samtidig ha lokalkunnskap.

– Det trengs eiere som har drevet med senterdrift på fastlandet. Samtidig er ikke Svalbard som fastlandet, vi har færre innbyggere og en må derfor tenke annerledes, sier Sneltvedt.

– Dette kommer litt overraskende, og er såpass nytt at vi må se hva som skjer, sier hun.

Les også:

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!