Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjemperovdyr var Pliosaurus

Jørn Hurum (t.v.) står ved siden av omrisset av monsterøgla. FOTO: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Kjemperovdyr var Pliosaurus

Det gigantiske rovdyret som paleontologer fant ved Diabasodden tidligere i sommer er en Pliosaurus, et av de største rovdyrene som noensinne har levd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se flere bilder her!

På sin hjemmeside beskriver Jørn Hurum og Hans Arne Nakrem dyret på følgende måte:
«Tenk deg et dyr så langt som en buss med tenner store som slangeagurker. Tenk deg samtidig at disse tennene sitter i et hode der en voksen mann kan legges på tunga og svelges hel…»

Verdenssensasjon
De to paleontologene var på Svalbard for to år siden og gravde ut tre øgleskjelett ved Deltaneset i Isfjorden. I sommer kom de tilbake for å kartlegge resten av området, og det var da de kom over det enorme skjelettet.
5. august fant de et fossilt skjelett av rovdyret Pliosaurus. Skallen er minst 2,1 meter lang, og ryggvirvlene strekker seg minst seks meter bortover i fjellsiden. Ifølge Hurum og Nakrem har oppbevaringen vært perfekt, for bare noen få ryggvirvler og snuten var rast nedover fjellsiden. Resten ligger og venter på noe de to paleontologene håper blir en storstilt utgravning til neste år.

Skyhøye forventninger
Etter ekspedisjonen i 2004 var forventningene til funn skyhøye. Dette viste seg å holde stikk, og området sør for Diabasodden er nå allerede blant de fire beste stedene i verden for funn av marine øgler. I løpet av de 11 dagene forskerne var ute, fant de 28 fossile skjeletter av havlevende øgler, som varierte mellom et par meter og opp mot ti meter. Disse levde i havet som dekket Svalbard for rundt 150 millioner år siden.

Ønskedrøm
27 av skjelettene var som forventet av former forskerne hadde sett lignende til i 2004, men skjelettet som ble funnet av Bjørn Funke sent på kvelden 5. august var noe helt annet. Selv etter bare noen minutter på funnstedet konkluderte eksepedisjonsmedlemmene med at de hadde funnet et monster. Den grove knokkelstrukturen og størrelsen på virvlene pekte mot ønskedrømmen – et av de aller største rovdyrene som har levd.

Stor betydning
Snuten på dyret hadde rast nedover fjellsiden og ble derfor innsamlet. Bitene ble senere limt sammen og identifisert. Tennenes form i tverrsnitt er trekantet, noe som er et sikkert kjennetegn på Pliosaurus. Rovdyret levde av de andre fiskeøglene og svaneøglene i havet. Det er funnet tilsvarende skjeletter i England, Russland og i Argentina, men siden det ikke finnes noen hele skjeletter, vil funnet på Svalbard få stor betydning i forståelsen av disse store monstrene, mener forskerne.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!