Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjemperovdyr var Pliosaurus

Jørn Hurum (t.v.) står ved siden av omrisset av monsterøgla. FOTO: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Kjemperovdyr var Pliosaurus

Det gigantiske rovdyret som paleontologer fant ved Diabasodden tidligere i sommer er en Pliosaurus, et av de største rovdyrene som noensinne har levd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se flere bilder her!

På sin hjemmeside beskriver Jørn Hurum og Hans Arne Nakrem dyret på følgende måte:
«Tenk deg et dyr så langt som en buss med tenner store som slangeagurker. Tenk deg samtidig at disse tennene sitter i et hode der en voksen mann kan legges på tunga og svelges hel…»

Verdenssensasjon
De to paleontologene var på Svalbard for to år siden og gravde ut tre øgleskjelett ved Deltaneset i Isfjorden. I sommer kom de tilbake for å kartlegge resten av området, og det var da de kom over det enorme skjelettet.
5. august fant de et fossilt skjelett av rovdyret Pliosaurus. Skallen er minst 2,1 meter lang, og ryggvirvlene strekker seg minst seks meter bortover i fjellsiden. Ifølge Hurum og Nakrem har oppbevaringen vært perfekt, for bare noen få ryggvirvler og snuten var rast nedover fjellsiden. Resten ligger og venter på noe de to paleontologene håper blir en storstilt utgravning til neste år.

Skyhøye forventninger
Etter ekspedisjonen i 2004 var forventningene til funn skyhøye. Dette viste seg å holde stikk, og området sør for Diabasodden er nå allerede blant de fire beste stedene i verden for funn av marine øgler. I løpet av de 11 dagene forskerne var ute, fant de 28 fossile skjeletter av havlevende øgler, som varierte mellom et par meter og opp mot ti meter. Disse levde i havet som dekket Svalbard for rundt 150 millioner år siden.

Ønskedrøm
27 av skjelettene var som forventet av former forskerne hadde sett lignende til i 2004, men skjelettet som ble funnet av Bjørn Funke sent på kvelden 5. august var noe helt annet. Selv etter bare noen minutter på funnstedet konkluderte eksepedisjonsmedlemmene med at de hadde funnet et monster. Den grove knokkelstrukturen og størrelsen på virvlene pekte mot ønskedrømmen – et av de aller største rovdyrene som har levd.

Stor betydning
Snuten på dyret hadde rast nedover fjellsiden og ble derfor innsamlet. Bitene ble senere limt sammen og identifisert. Tennenes form i tverrsnitt er trekantet, noe som er et sikkert kjennetegn på Pliosaurus. Rovdyret levde av de andre fiskeøglene og svaneøglene i havet. Det er funnet tilsvarende skjeletter i England, Russland og i Argentina, men siden det ikke finnes noen hele skjeletter, vil funnet på Svalbard få stor betydning i forståelsen av disse store monstrene, mener forskerne.

Siste nytt i Nyheter

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian venter på været.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!