Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjemperovdyr var Pliosaurus

Jørn Hurum (t.v.) står ved siden av omrisset av monsterøgla. FOTO: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Kjemperovdyr var Pliosaurus

Det gigantiske rovdyret som paleontologer fant ved Diabasodden tidligere i sommer er en Pliosaurus, et av de største rovdyrene som noensinne har levd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se flere bilder her!

På sin hjemmeside beskriver Jørn Hurum og Hans Arne Nakrem dyret på følgende måte:
«Tenk deg et dyr så langt som en buss med tenner store som slangeagurker. Tenk deg samtidig at disse tennene sitter i et hode der en voksen mann kan legges på tunga og svelges hel…»

Verdenssensasjon
De to paleontologene var på Svalbard for to år siden og gravde ut tre øgleskjelett ved Deltaneset i Isfjorden. I sommer kom de tilbake for å kartlegge resten av området, og det var da de kom over det enorme skjelettet.
5. august fant de et fossilt skjelett av rovdyret Pliosaurus. Skallen er minst 2,1 meter lang, og ryggvirvlene strekker seg minst seks meter bortover i fjellsiden. Ifølge Hurum og Nakrem har oppbevaringen vært perfekt, for bare noen få ryggvirvler og snuten var rast nedover fjellsiden. Resten ligger og venter på noe de to paleontologene håper blir en storstilt utgravning til neste år.

Skyhøye forventninger
Etter ekspedisjonen i 2004 var forventningene til funn skyhøye. Dette viste seg å holde stikk, og området sør for Diabasodden er nå allerede blant de fire beste stedene i verden for funn av marine øgler. I løpet av de 11 dagene forskerne var ute, fant de 28 fossile skjeletter av havlevende øgler, som varierte mellom et par meter og opp mot ti meter. Disse levde i havet som dekket Svalbard for rundt 150 millioner år siden.

Ønskedrøm
27 av skjelettene var som forventet av former forskerne hadde sett lignende til i 2004, men skjelettet som ble funnet av Bjørn Funke sent på kvelden 5. august var noe helt annet. Selv etter bare noen minutter på funnstedet konkluderte eksepedisjonsmedlemmene med at de hadde funnet et monster. Den grove knokkelstrukturen og størrelsen på virvlene pekte mot ønskedrømmen – et av de aller største rovdyrene som har levd.

Stor betydning
Snuten på dyret hadde rast nedover fjellsiden og ble derfor innsamlet. Bitene ble senere limt sammen og identifisert. Tennenes form i tverrsnitt er trekantet, noe som er et sikkert kjennetegn på Pliosaurus. Rovdyret levde av de andre fiskeøglene og svaneøglene i havet. Det er funnet tilsvarende skjeletter i England, Russland og i Argentina, men siden det ikke finnes noen hele skjeletter, vil funnet på Svalbard få stor betydning i forståelsen av disse store monstrene, mener forskerne.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!