Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjemperakett gikk i havet

Shefex 2 skytes opp fra Andøya rakettskytefelt fredag kveld. FOTO: Trond Abrahamsen/Andøya rakettskytefelt

Kjemperakett gikk i havet

Ferden til Norges største rakett, Shefex 2, endte 150 kilometer sør for Spitsbergen. Siden har ingen sett den.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.06.2012 kl 16:07

Raketten på sju tonn er den største som noen gang er skutt opp fra Norge. Rett etter klokka 21 fredag kveld ble den skutt opp fra Andøya. Ti minutter etter landet raketten i havet, rundt 150 kilometer sørvest for Sørkapp, Spitsbergens sørligste punkt.

Siden har ingen sett den.

– Nei, vi har ikke funnet raketten. Vi hadde lagt inn fallskjerm og flytesystem som kunne bidra til å holde den flytende, sier Kjell Bøen, sjef for rakett- og ballongavdelingen i Andøya rakettskytefelt.

Ville vært bonus

Forskerne lette med både fly og båt i sjøområdet, men det lyktes ikke å finne raketten før den sank. Sjødybden i området kan være så mye som 2.000 meter. Forskerne var imidlertid ikke avhengige av å finne raketten.

– Vi fikk lastet ned alle data vi skulle fra lufta. Det ville bare vært en bonus å finne igjen raketten, selv om vi gjerne skulle ønske at vi hadde fått den tilbake, sier Bøen.

Fulgt fra Svalbard

SvalSat-antennene sporet raketten på sin 800 kilometer lange ferd fra Andøya. Raketten skulle teste ut ulike materialer og former. Disse testene skal videre brukes i utviklingen av en ny, europeisk romferge.

På det meste hadde Shefex 2 en hastighet på 3 kilometer i sekundet – tilsvarende utrolige 10.800 km/t.

Les mer om rakettoppskytingen her

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!