Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjemper videre for Kazem

 

Kjemper videre for Kazem

Sokneprest Leif Magne Helgesen har sendt en ny anmodning om turistvisum for Kazem Ariaiwand, denne gang til UDI.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er uverdig som det er i dag for det norske samfunnet og for Longyearbyen at noen opplever Svalbard som et fengsel. Det må vi finne en løsning på, sier sokneprest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke.
Kazem Ariaiwand (48) er flyktning fra Iran og kom til Longyearbyen i april 2003, etter å ha fått avslag på sin asylsøknad i Norge. Han har bodd på Svalbard siden, og selv om han trives opplever han Svalbard som et fengsel på grunn av sin begrensede bevegelsesfrihet.
– Over tid blir det en slitasje i mennesker som opplever dette, derfor er dette en viktig sak, sier Helgesen.

En postkasse
Ariaiwand har vært på fastlandet tre ganger med tysk visum, og etter den siste turen fikk han vite at han var registrert i Schengen informasjonssystem, SIS-registeret. Det betyr at dersom han igjen forlater Svalbard risikerer han å bli sendt tilbake til Iran.
Helgesen tok fatt i saken for første gang i november i fjor da han utfordret sysselmann Per Sefland til å innvilge Kazem Ariaiwand to måneders turistvisum til Norge i året.
Videre bad Helgesen om at Ariaiwand skulle få en skriftlig garanti på at han skal få returnere fritt til Svalbard hvis han havner på sykehus i Tromsø. Helgesen ville også at søknaden om asyl skulle behandles på nytt.
Svaret fra Per Sefland var at Sysselmannen bare er en postkasse og at det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som tar seg av slike saker. Derfor har Helgesen nå tatt direkte kontakt med UDI.

Vil ikke flytte
– Brevet er mer konkretisert, og jeg har tatt ut punktet om permanent asyl. Det er en litt større sak som kan ta fokuset bort fra de andre punktene. Kazem har ikke noe ønske om å flytte fra Longyearbyen, men trenger større bevegelsesfrihet, sier Helgesen.
– Har du noe håp om at UDI vil foreta seg noe?
– Jeg vet ærlig talt ikke hva de gjør. De frykter kanskje at de får flere slike saker, og er redde for å skape presedens, men det tror jeg ikke de trenger å være.
Da Svalbardposten kontaktet UDI hadde de ikke mottatt brevet fra Helgesen, og ønsket derfor ikke å kommentere det.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!