Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjemper mot  hyttebegrepet

Ole Reistad (i midten) sammen med sin advokat Sverre Edvin Løvaas (t.v.). De ønsker ei avklaring på om naustene i Sjøområdet er å anse som hytter etter Svalbardmiljøloven. Til høyre Christian Henrik Prahl Reusch fra regjeringsadvokatene. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kjemper mot hyttebegrepet

Hvis naustene til Ole Reistad i Sjøområdet blir definert som hytter, kan han bli nødt til å selge to av dem.

Tekst:

Publisert:

– Jeg har for så vidt fått pålegg om å selge, men jeg har ikke etterfulgt dette fordi jeg ville ha spørsmålet rettslig belyst, sier Reistad. Tirsdag ble saken han har reist mot staten avsluttet.

Fritidsbolig

Tvisten står om hvorvidt de tre naustene til Reistad kan defineres som hytter, eller om de er å anse som fritidsboliger. Lokalstyret har definert dem som hytter, og da er det Svalbardmiljøloven som kommer til anvendelse. Ifølge dette lovverket kan ingen eie eller leie mer enn to hytter. Dersom de skal leies ut, kan dette kun skje til personer som er eller har vært fastboende på Svalbard.

– Man har ikke benyttet Svalbardmiljøloven i tettstedet Longyearbyen noen gang, så dette blir helt nytt. Det vil også ramme mange. Det er 18 fritidsboliger/hytter i området, sier Ole Reistad.

Kan ikke kombineres

Reistad har en følelse av å bli skubbet mellom flere aktører i saken. Siden man mener det ikke er arealplanen som gjelder i området, men Svalbardmiljøloven, er det Sysselmannen som er myndighet. Klagen på avslaget på å få definere naustene som fritidsboliger ble sendt til Miljødepartemenetet.

– Nå har departementet spilt ballen tilbake til lokalstyret. Det er det blitt en diskusjon om man kan bo i naustene eller ikke, og da er det lokalstyret som kommer inn, sier Reistad.

Begge deler

Håpet til saksøkeren i denne saken er at den skal løse seg selv til høsten når den nye arealplanen skal vedtas. Her har lokalstyret gått inn for å ha både boliger og små bedrifter av typen kaféer og galleri i området. Og skal man følge plan- og bygningsloven, blir det vanskelig å innlemme hytter.

– Ifølge plan- og bygningsloven er det ikke tillatt å ha annet enn hytter i et hytteområde. Vi har valgt å åpne opp for flere formål, og da må det være boliger eller fritidsboliger, sier arealplanlegger i Longyearbyen lokalstyre Linn Tautra Grønseth.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!