Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjemper for dyrevelferden

Astrid Vikaune (t.v.) orienterte landbruksminister Sylvi Listhaug, Vytenis Andriukaitis og resten av følget da de besøkte Svalbard Vet mandag. FOTO: Eirik Palm

Kjemper for dyrevelferden

Norske myndigheter nøler, men EUs kommisær for helse og matsikkerhet er imponert over veterinærtjenesten i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.09.2015 kl 12:14

– Jeg er veldig overrasket over det jeg har sett her, fastslår Vytenis Andriukaitis i det han kommer ut fra Svalbard Vet. I løpet av oppholdet på Svalbard har han sett frøhvelvet, verdens nordligste ølbryggeri, beredskapsøvelser, helsevesenet, Svalsat og nå kommer han ut fra den nordligste dyreklinikken i verden.

– Gode diskusjoner

– Veterinærens kontor er svært godt utstyrt. Dette er vanskelige geografiske områder med mange kommersielle hunder. Det er utmerket og jeg er stolt over hva jeg ser, sier Andriukaitis, som selv har bakgrunn som lege og politiker i hjemlandet Litauen.

Med seg hadde han blant andre landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), og han legger til at han har hatt gode diskusjoner med begge om dyrevelferd og vaksine.

Ansvar

Veterinær Astrid Vikaune fikk ingen løfter fra fagstatsråden etter orienteringen, men fortalte om arbeidet med å drive veterinærvirksomhet på Svalbard.

– Det har etter hvert blitt mange dyr på Svalbard, og fra i fjor til i år økte det med 100. Man føler jo at det er et stort ansvar, sier hun.

Det var ved årsskiftet om lag 800 hunder på Svalbard, de fleste av dem i Longyearbyen, noen i Ny-Ålesund, Hopen og Bjørnøya. I tillegg kommer hester, kanarifugler, kaniner, marsvin og hamstere.

Håper på normalisering

Over halvparten av hundene er kommersielle, altså knyttet til hundespann i reiselivssammenheng.

– Det er viktig for dyrevernet og forretningsvirksomheten at jobben gjøres, sier Vikaune, som nå håper på en veterinærvakt som dekker hele døgnet, og som kan hjelpe til dersom noe skjer.

Erfaringene i dag er at det er to til tre tilfeller i uka hvor det er behov for umiddelbar hjelp. I tillegg kommer daglig drift. Vikaune håper på en normalisering på Svalbard, også når det gjelder dyrehelse og -velferd.

– Det burde vært på samme måte her som på fastlandet med tilskudd. Dyrene her har også krav på å slippe å lide i utrengsmål, sier hun.

Mattilsynet er usikker på behovet og Listhaug ga ingen signaler. Vytenis Andriukaitis var ei det minste imponert.

– Det er et høyt profesjonelt nivå, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!