Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjell Morks urne til Longyearbyen

Kjell Mork ble bisatt i Oddernes kirke i Kristiansand forrige fredag. Flere av Kjell Morks venner på Svalbard var møtt fram for å ta farvel med sin gamle kompis. Odd Kristiansen, Stig Onarheim og Trond E. Johansen var med på å bære kisten ut av kirken. Fremst sønnen Even Mork (t.h.) og barndomsvennen Olav Berstad. Prest Gunnar Lindtveit. FOTO: Birger Amundsen

Kjell Morks urne til Longyearbyen

Under bisettelsen av Kjell Mork i Oddernes kirke i Kristiansand forrige fredag, opplyste presten at urnen vil bli satt ned på kirkegården i Longyearbyen.

Det var kaldt i Kristiansand den dagen, med kvass sol fra blank himmel. Kjell Morks venner fra Svalbard møtte opp i god tid utenfor Oddernes kirke, like i utkanten av Kristiansand sentrum.

Også i sin bisettelse maktet Kjell å samle sine venner. En hel delegasjon hadde tatt veien fra Longyearbyen. Venner og kjente fra Stryn, og fra fjern og nær strømmet til.

Polske Wojtek Moskal kom hele den lange veien fra Gdansk. Som så mange andre polakker, som i årenes løp har overvintret i den polske, vitenskapelige stasjonen i Hornsund, var også Wojtek en av Kjells gode venner.


Minneord

Bisettelsen åpnet med at Jens Olai Justvik sang den norske folketonen «Ved Jesu føter ei stille stund».

Tidligere rektor ved Longyearbyen skole, Hallvard Holm, framførte minneord til Kjell Mork. Holm var en av Kjells gode venner og kollega i de årene Kjell var lærer ved skolen.

«Hadde vår kjende og vår ukjende venn Kjell Mork ei tru?», spurte Holm, og fortsatte:

«Det var Kjell som lærde meg at når fangstmannen var åleine att i hytta og kameraten hans låg kald og død ute i yttergangen, død av skjørbuk kanskje, – og når han som levde att einsam skreiv i dagboka om kvelden, så slutta han av med tre bokstavar: G.M.O. Det var Kjell som fortalde meg at det betydde Gud Med Oss.

Det var Kjell som bestemte at museet, den gong dei heldt til i det gamle fjøset, ikkje skulle vere ope for publikum i preiketida.

Det var Kjell som kvar einaste søndag han var i hytta si på Vindodden, og uansett kor seint nabobesøket hadde vore kvelden før, så var det Kjell som alltid lytta til gudstenesta i radioen søndag formiddag.

Det var Kjell som på 50-års-dagen sin fekk reist eit kors på haugen like bak hytta si, og det var Kjell som fekk Jan «Prest» Høifødt til å signe det. No er det utandørs gudsteneste der på Krosshaugen kvar langfredag.»


Urnenedsettelse

Hallvard Holm fortalte at Kjell var fra den lille bygda Fosnes i Stryn, fra Sakris-stova rett under Jostedalsbreen: «Han var nynorskmann og han vart naturlegvis lærar. Det var den vanlege utdanninga det, for evnerike søner av småkårsfolk på Vestlandet.»

Holm trakk også fram Kjell Morks underfundighet og lune humor.

Det var på slutten av bisettelsen at presten, Gunnar Lindtveit opplyste at Kjell Morks kone og barn hadde bestemt at urnen i løpet av våren eller sommeren skal settes ned på kirkegården i Longyearbyen.


Minnestund

Onsdag, to dager tidligere, var det minnestund i en fullsatt kirke i Longyearbyen.

– En av Svalbards bautaer har tatt farvel. Vår alles Kjell. Kjell Mork. Karakteristisk med sitt skjegg og sin lune væremåte. Levende i all sin frodighet med sine historier. De fleste var til og med sanne. Kjell var historie. Noe av Svalbards historie er nå borte. Et vakkert varmt og godt menneske er gått over i evigheten, sa sogneprest Leif Magne Helgesen, etter at Store Norske Mandskor hadde åpnet med «Norske fjell».

Nøkkelord

Bildeserie

Kjell Mork ble bisatt i Oddernes kirke i Kristiansand forrige fredag. Foto: Birger Amundsen
Hallvard Holm, tidligere rektor ved Longyearbyen skole, holdt en vakker minnetale over sin venn og kollega gjennom mange år. Foto: Birger Amundsen
Flere av Kjell Morks venner på Svalbard var møtt fram for å ta farvel med sin gamle kompis. Odd Kristiansen, Stig Onarheim og Trond E. Johansen var med på å bære kisten ut av kirken. Fremst sønnen Even Mork (t.h.) og Olav Berstad fra Stryn, samt prest Gunnar Lindtveit. Foto: Birger Amundsen
Sønnen Even Mork (t.h.) og barndomsvennen Olav Berstad gikk fremst. Kona Ingeborg Stangeland bak sammen med datteren Kristin Mork. Foto: Birger Amundsen
Flere av Kjell Morks venner på Svalbard var møtt fram for å ta farvel med sin gamle kompis. Odd Kristiansen, Stig Onarheim og Trond E. Johansen var med på å bære kisten ut av kirken. Foto: Birger Amundsen
Samlet etter bisettelsen før kisten kjøres bort. Til venstre sønnen Even Mork, kona Ingeborg Stangeland og datteren Kristin Mork. Foto: Birger Amundsen
Samlet etter bisettelsen før kisten kjøres bort. Foto: Birger Amundsen

Bisettelse av Kjell Mork i Oddernes kirke

Se bildet større

Hallvard Holm, tidligere rektor ved Longyearbyen skole, holdt en vakker minnetale over sin venn og kollega gjennom mange år. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!