Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjell Mork er død

Kjell Mork (64) døde onsdag. Som aktiv turmann fartet han Svalbard rundt sommer som vinter. Her fra hytta Slettebu i Van Keulenfjorden i 2006. FOTO: Birger Amundsen

Kjell Mork er død

Tidligere lærer og lokalstyreleder i Longyearbyen, Kjell Mork (64), døde onsdag 21. november i Kristiansand etter kort tids sykeleie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.11.2012 kl 13:10

Kjell Mork kom til å tilbringe så godt som alle sine yrkesaktive år i Longyearbyen, etter at han i 1977 begynte som lærer ved Longyearbyen skole. I 2006 overtok han som Longyearbyens «ordfører», da sittende lokalstyreleder Bjørn Fjukstad trakk seg. Høsten 2007 ble han formelt valgt av byens befolkning som lokalstyreleder, en stilling han satt i fram til valget i fjor.


Dype spor

Kjell Mork har satt dype spor etter seg i Longyearbyen, og på Svalbard for øvrig. I alle år har Heinrich Eggenfellner vært en av hans aller nærmeste venner. Eggenfellner er vokst opp i Longyearbyen, og hadde Kjell Mork som lærer. De to var også nære turkamerater, og har hatt atskillige turer sammen rundt om på Svalbard.

– I mange år kjørte vi snøskuter til Hornsund hver eneste påske på besøk til den polske stasjonen. Kjell var en viktig mann også for polakkene, og hjalp dem en hel masse, sier Eggenfellner.


Les portrettet om Kjell Mork i Svalbardpostens julenummer i 2007 her.

Tidligere i år flyttet Kjell inn i naustet i Sjøområdet. Les saken her.


Mann med tillit

Kjell Mork har så godt som hatt alle tillitsverv som er mulig i lag og foreninger i Longyearbyen. Som habil alpinist var han også den som fikk opp alpininteressen blant skoleungdommen.

Han har sittet i styret i Svalbard Museum siden 1984, og vært styreleder siden 1988.

– Vi er uendelig triste. Han har betydd mye for oss både som styreleder og som kamerat og venn. Det kom brått på for oss, som det gjorde for de fleste, sier museumsdirektør Tora Hultgreen.


Utrettelig innsats

Hultgreen berømmer Kjell Mork for arbeidet han har nedlagt for museet.

– Han har siden 1984 utrettelig og uten noen form for økonomisk kompensasjon arbeidet flere månedsverk hvert år for å utvikle og styrke Svalbard Museum. Det er etter vår mening først og fremst Kjell Mork vi kan takke for at Svalbard Museum i dag fremstår som et natur- og kulturhistorisk museum i europeisk toppklasse, sier museumsdirektøren.

Kjell Mork mottok i september i fjor kongens fortjenstmedalje i sølv.


Hovedstasjon og bistasjon

Etter at Kjell Mork pensjonerte seg i fjor høst, etablerte han hovedstasjon sammen med kona Ingeborg i Kristiansand. Med en nybygd bistasjon i Sjøområdet i Longyearbyen. Her skulle han sitte og fordype seg i de mange polarbøkene han har samlet i årenes løp. Slik ble det altså ikke. Onsdag døde han.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen forteller at det er lagt ut kondolanseprotokoll i Næringsbygget. Det flagges over hele Longyearbyen til minne om Kjell, «Borgermesteren» som han ble kalt av sine venner.

Kjell Mork bisettes i Oddernes kirke i Kristiansand 30. november. Onsdag 28. november klokken 14 blir det minnestund i Svalbard Kirke.

Nøkkelord

Bildeserie

21. september i fjor fikk Kjell Mork kongens fortjenestemedalje i sølv. Sysselmann Odd Olsen Ingerø overrakte utmerkelsen. Mork ble overrasket under avslutningsmiddagen til lokalstyret. Foto: Karine Nigar Aarskog
I mars 2009 lot daværende fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) seg more over lokalstyreleder og partifelle Kjell Mork, som fortalte at luen han så stolt bærer har han arvet fra sin datter.

Fiskeriministern er på Svalbard i offisiell sammenheng for første gang. 
 Foto: Birger Amundsen
Kjell Mork (t.v.) var med i styret i Svalbards miljøvernfond. Her fra møtet i april i år. De andre i styret er Ottar Krohn (t.v.), leder Ann Kristin Olsen, Aud Andersen, Kari Torill Guldahl og sekretær Trine Krystad. Foto: Line Nagell Ylvisåker
Lokalstyreleder Kjell Mork (Ap) på talerstolen da han ledet sitt siste lokalstyremøte i september 2011. Han ga seg i lokalpolitikken etter valget denne høsten. Mork var leder i fem år. Foto: Line Nagell Ylvisåker
Kjell Mork reiste sommer som vinter til hytta på Vindodden. Her ved uthuset i 2007 (t.v.), under arbeidet med å utvide hovedhytta. Foto: Birger Amundsen
Kjell Mork var en lidenskapelig boksamler, her fotografert i 1996. Hans svært omfangsrike boksamling befinner seg på lager i Longyearbyen. Foto: Svalbardposten
18. mai i 2007 fikk Kjell Mork som lokalstyreleder æren av å tenne lunta da spregningsarbeidet startet i det som i dag er Svalbard Globale frøhvelv. Foto: Birger Amundsen
Kjell Mork flyttet fra huset i Vei 224-12, hvor han og familien hadde bodd i siden 1978. Her under ryddearbeidet under flyttingen i januar. Foto: Birger Amundsen
Kjell Mork sammen med sin gode venn gjennom alle år, Heinrich Eggenfellner. Her har de funnet et gammelt nummer av Svalbardposten under ryddearbeidet i 224-12 i januar. Foto: Birger Amundsen
I august 2011 reiste Kjell Mork på cruise med sine venner Svalbard rundt med seilbåten «Arctica». Fra venstre: Trond E. Johansen, Heinrich Eggenfellner, Kjell Mork og Harald A. Soleim.  Foto: Birger Amundsen

Glimt fra Kjell Morks liv

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!