Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjedet bytter bærer

Kjell Mork lover at han ikke skal sitte i et horn på veggen og blande seg i lokalpolitikken i Longyearbyen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Kjedet bytter bærer

Kjell Mork (62) gir seg etter fem år i lederstolen til lokalstyret. Årene har vært preget av mye jobb og godt samarbeid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2011 kl 07:00

– Jeg kan oppsummere disse årene med tre ord: spennende, utfordrende og krevende, sier avtroppende lokalstyreleder Kjell Mork (Ap).

20. september ledet han sitt siste lokalstyremøte. Etter valget 9. og 10. oktober skal en annen overta ordførerkjedet. For Mork venter en pensjonisttilværelse. Den skal han tilbringe litt i Kristiansand, litt i naustet i Sjøområdet og litt i resten av verden.

– Det er jo så mange spennende steder jeg ennå ikke har sett, sier han.

Og han lover å ikke blande seg for mye i politikken.

– Jeg skal ikke sitte i et horn på veggen, men la nye koster komme på banen. Jeg kommer nok innom i blant og slår av en prat likevel, sier han.

I fem år har Mork representert byens befolkning og vært det han selv omtaler som en samlende leder for hele lokalstyret. Han synes en av de viktigste opp­gavene har vært å ha ansvaret for byutviklingen, opprettholde og forbedre tjenestetilbudet til innbyggerne.

– Min oppgave har vært å være en tjener for befolkningen og utvikle byen på en positiv måte, sier han.

Ordførerblogg

En vanlig dag for lokalstyre­lederen består av veldig mange møter. Daglige oppdateringer fra administrasjonssjefen og lederne for foretakene hører med. Og hyppig kontakt med grasrota.

– Det har vært overraskende mye folk på kontoret mitt. Det har ikke vært en dag uten at minst to personer har vært innom. Noen ringer på forhånd, mens andre bare dukker opp. Enkelte tror at jeg kan hjelpe dem å ordne ting på en lettvinn måte, men det er ikke alltid bare å knipse med fingrene i et demokratisk system, sier Mork.

Det største hinderet er penger. Hvert år søker Longyearbyen lokalstyre om mange millioner mer enn de får i direktetilskudd over statsbudsjettet. Særlig utfordrende er oppgaver som rensing av røyken fra Energiverket og på sikt å bygge en ny kraftstasjon.

– Økonomien styrer hva vi får til. Men vi har fått på plass noe. Jeg er ganske fornøyd med at vi har fått et reservekraftverk. Det var et resultat av at vi arbeidet opp mot sentrale myndigheter og fikk en bevilgning derfra, sier Mork.

Han mener han ikke har vært flink nok til å formidle til befolkningen hvor stor kontakten er med sentrale myndigheter. Derfor har han vurdert å blogge.

– Jeg vet at flere ordførere har sin egen nettside, der de skriver daglig eller ukentlig hvilke saker de jobber med, sier Mork.

For ham ble det med tanken, men han oppfordrer sin etterkommer til å følge opp ideen.

– Jeg ser at det kunne være nyttig, sier Mork.

En seier

Den avtroppende lokalstyre­lederen er også stolt av at lokalstyret fikk parkert skattesaken mens han satt som leder. I 2007 ble skatteøkningen fra 15,8 til 19,8 prosent reversert.

– Det er galt av ett enkelt parti å ta æren for det. Vi var et samlet lokalstyre som stod bak, og det var mange på banen, sier han.

Saken var en god skolering for lokalpolitikerne, som møtte på høring i Stortinget.

– At vi lyktes i den saken var en seier for lokaldemokratiet. Også i prosessen med den nye svalbardmeldingen var befolkningen involvert gjennom workshops, sier Mork.

En av sakene han selv har vært personlig engasjert i, er at alle hus i Longyearbyen skal få direktevarsling til 110-sentralen.

– Den saken har jeg kjørt ganske alene, men jeg har fått støtte fra de andre. Det er en viktig sak å få på plass. Sparer vi ett hus, har vi tjent inn det direktevarsling koster, for ikke å snakke om hvis vi sparer menneskeliv. En brann i Longyearbyen er et av de verste scenarioene vi kan tenke oss. Det vil få kolossale konsekvenser, sier Mork.

Lokalstyret har bevilget det som skal til og har også forskuttert for Statsbygg. Bydrift har begynt arbeidet med et for­prosjekt, der også Store Norske har satt av penger.

Mistet psykologen

Det Mork ikke er så fornøyd med, er at psykologtilbudet forsvant i fjor, bare to år etter at det kom.

– Ledelsen på sykehuset sier det ikke er behov, men det er ikke de signalene jeg får når jeg snakker med folk. Ordningen var heller ikke dyr, i forhold til at folk må reise ned i tre dager, bo på hotell og ha vikar mens de er borte, sier Mork.

Han er heller ikke fornøyd med lokalstyrets innsats for næringsutviklingen i Longyearbyen.

– Her har vi vært for svake, og det bør det nye lokalstyret ta fatt i. Vi burde i større grad ha noen fileter i lomma, som kan utvikles for de som vil bygge eller starte med næring, sier Mork.

Ønsker mer innflytelse

Han misliker også at sentrale myndigheter stadig oftere blander seg i saker som angår Longyearbyen.

– Vi skulle i større grad hatt selvråderett. Men etter at svalbardmiljøloven kom, har både Sysselmannen og Miljøvern­departementet strammet inn. Vi taper nesten alle saker som blir anket, sier han.

Mork mener lokalstyret også burde vært representert i fastlandsorgan som nordområde­utvalget, det interdepartementale polarutvalget og regionsrådet for de tre nordligste fylkene.

– Hva har du lært i disse årene?

– Jeg har lært mye om saks­systemer og det å få saker gjennom. Jeg har møtt mange spennende mennesker, noen av dem i betydningsfulle posisjoner. Og jeg har lært at å drive et lokalsamfunn har mange utfordringer, svarer Mork.

Utfordringene vokser i takt med byen. Flere innbyggere øker presset på energiforsyning, skole og barnehage.

– Det er en ballong som trykkes utover. Vi har en større befolkningsvekst enn de fleste utkantkommuner, sier Mork.

– Hvem er lokalstyreleder etter 10. oktober?

– Jeg håper det blir en kvinne. Det er et veldig sterkt ønske fra min side. Det har vært nok menn nå. Svaret får vi 10. oktober, på min fødselsdag, og det er ikke tvil om hva jeg ønsker meg i gave.  

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!