Kjærligheten og minnene lever videre

En hjertevarm og sterk markering rørte de som var med i fakkeltoget opp til Lia der skredet gikk 19. desember i fjor.

Framme ved skredstedet satte alle ned faklene sine.
Publisert
Samling oppe ved Vei 230. Sokneprest Leif Magne Helgesen holder en minnetale før han oppfordrer til ett minutts stillhet.
Sysselmann Kjerstin Askholt var sterkt berørt i sin hilsningstale.
Store Norske Mandskor sang den vakre svenske sangen ‹‹Jag har hørt om en stad.
Lokalstyreleder Arild olsen og sysselmann Kjerstin Askholt gikk først i fakkeltoget opp til Vei 230.
Statssekretær for Justis og beredskapsdepartementet, Gjermund Hagesæter, takket Longyearbyen på vegne av regjeringen for innsatsen under skredkatastrofen i 19. desember i fjor.

Like før markeringen startet, roet vinden og snøfokket seg. Rundt 400 personer samlet seg til markeringen ved Kulturhuset.

Et langt, stille fakkeltog beveget seg sakte opp mot Lia der de elleve husene ble tatt av snøskredet for nøyaktig ett år siden. Noen snakket stille med hverandre, andre felte noen tårer, mens barna lekte i snøen.

Feire livet
Sokneprest Leif Magne Helgesen løftet fram kjærligheten og de gode minnene i sin tale.

– I dag ett år etter, feirer vi livet. Vi feirer alle som ble reddet. Selv der vi mistet to av våre egne, mistet vi ikke kjærligheten. Vi viste at kjærligheten lever videre, minnene lever videre. Vi har ikke glemt humoren til Atle og vi har ikke glemt smilet til Nikoline. Vi stod sammen i ekstreme utfordringer for ett år siden. Vi har også stått sammen i den lange stille sorgen etterpå, og vi er sammen i dag, sa han.

Samholdet
Nede ved Kulturhuset var det Store Norske Mandskor som åpnet markeringen med den vakre svenske sangen «Jag har hørt om en stad», før lokalstyreleder Arild Olsen holdt en sterk tale.

Han sendte først og fremst sine tanker til de nærmeste pårørende. Men han trakk også fram det gode samholdet i Longyearbyen og hvordan akutt innsats under fjorårets skredkatastrofe reddet mange liv. Han viste til hvor viktig det var med kameratredning og at så mange stilte opp på kort varsel.

– Sakte, men sikkert har vi håndtert hverdagen igjen mye takket at folk i Longyearbyen bryr seg om hverandre, sa Olsen.

Han avsluttet med å si: «Å hedre livet er kanskje den beste måten å hedre de to som mistet livet på».

Sterkt berørt
Sysselmann Kjerstin Askholt sa at hun sitter igjen med sterke inntrykk etter skredkatastrofen.

– Møtene med de pårørende etter skredkatastrofen i fjor sitter fremdeles hardt i brystet mitt og vil for alltid prege meg som menneske, sa hun.

Statssekretær for Justis- og beredskapsdepartementet, Gjermund Hagesæter, sendte sin dype medfølelse fra regjeringen til de som mistet sine til de etterlatte. Han ønsket også å takke Longyearbyen.

– På vegne av regjeringen vil jeg også takke alle som var med i redningsarbeidet og for den kollektive innsatsen som ble lagt ned, sa Hagesæter.

Powered by Labrador CMS