Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjær i mange navn

Steder på Svalbard: Sunnmørsbyen Ålesund ga selvfølgelig navn til Ny-Ålesund (øverst til venstre). Moffen er nederlandsk og lite flatterende betegnelse på tyskere (øverst til høyre). Amerikanske John Munro Longyear grunnla Longyearbyen i 1906 (nederst til venstre). Den svenske botanikeren Carl von Linné var aldri på Svalbard, men ga navn til Kapp Linné, hvor Isfjord radio ligger (nederst til høyre). FOTO: Anders Fjellestad og Kjersti Elverum Kvile

Kjær i mange navn

Oddvar Ulvang (71) har tatt en lang vandring blant navn på fjorder, fjell og daler på Svalbard, og ble overrasket på veien.

Tekst:

Publisert:

– Da jeg som ung mann kom til Svalbard i 1964 og hørte navnet «Calypsostranda», tenkte jeg på fest og moro på stranda med calypsomusikk og dans. Her måtte det ha vært folk fra de vestindiske øyer, tenkte jeg, sier Oddvar Ulvang.

For snart 50 år siden begynte Ulvang som telegrafist på Isfjord radio. Der ble det mange timer ute og god tid til å se mot Russekeila, Kapp Starostin og Alkhornet – og til å tenke over alle navnene som fortsatte utover hvite vidder.

Calypsobyen og Calypsostranda i munningen av Recherchefjorden var bare noen av navnene som fanget hans interesse på Kapp Linné. Denne fascinasjonen er nå blitt til en masteroppgave om stedsnavn på Svalbard.


Tellejobb

På forhånd spurte Oddvar Ulvang seg: Hvilke nasjoner har satt flest spor etter seg i stedsnavn på Svalbard?

Målet var å undersøke i hvilken rekkefølge de forskjellige nasjonene står i et navnehegemoni i dag.

Totalt hadde Ulvang over 16.000 tilgjengelige stedsnavn som utgangspunkt. 8.088 av disse var offisielt godkjente. Han luket ut navnene som ikke var mulig å spore tilbake til nasjoner. Til slutt satt han igjen med 2.788 navn, som skulle sorteres og telles.

Masterstudenten har blant annet delt dem inn i oppkallinger etter kvinner og menn, myndighetspersoner, sponsorer, slott og fyrster.

På forhånd laget han en prognose over hvilken rekkefølge han forventet nasjonene ville plassere seg i (se faktaboks).


Overraskelse

Da navnene i utvalget var telt, viste rekkefølgen seg å være en annen. Norge hadde flest navn etterfulgt av Sverige, som ventet, men det var overraskende hvor mange flere norske navn det var enn svenske. I tillegg hadde russerne og nederlenderne satt færre navnespor etter seg enn ventet, mens tyskerne kom langt høyere opp på listen.

– Veilederen min, Gulbrand Alhaug, var helt overgitt. Han har forsket på stedsnavn og trodde nesten ikke det var sant, sier Ulvang.

– Det er nordmenn som har bestemte hvilke navn som skal gjelde her. Kan det hatt noe å si for overvekten av norske navn?

– De hadde et mandat om helst å bruke de eldste navnene på steder. Jeg tror ikke nordmennene har vært sjåvinistiske, men det vet man jo ikke, svarer Ulvang.


Vanskelig å forklare

At Russland kom lenger ned på listen enn ventet, kan ha med språkbarrierer å gjøre. De russiske navnene har muligens ikke festet seg på samme måte blant nordmenn, svensker, engelskmenn og tyskere som lettere kommuniserte med hverandre.

For landene lenger ned på lista har kanskje fangst og gruvedrift vært viktigere enn ekspedisjoner, oppdagelser og trangen til å plante flagg og gi navn.

Menn har, ikke overraskende, i mye større grad enn kvinner gitt navn til steder. Men ut fra Ulvangs funn kan det virke som norske kvinner i større grad enn kvinner fra andre steder har gjort seg gjeldende i det ellers mannsdominerte Svalbard.

Samtidig har mennesker hatt stor betydning for navngiving. På fastlandet kommer rundt 5 prosent av stedsnavn fra personer. På Svalbard er det nærmere halvparten, ifølge en undersøkelse av Eli Johanne Ellingsve, som Ulvang har sitert i oppgaven.


Pensjonistsyssel

Oddvar Ulvang startet på arbeidet etter at han ble pensjonist. Kona var ennå ikke gått ut av arbeidernes rekker, og tiden måtte fylles med noe. En dag var han tilfeldigvis innom Universitetet i Tromsø. Der møtte han gamle kjente, og ikke lenge etterpå var han på universitetsbenken igjen.

– Nå har jeg lovet madammen at det skal være slutt. Jeg har blitt sittende mye på studerkammeret, men jeg er nok ikke helt ferdig med å skrive om Svalbard, sier Ulvang.

Og når det gjaldt Calypsostranda og Calypsobyen, viste opphavet seg å ha et mindre eksotisk opphav enn den vestindiske musikkformen. Navnet kommer fra et britisk marinefartøy HMS «Calypso», som gjorde oppmålingsarbeid i Recherchefjorden i 1895.

Nøkkelord

Se bildet større

Master: Oddvar Ulvang har fordypet seg i stedsnavn på Svalbard. FOTO: Privat

Faktaboks

Prognosen

Denne rekkefølgen forventet Oddvar Ulvang:

• Norge

• Sverige

• Russland

• Storbritannia

• Nederland

• Tyskland

Fasiten

Denne rekkefølgen fant Oddvar Ulvang etter å ha telt stedsnavnene. Hvor stor andel nasjonen står for i navneutvalget i parantes:

• Norge (38)

• Sverige (20)

• Storbritannia (14,3)

• Tyskland (8,1)

• Russland (5,4)

• Frankrike (2,9)

• Østerrike (2,3)

• Nederland (2,2)

Stedsnavn:

Adventfjorden: man mener navnet muligens er etter den engelske hvalfangstskuta «Adventure», som var stasjonert på Svalbard i 1656.

Janssonhaugen: Trolig etter Einar Johan Waldemar Jansson (født: 1889), topograf for De Geers ekspedisjon til Spitsbergen i 1908. Mange av oppdager De Geers ekspedisjonsmedlemmer har gitt navn til mangt på Svalbard.

Kapp Linné: etter den svenske botanikeren Carl von Linné (1707-1778).

Scott Turnerbreen: Scott Turner (født: 1880) var administrerende direktør i det amerikanske kullgruveselskapet Arctic Coal Company.

Braganzavågen: oppkalt etter prinsesse Aldegonda av Braganza (1858-1946), som var med på ekspedisjonen til sin mann, prins Henry av Bourbon, til Spitsbergen i 1892.

Moffen: nedlatende, nederlandsk betegnelse av tyskere, et uttrykk som sjelden brukes i dag.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!