Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kirkebesøket som ble til bryllup

Tok en finte: Brudeparet Eline Orheim og Sverre Tufte Mundal overrasket resten av familien med bryllup i Svalbard kirke. Bak fra venstre: Elines far og tidligere geolog i Store Norske, Alv Orheim, mamma Berit Orheim, svigerinne Anna Myrsten og bror Andreas Orheim. Rett foran dem står brudeparets tre barn: Olaus (10), Vebjørn (4 1/2) og Sigrid (8 1/2) Orheim Mundal. FOTO: Anders Fjellestad

Kirkebesøket som ble til bryllup

Familien trodde de skulle på omvisning i Svalbard kirke, men Eline Orheim og Sverre Tufte Mundal hadde helt andre planer.

Tekst:

Publisert:

Eline Orheim er født og døpt i Longyearbyen. Derfor var det helt naturlig for henne å gifte seg i Svalbard kirke da familien dro på Svalbard-ferie sammen forrige uke. Men hun og ektemannen Sverre Tufte Mundal sa ingenting til foreldrene eller sine tre barn på forhånd. Da familien besøkte Svalbard kirke fredag, fortalte Orheim og Mundal at det blir bryllup om noen minutter.

– Vi fortalte ungene det nede i gangen. De ble veldig glade, men syntes nok det var litt rart. De lurte på om dette var et ekte bryllup siden det var så lite gjester og ingen brudekjole, sier Eline Orheim.


Tårene kom

Deretter sprang barna opp i kirkerommet for å fortelle besteforeldrene Berit og Alv Orheim om nyheten. Kun Elines bror, Andreas, visste om bryllupsplanene. Først trodde ikke besteforeldrene på de ivrige barna.

– Men da kirketjeneren sa at det var vielse klokka 13, så kunne jeg bekrefte at det var oss som skulle gifte oss. Da kom det noen tårer, og alle gråt, ler den ferske bruden.

Familien Orheim har lang fartstid i Longyearbyen. Pappa Alv Orheim var gruvebus i 1966-1967 og kom tilbake til byen med kona Berit i 1973. Her jobbet han som geolog i Store Norske. Kort tid etter ble Eline født på sykehuset i Longyearbyen, og Andreas ble født tre år etter. I 1985 flyttet familien til fastlandet, men Alv Orheim kom tilbake noen år senere som den første lederen av Svalbard Næringsutvikling (SNU). Dette er imidlertid første gangen siden 1980-tallet at hele familien igjen er samlet i Longyearbyen.

– Mamma og pappa inviterte oss med, og en måneds tid før avreise foreslo jeg for Sverre: «Hvorfor ikke bare gifte oss når vi er der oppe?» Det var en perfekt måte å gjøre det på, i samme kirke som jeg er døpt, sier Eline.


Ja på sokkelesten

Og Sverre Tufte Mundal hadde ingen større betenkeligheter med det. Med tre barn og mange år sammen, ville et giftemål neppe bli noen stor overgang. Men de beholdt likevel nyheten for seg selv.

– Vi ønsket å holde det hemmelig, siden Svalbard-turen er en familietur. Vi ville overraske de andre og ville ikke at bryllupet skulle ta for mye av oppmerksomheten på forhånd, sier Eline, som er bosatt i Fjærland.

Under vielsen sist fredag, ga de hverandre sitt ja. Det skjedde på sokkelesten og i ullgenser, foran glade barn og foreldre.

– Har det vært vanskelig å holde det hemmelig?

– Nei, det har gått mistenkelig greit, det har blitt noen ymse dekkhistorier, sier Eline.

Om den øvrige familien skulle føle seg snytt for et bryllup, kan ektemannen berolige:

– Foreldrene mine er døde, men jeg har mye familie i Fjærland. Det kan nok bli en fest hjemme etter hvert, sier Sverre Tufte Mundal.


Kake i gruva

Fest ble det også etter vielsen. Da dro det nygifte paret og familien for å spise middag på Polarhotellet. Så gikk turen til Gruve 2 for medbrakt kake og konjakk.

– Det ble mye snakk om gruvehistorie, ler Eline og fortsetter:

– Vi har et sterkt forhold til Gruve 2. Vi bodde flere år i Rosekjelleren på Haugen, og fra soverommet til Andreas og meg, så vi rett mot Gruve 2. Ved juletider så vi juletreet og ble fortalt om «godte-nissen» som bodde der, sier hun.

I tillegg til bryllup, fikk den tidligere Svalbard-familien tid til båtturer til Barentsburg og Pyramiden, samt flere turer i og rundt Longyearbyen.

– Det er kjekt å være tilbake, og godt at det ennå er folk her som også var her da vi bodde i Longyearbyen. Selv om sentrum føles litt fremmed, så føles det helt naturlig å være her, sier Eline Orheim.

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!