Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kirke-tv fra Svalbard

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer på tv til jul. Bildet er fra påskegudstjenesten utenfor Mellageret i Ny-Ålesund i 2007. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Kirke-tv fra Svalbard

Julestemning og klimaengasjement på NRK til vinteren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2009 kl 08:00

Svalbard kirke skal samarbeide med NRK om fire tv-programmer. Hver søndag i advent blir det en halv times sending fra det kirkelige livet på Svalbard, med sokneprest Leif Magne Helgesen i spissen. I tillegg vil kanalen sende en tv-gudstjeneste i november.

Julebesøk

– Klart det er kjekt å vise frem Svalbard og Svalbard kirke til folket på fastlandet, sier sokneprest Leif Magne Helgesen. – Jeg tror mange vil se Svalbard kirke som en frodig kirke i nord.

En av planene er å filme en gudstjeneste på Sysselmannens båt, «Nordsyssel», i oktober. Helgesen forteller at NRK også ønsker å være med på julebesøket til Hopen med sysselmann og prest. Men han understreker at de fremdeles er tidlig i planleggingsfasen.

– Om turen går til Hopen må vi snakke med Sysselmannen om, sier han.

Kimer i klokker

Et av programmene vil handle om klimaaksjonen «Rop fra Arktis» i november. Da går startskuddet for en kirkeklokkestafett. Den starter i Longyearbyen 21. november og ender i København under klimatoppmøtet i desember.

– Litt av poenget er å vise at klimaet vi lever i er sårbart, forteller Helgesen.

– Hvorfor er klima et tema for kirken?

– Der liv er truet, om det er mennesker, dyr, fugler, fisk eller fauna, angår det kirken. Vi må tørre å si fra når vi er på vei i feil retning, mener Helgesen.

Brev til Sysselmannen

I forbindelse med tv-programmet har soknepresten skrevet et brev til Sysselmannen der han orienterer om programmet. Han ønsker blant annet å få bruke «Nordsyssel» og helikopter og ber Sysselmannen om et samarbeid.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!