Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kirke-tv fra Svalbard

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer på tv til jul. Bildet er fra påskegudstjenesten utenfor Mellageret i Ny-Ålesund i 2007. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Kirke-tv fra Svalbard

Julestemning og klimaengasjement på NRK til vinteren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2009 kl 08:00

Svalbard kirke skal samarbeide med NRK om fire tv-programmer. Hver søndag i advent blir det en halv times sending fra det kirkelige livet på Svalbard, med sokneprest Leif Magne Helgesen i spissen. I tillegg vil kanalen sende en tv-gudstjeneste i november.

Julebesøk

– Klart det er kjekt å vise frem Svalbard og Svalbard kirke til folket på fastlandet, sier sokneprest Leif Magne Helgesen. – Jeg tror mange vil se Svalbard kirke som en frodig kirke i nord.

En av planene er å filme en gudstjeneste på Sysselmannens båt, «Nordsyssel», i oktober. Helgesen forteller at NRK også ønsker å være med på julebesøket til Hopen med sysselmann og prest. Men han understreker at de fremdeles er tidlig i planleggingsfasen.

– Om turen går til Hopen må vi snakke med Sysselmannen om, sier han.

Kimer i klokker

Et av programmene vil handle om klimaaksjonen «Rop fra Arktis» i november. Da går startskuddet for en kirkeklokkestafett. Den starter i Longyearbyen 21. november og ender i København under klimatoppmøtet i desember.

– Litt av poenget er å vise at klimaet vi lever i er sårbart, forteller Helgesen.

– Hvorfor er klima et tema for kirken?

– Der liv er truet, om det er mennesker, dyr, fugler, fisk eller fauna, angår det kirken. Vi må tørre å si fra når vi er på vei i feil retning, mener Helgesen.

Brev til Sysselmannen

I forbindelse med tv-programmet har soknepresten skrevet et brev til Sysselmannen der han orienterer om programmet. Han ønsker blant annet å få bruke «Nordsyssel» og helikopter og ber Sysselmannen om et samarbeid.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!