Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kirke-tv fra Svalbard

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer på tv til jul. Bildet er fra påskegudstjenesten utenfor Mellageret i Ny-Ålesund i 2007. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Kirke-tv fra Svalbard

Julestemning og klimaengasjement på NRK til vinteren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2009 kl 08:00

Svalbard kirke skal samarbeide med NRK om fire tv-programmer. Hver søndag i advent blir det en halv times sending fra det kirkelige livet på Svalbard, med sokneprest Leif Magne Helgesen i spissen. I tillegg vil kanalen sende en tv-gudstjeneste i november.

Julebesøk

– Klart det er kjekt å vise frem Svalbard og Svalbard kirke til folket på fastlandet, sier sokneprest Leif Magne Helgesen. – Jeg tror mange vil se Svalbard kirke som en frodig kirke i nord.

En av planene er å filme en gudstjeneste på Sysselmannens båt, «Nordsyssel», i oktober. Helgesen forteller at NRK også ønsker å være med på julebesøket til Hopen med sysselmann og prest. Men han understreker at de fremdeles er tidlig i planleggingsfasen.

– Om turen går til Hopen må vi snakke med Sysselmannen om, sier han.

Kimer i klokker

Et av programmene vil handle om klimaaksjonen «Rop fra Arktis» i november. Da går startskuddet for en kirkeklokkestafett. Den starter i Longyearbyen 21. november og ender i København under klimatoppmøtet i desember.

– Litt av poenget er å vise at klimaet vi lever i er sårbart, forteller Helgesen.

– Hvorfor er klima et tema for kirken?

– Der liv er truet, om det er mennesker, dyr, fugler, fisk eller fauna, angår det kirken. Vi må tørre å si fra når vi er på vei i feil retning, mener Helgesen.

Brev til Sysselmannen

I forbindelse med tv-programmet har soknepresten skrevet et brev til Sysselmannen der han orienterer om programmet. Han ønsker blant annet å få bruke «Nordsyssel» og helikopter og ber Sysselmannen om et samarbeid.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!