Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kineser byr 650 millioner

Adventtoppen er en liten del av Austre Adventfjord-eiendommen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Austre Adventfjord:

Kineser byr 650 millioner

La inn bud på del av Island i 2011. Nå vil han ha Svalbard-eiendom.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.05.2014 kl 11:03

Det er den kinesiske forretningsmannen og poeten Nubo Huang som skal ha lagt inn budet, ifølge The Nordic Page, som igjen siterer South China Morning Post.

Ifølge avisen skal planen være å bygge et feriested hvis han får tilslaget.

Bød på Island
Austre Adventfjord er én av to eiendommer på Svalbard som er i privat eie. Den ligger på nordsiden av Adventfjorden, rett overfor Longyearbyen, og tilhørte en gang De Norske Kulfelter Spitsbergen. Siden kjøpte skipsreder Jacob Kjøde, morfar og oldefar til nåværende eiere i Horn-familien, området som strekker seg fra Revneset til Helvetiadalen og videre over til Deltaneset.

Huang er ikke fremmed for å legge inn bud på eiendommer i nordområdene. I 2011 var han klar til å legge inn 1,2 milliarder for å sikre seg en 300 kvadratkilometer stor eiendom i den nordøstre delen av Island. Avtalen ble imidlertid ikke noe av, siden islandske myndigheter mente et slikt salg ville gå i mot landets lovgivning.

Dikter og businessmann
Huang er eiendomsutvikler, og ifølge Forbes er han høyt oppe på lista over Kinas 400 rikeste. Men han har også en dikterside, som får utløp under pseudonymet Luo Jing.

Bitter strid
Bakgrunnen for det forestående salget er det som en gang var et godt samarbeid mellom Store Norske og Austre Adventfjorden, men som ble til en bitter strid:I 1976 ble det inngått en samarbeidsavtale mellom familien Horn og Store Norske om utvinning av kull på eiendommen. Avtalen hadde en løpetid på 26 år, men ble sagt opp av Store Norske i 1992. Familien Horn lot derfor utmålene på eiendommen utløpe i 2000.I 2008 valgte Store Norske å gjøre nye undersøkelser i Operafjellet, som ligger sentralt i eiendommen Austre Adventfjord. Dermed sikret de seg nye utmål på traktateiendommen, og Store Norskes ønsker er å ta for seg Operafjellet etter Ispallen.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!