Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kineser byr 650 millioner

Adventtoppen er en liten del av Austre Adventfjord-eiendommen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Austre Adventfjord:

Kineser byr 650 millioner

La inn bud på del av Island i 2011. Nå vil han ha Svalbard-eiendom.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.05.2014 kl 11:03

Det er den kinesiske forretningsmannen og poeten Nubo Huang som skal ha lagt inn budet, ifølge The Nordic Page, som igjen siterer South China Morning Post.

Ifølge avisen skal planen være å bygge et feriested hvis han får tilslaget.

Bød på Island
Austre Adventfjord er én av to eiendommer på Svalbard som er i privat eie. Den ligger på nordsiden av Adventfjorden, rett overfor Longyearbyen, og tilhørte en gang De Norske Kulfelter Spitsbergen. Siden kjøpte skipsreder Jacob Kjøde, morfar og oldefar til nåværende eiere i Horn-familien, området som strekker seg fra Revneset til Helvetiadalen og videre over til Deltaneset.

Huang er ikke fremmed for å legge inn bud på eiendommer i nordområdene. I 2011 var han klar til å legge inn 1,2 milliarder for å sikre seg en 300 kvadratkilometer stor eiendom i den nordøstre delen av Island. Avtalen ble imidlertid ikke noe av, siden islandske myndigheter mente et slikt salg ville gå i mot landets lovgivning.

Dikter og businessmann
Huang er eiendomsutvikler, og ifølge Forbes er han høyt oppe på lista over Kinas 400 rikeste. Men han har også en dikterside, som får utløp under pseudonymet Luo Jing.

Bitter strid
Bakgrunnen for det forestående salget er det som en gang var et godt samarbeid mellom Store Norske og Austre Adventfjorden, men som ble til en bitter strid:I 1976 ble det inngått en samarbeidsavtale mellom familien Horn og Store Norske om utvinning av kull på eiendommen. Avtalen hadde en løpetid på 26 år, men ble sagt opp av Store Norske i 1992. Familien Horn lot derfor utmålene på eiendommen utløpe i 2000.I 2008 valgte Store Norske å gjøre nye undersøkelser i Operafjellet, som ligger sentralt i eiendommen Austre Adventfjord. Dermed sikret de seg nye utmål på traktateiendommen, og Store Norskes ønsker er å ta for seg Operafjellet etter Ispallen.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!