Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kazem i fengsel

 

Kazem i fengsel

Kazem Ariaiwand sitter fengslet i Tromsø etter at han nok en gang tok seg ulovlig inn i Norge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2011 kl 11:00

7. januar ble iranske Kazem Ariaiwand dømt til 30 dager ubetinget fengsel for å ha reist ulovlig inn i Norge.

Han ble pågrepet i Tromsø 6. januar etter at politiet ble kontaktet av tollmyndighetene.

Skulle flytte

Ifølge dommen fra Nord-Troms tingrett skulle Ariaiwand flytte fra Svalbard. I slutten av november sendte han gatekjøkkenbilen «Røde Isbjørn» fra Longyearbyen til Tromsø, fullastet med personlige eiendeler som skulle til Sveits.

Siden han ikke fikk noen andre til å hjelpe seg, dro han til Tromsø i begynnelsen av desember i fjor. Han hadde, ifølge dommen, planlagt å kjøre fra Tromsø til Sveits så snart eiendelene var fortollet og gatekjøkkenbilen var kommet fra verksted. Årsaken til at han ble så lenge i Tromsø var at han fikk problemer med fortollingen.

Tilbake med båt

Ariaiwand har bodd i Longyearbyen siden 2003. Han har blant annet drevet gatekjøkken og jobbet på Svalbardbutikken. Iraneren kom til Norge i 1998, men fikk avslag på asylsøknaden. I april 2004 ble han varig utvist fra landet. Han kan likevel oppholde seg på Svalbard, siden utlendingsloven ikke gjelder her. I 2008 fikk Ariaiwand oppholdstillatelse i Sveits, hvor han har holdt til i perioder.

Også i mars i fjor ble Ariaiwand arrestert i Tromsø for brudd på innreiseforbudet. Da ble han sendt med fly til Sveits.

I september samme år kom han tilbake til Longyearbyen med båt. Ifølge dommen fra tingretten dro Ariaiwand til Longyearbyen for å avvikle virksomheten og selge leilighetene han har i byen. Da Svalbardposten snakket med ham i oktober, fortalte han at han har startet et renholdsfirma i Sveits, men at han ikke hadde tenkt å flytte fra Longyearbyen.

– Jeg bor både her og der, sa han da.

Han fortalte at han skulle sende «Røde Isbjørn» til Tromsø og reparere bilen, få skilter på den og ta den tilbake til Svalbard.

Viktig med straff

Politiadvokat Henriette Birkelund forteller at hun la vekt på at det var sterke allmennpreventive grunner til å straffe Ariaiwand.

– Da jeg fikk denne saken, så jeg at Ariaiwand hadde vært i Tromsø tidligere også. Derfor så jeg det som viktig med en straffereaksjon, sier hun.

Sist Ariaiwand ble arrestert i Tromsø ble han ikke domfelt, men sendt direkte til Sveits.

Birkelund forteller at politiet kan utvise personer raskt istedenfor at personen skal sone straff i Norge.

Strafferammen for å ha tatt seg inn i Norge etter å ha blitt utvist, er opp til seks måneder ubetinget fengsel. Birkelund forteller at Ariaiwand fikk en snill dom fordi han ikke er dømt for brudd på innreiseforbudet tidligere.

– Siden vi fikk en tilståelsesdom får han også strafferabatt. Normalt ville straffen blitt satt til 45 dager ubetinget fengsel, sier hun.

Til Sveits

Når Ariaiwand har sonet ferdig, må han ut av Norge. Han har lovlig opphold i Schengen-landet Sveits og kan derfor oppholde seg i alle Schengen-land bortsett fra Norge.

I utgangspunktet ble Ariaiwand utvist fra alle Schengen-land da han ble utvist fra Norge.Dette ble opphevet da Sveits ble medlem av Schengen. Nå er det bare i Norge han ikke har tillatelse til å være, ifølge Birkelund.

Politiet i Tromsø har bedt Utlendingsdirektoratet (UDI) om at Ariaiwand får kjøre ut av Norge med egen bil, mot at han sjekkes ut ved grensa til Finland. 

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!