Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kastet ikke bort tida

Trond Berg og de andre i Longyearbyen Motorsportklubb var blant de mange som så sitt snitt til å få ryddet opp etter vinteren. FOTO: Anders Fjellestad

Kastet ikke bort tida

I Longyearbyen varer jula tydeligvis til St. Hans. Sist helg kvittet folk seg med juletrær og jerrykanner.

Tekst:

Publisert:

Etter måneder med snø og kulde, kommer vinterens etterlatenskaper fram med snøsmeltingen. Longyearbyen er nærmest i en bakrus etter en hektisk vinter, med søppel, hensatte kjøretøyer, sigarettstumper og tomflasker liggende rundt på bakken. Derfor er den årlige bydugnaden ekstra kjærkommen. Sist helg gikk årets dugnad av stabelen. Selv om det ikke var noen skog av plastsekk-bærende folk rundt i byen, var det likevel full fart på avfallsanlegget sist lørdag.

– Det virker som om det er bra oppslutning. Det var rolig på fredag, men i dag har det vært travelt, sier driftsleder Hans Petter Lauritsen i Reno-Vest, som driver avfallsanlegget for Bydrift.


Jul til St. Hans

Lørdag ettermiddag hadde folk levert inn 32 kubikkmeter med søppel, og stadig nye forsyninger dumpet inn. Mange privat­personer og foreninger så sitt snitt til å bli kvitt skrot og søppel. Det var nemlig gratis å levere avfall i helga. I tillegg kjørte mannskaper fra Store Norske og LNS Spitsbergen rundt i byen for å samle inn søppelsekker og skrot langs veiene.

– Det kommer inn litt av hvert. Alt fra oljefat og jerrykanner til paller og juletrær. Jula er definitivt over nå, humrer Lauritsen.

– For dere blir det hektisk. Hva synes du om en slik bydugnad?

– Jeg synes det er helt fantastisk, og det trengs. Jeg synes det er viktig å holde byen ren. Det kommer mange turister hit i løpet av et år, og de legger merke til slikt, sier Lauritsen.


Ennå tid

Det var også rydding av strandområdene i Sjøområdet, og ellers i byen kunne en se en og annen enkeltperson som ryddet rundt huset.

I tillegg til helgas søppeldugnad, innførte Bydrift i slutten av mai et såkalt søppelamnesti. Dette innebærer at hvem som helst kan levere inn utrangerte snøskutere og biler til avfalls­anlegget uten å betale for det.

– Det har vært en bra respons på dette, og amnestiet varer så lenge midlene rekker. Har du et bilvrak eller en skuter du vil bli kvitt, så er det førstemann til mølla, sier driftslederen.

Amnesti-prosjektet fikk i vinter 250.000 kroner i støtte fra Svalbards miljøvernfond. Når midlene er brukt opp, må du igjen betale gebyr for å bli kvitt vraket.

Se bildet større

Driftsleder Hans Petter Lauritsen og de andre ved avfallsanlegget har en stor sorteringsjobb foran seg. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Flere hadde levert inn ammunisjon - dette skal leveres til Sysselmannen. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!