Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kasse til besvær

Kopi: Produksjonssjef Tore Hoem i Spitsbergen Travel vil sette ut denne selvskuddkassen i Sassendalen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Kasse til besvær

Spitsbergen Travel får lov av Syssel­mannen å sette ut en kopi av en selvskuddkasse, men bare i Brentskaret.

Tekst:

Publisert:

– Jeg blir litt oppgitt. Vi prøver å formidle svalbardhistorie til gjestene og skape en forståelse for fangsten som har vært her. Jeg er skuffet og overrasket over at et slikt tiltak ikke blir verdsatt, sier Tore Hoem, produksjonssjef i Spitsbergen Travel.

Selskapet ønsker å sette ut en kopi av en selvskuddkasse og to revefeller i Sassendalen, et sted de kan ta med turistene på skuterturene de tilbyr.

Sysselmannen gir dem lov, men bare ved selskapets hytte i Brentskaret.

– Det er vi ikke interesserte i. Det er en plassering som vil gi en dårligere flyt i turene våre, både når det gjelder tid og avstand, sier Hoem.

Hvor de eksakt skulle satt kassen, er ikke bestemt.


Må søke

Sysselmannen skriver til selskapet at hvis de ønsker å sette opp kassa i «mer villmarkspreget område, vil det kreve en mer omfattende søknadsbehandling og vurdering».

– Vi er overrasket over at et så marginalt tiltak ikke kan gå gjennom på en lett måte. Det er ikke snakk om å bygge ei hytte eller gjøre store naturinngrep, men noen plankebiter i Sassen­dalen, sier Hoem.


Vil kunne lede andre

Etter planen skulle kassen plasseres i god avstand fra skuter­traseen, våpenet skulle være plombert og det hele merket med logo og en tekst om at det bare er en kopi.

Sysselmannen skriver i sitt svar til Spitsbergen Travel at selv om selvskuddkassa og revefellene settes opp utenfor hovedtraseen for skuter, «vil skutersporene som fører til disse også kunne lede andre dit. Opplevelsen av området som «urørt» vil endres til «berørt».»

– Det jeg stusser over er om det ikke er lov til å kjøre skuter hvor man vil i Sassendalen. Samtidig settes det ut både det ene og de andre i forskningsøyemed. Jeg vil ikke først og fremst karakterisere området som uberørt, sier Hoem.

Produksjonssjefen sier at de vil følge opp saken med Syssel­mannen.

Guri Tveito er miljøvernsjef hos Sysselmannen. Hun sier at de ikke har fått noen ny henvendelse fra Spitsbergen Travel.

– Hvis de ønsker å diskutere det videre med oss, regner jeg med at de tar kontakt. Jeg ønsker ikke å diskutere en sak med en aktør via Svalbardposten, sier hun, og legger til:

– Vi opplever Spitsbergen Travel som en seriøs aktør, som både er vant til og flinke til å innrette seg etter svalbardmiljø­loven.

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!