Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartlegger «villboing» i Sjøområdet

Sjøområdet har vært en konfliktsone i lang tid. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Kartlegger «villboing» i Sjøområdet

– Dette er ulovlige aktiviteter jeg ikke kan lukke øynene for, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Tekst:

Publisert:

Noe av det første administrasjonssjef Lars Ole Saugnes lovte da han tiltrådte tidligere i år, var at han skulle rydde opp i Sjøområdet. Gjennom flere år har området, som ikke er regulert til boligformål, vært en uoversiktelig blanding av naust, verksteder, fritidsboliger og helårsboliger.

– Når tida blir moden, vil jeg nok initiere noe, uttalte Saugnes i mai.

Spørreskjema

Nå er tida altså moden. Denne uken gikk det ut brev til alle eiere av naust i området for å kartlegge situasjonen. I brevet heter det: «Flere av naustene i Sjøområdet blir i dag benyttet som bolig. Det er ikke tillatt.»

– Det er mye «villboing» der nede, sier Saugnes.

I brevet er det lagt ved et skjema som eierne av naustene skal fylle ut. Det inneholder spørsmål om naustet er tatt i bruk som fritidsbolig, om det er leid ut, om det oppbevares brannfarlige varer og om naustet har ildsted.

– Vi vil ha lovlig bruk som gjenspeiler tillatelsen som er gitt, sier Saugnes.

Ikke trusselbrev

Oppdraget kommer fra politikerne i lokalstyret.

– Det har vært et behov for å få kontroll. Nå så vi at vi hadde kapasitet til å begynne arbeidet, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

Lokalstyret ber om at alle relevante aktører lager en felles plan for området. Det betyr at Longyearbyen lokalstyre (LL), Sysselmannen og de som bor i Sjøområdet skal involveres. Kristoffersen tror sjansen for en løsning er større hvis alle snakker sammen.

– Dette er ikke et trusselbrev. Det handler om å ta samfunnsansvar og sikre seg og sine naboer. Det kan også gjøre Sjøområdet til en mer integrert del av byen, sier lokalstyrelederen.

Fritidsboliger

LL begrunner kartleggingen med et ønske om bedre brannsikkerhet.

«Vi vet det blir lagret bensin, parafin, diesel, gass, snøscootere med mer i naustene. En eventuell brann i naustområdet vil bli en stor utfordring for brannvesenet. (…) Umiddelbart vil egne innsatsmannskapers liv og helse settes i fare, da vi vet at det lagres mye brannfarlig/eksplosiv vare i naustene», står det i brevet.

– Man kan ikke blande brennstoff, naust og boliger. Dette er ulovlige aktiviteter som jeg ikke kan lukke øynene for. Hvis det skjer en ulykke, er det vi som offentlige tjenestemenn som står ansvarlige, sier Saugnes.

Fakta på bordet

Naust som er gjort om til fritidsboliger og godkjent etter plan- og bygningsloven, er ikke omfattet av kartleggingen.

Fristen for å svare på brevet fra LL er 31. oktober.

– Da får vi fakta på bordet, og så får vi vurdere hva vi gjør etter det, sier Saugnes.

– Vil opplysningene dere får inn være til å stole på?

– Det får vi se på. Hvis det er noe vi mener ikke stemmer, kan vi bruke vår myndighet til å befare området. Men jeg har stor tro på at de det gjelder vil svare på en ordentlig måte. Og hvis alt viser seg å være i orden, så kan denne kartleggingen hjelpe til med å avkrefte ryktene om «villboing» i Sjøområdet, sier Saugnes.

Se bildet større

Vill Vest: Longyearelva skiller Sjøskrenten (t.v.) og Sjøområdet. I sistnevnte område har det i mange år vært nærmest fritt frem for å gjøre som du vil. Nå har administrasjonssjef Lars Ole Saugnes fått nok. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Tar tak: Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes har lovet å rydde opp i Sjøområdet. Nå begynner kartleggingen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Tettbygd strøk: Longyearbyen lokalstyre begrunner kartleggingen med bedre brannsikkerhet i et område hvor husene står tett. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!