Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartlegger skredfare

I kjølvannet av den tragiske skredulykken den 19. desember i fjor er det besluttet at det skal foretas en kartlegging av skredfaren rundt Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Kartlegger skredfare

Arbeidet med å kartlegge skredfaren rundt Longyearbyen starter neste uke.

Det planlagte arbeidet med å kartlegge skredfare rundt Longyearbyen går i gang mellom 4. og 7. juli, etter at selskapet Multiconsult vant anbudsrunden for å utføre oppdraget på vegne av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). I dette tidsrommet skal det foretas en befaring slik at man kan gjøre seg opp en vurdering av terrengforholdene.

Målet er å kartlegge fare for snøskred, jordskred, flomskred og sørpeskred i bratt terreng.

– Kartleggingsområdet er stort sett hele Longyearbyen, og så vil man finne eventuelle faresoner når man er ferdig. Vi håper at vi skal få til en god kartlegging som gir grunnlag for økt sikkerhet, sier avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth, ved skred- og vassdragsavdelingen hos NVE.

– Dette er noe vi gjør for å kunne gi bistand til Longyearbyen lokalstyre, slik at de lettere skal kunne avgjøre hvor det er trygt å bygge i fremtiden, sier Leifseth.

Dersom arbeidet går etter planen, vil NVE legge frem en endelig rapport 28. oktober i år.

Avdelingsleder Torill Utheim ved geoavdelingen for Multiconsult i Tromsø er godt fornøyd med at selskapet har fått oppdraget.

– Vi er glade for at vi har fått oppdraget og får lov til å kartlegge. Vi er klar over at dette er en svært viktig sak for innbyggerne i Longyearbyen, sier Utheim.

Neste uke vil de sammen med NVE ha et oppstartsmøte hvor detaljene for feltarbeidet vil bli lagt. Deretter går man fysisk ut i terrenget for å kartlegge.

– Det er i stor grad snakk om å foreta en visuell vurdering, og i spesielle tilfeller kan vi også ta med prøver av jordarten, sier Utheim, og legger til at det også kan bli aktuelt å foreta simuleringer digitalt hvis man mener det er nødvendig.

– Vi er godt kjent med historikken, og har områder som allerede er pekt ut og som vi vil fokusere på. Men det er NVE som har bestemt hvilke områder vi skal kartlegge, sier Utheim.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!