Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartlegger skredfare

I kjølvannet av den tragiske skredulykken den 19. desember i fjor er det besluttet at det skal foretas en kartlegging av skredfaren rundt Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Kartlegger skredfare

Arbeidet med å kartlegge skredfaren rundt Longyearbyen starter neste uke.

Tekst:

Publisert:

Det planlagte arbeidet med å kartlegge skredfare rundt Longyearbyen går i gang mellom 4. og 7. juli, etter at selskapet Multiconsult vant anbudsrunden for å utføre oppdraget på vegne av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). I dette tidsrommet skal det foretas en befaring slik at man kan gjøre seg opp en vurdering av terrengforholdene.

Målet er å kartlegge fare for snøskred, jordskred, flomskred og sørpeskred i bratt terreng.

– Kartleggingsområdet er stort sett hele Longyearbyen, og så vil man finne eventuelle faresoner når man er ferdig. Vi håper at vi skal få til en god kartlegging som gir grunnlag for økt sikkerhet, sier avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth, ved skred- og vassdragsavdelingen hos NVE.

– Dette er noe vi gjør for å kunne gi bistand til Longyearbyen lokalstyre, slik at de lettere skal kunne avgjøre hvor det er trygt å bygge i fremtiden, sier Leifseth.

Dersom arbeidet går etter planen, vil NVE legge frem en endelig rapport 28. oktober i år.

Avdelingsleder Torill Utheim ved geoavdelingen for Multiconsult i Tromsø er godt fornøyd med at selskapet har fått oppdraget.

– Vi er glade for at vi har fått oppdraget og får lov til å kartlegge. Vi er klar over at dette er en svært viktig sak for innbyggerne i Longyearbyen, sier Utheim.

Neste uke vil de sammen med NVE ha et oppstartsmøte hvor detaljene for feltarbeidet vil bli lagt. Deretter går man fysisk ut i terrenget for å kartlegge.

– Det er i stor grad snakk om å foreta en visuell vurdering, og i spesielle tilfeller kan vi også ta med prøver av jordarten, sier Utheim, og legger til at det også kan bli aktuelt å foreta simuleringer digitalt hvis man mener det er nødvendig.

– Vi er godt kjent med historikken, og har områder som allerede er pekt ut og som vi vil fokusere på. Men det er NVE som har bestemt hvilke områder vi skal kartlegge, sier Utheim.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!