Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartlegger skredfare

I kjølvannet av den tragiske skredulykken den 19. desember i fjor er det besluttet at det skal foretas en kartlegging av skredfaren rundt Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Kartlegger skredfare

Arbeidet med å kartlegge skredfaren rundt Longyearbyen starter neste uke.

Tekst:

Publisert:

Det planlagte arbeidet med å kartlegge skredfare rundt Longyearbyen går i gang mellom 4. og 7. juli, etter at selskapet Multiconsult vant anbudsrunden for å utføre oppdraget på vegne av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). I dette tidsrommet skal det foretas en befaring slik at man kan gjøre seg opp en vurdering av terrengforholdene.

Målet er å kartlegge fare for snøskred, jordskred, flomskred og sørpeskred i bratt terreng.

– Kartleggingsområdet er stort sett hele Longyearbyen, og så vil man finne eventuelle faresoner når man er ferdig. Vi håper at vi skal få til en god kartlegging som gir grunnlag for økt sikkerhet, sier avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth, ved skred- og vassdragsavdelingen hos NVE.

– Dette er noe vi gjør for å kunne gi bistand til Longyearbyen lokalstyre, slik at de lettere skal kunne avgjøre hvor det er trygt å bygge i fremtiden, sier Leifseth.

Dersom arbeidet går etter planen, vil NVE legge frem en endelig rapport 28. oktober i år.

Avdelingsleder Torill Utheim ved geoavdelingen for Multiconsult i Tromsø er godt fornøyd med at selskapet har fått oppdraget.

– Vi er glade for at vi har fått oppdraget og får lov til å kartlegge. Vi er klar over at dette er en svært viktig sak for innbyggerne i Longyearbyen, sier Utheim.

Neste uke vil de sammen med NVE ha et oppstartsmøte hvor detaljene for feltarbeidet vil bli lagt. Deretter går man fysisk ut i terrenget for å kartlegge.

– Det er i stor grad snakk om å foreta en visuell vurdering, og i spesielle tilfeller kan vi også ta med prøver av jordarten, sier Utheim, og legger til at det også kan bli aktuelt å foreta simuleringer digitalt hvis man mener det er nødvendig.

– Vi er godt kjent med historikken, og har områder som allerede er pekt ut og som vi vil fokusere på. Men det er NVE som har bestemt hvilke områder vi skal kartlegge, sier Utheim.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!