Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartlegger skredfare

I kjølvannet av den tragiske skredulykken den 19. desember i fjor er det besluttet at det skal foretas en kartlegging av skredfaren rundt Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Kartlegger skredfare

Arbeidet med å kartlegge skredfaren rundt Longyearbyen starter neste uke.

Tekst:

Publisert:

Det planlagte arbeidet med å kartlegge skredfare rundt Longyearbyen går i gang mellom 4. og 7. juli, etter at selskapet Multiconsult vant anbudsrunden for å utføre oppdraget på vegne av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). I dette tidsrommet skal det foretas en befaring slik at man kan gjøre seg opp en vurdering av terrengforholdene.

Målet er å kartlegge fare for snøskred, jordskred, flomskred og sørpeskred i bratt terreng.

– Kartleggingsområdet er stort sett hele Longyearbyen, og så vil man finne eventuelle faresoner når man er ferdig. Vi håper at vi skal få til en god kartlegging som gir grunnlag for økt sikkerhet, sier avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth, ved skred- og vassdragsavdelingen hos NVE.

– Dette er noe vi gjør for å kunne gi bistand til Longyearbyen lokalstyre, slik at de lettere skal kunne avgjøre hvor det er trygt å bygge i fremtiden, sier Leifseth.

Dersom arbeidet går etter planen, vil NVE legge frem en endelig rapport 28. oktober i år.

Avdelingsleder Torill Utheim ved geoavdelingen for Multiconsult i Tromsø er godt fornøyd med at selskapet har fått oppdraget.

– Vi er glade for at vi har fått oppdraget og får lov til å kartlegge. Vi er klar over at dette er en svært viktig sak for innbyggerne i Longyearbyen, sier Utheim.

Neste uke vil de sammen med NVE ha et oppstartsmøte hvor detaljene for feltarbeidet vil bli lagt. Deretter går man fysisk ut i terrenget for å kartlegge.

– Det er i stor grad snakk om å foreta en visuell vurdering, og i spesielle tilfeller kan vi også ta med prøver av jordarten, sier Utheim, og legger til at det også kan bli aktuelt å foreta simuleringer digitalt hvis man mener det er nødvendig.

– Vi er godt kjent med historikken, og har områder som allerede er pekt ut og som vi vil fokusere på. Men det er NVE som har bestemt hvilke områder vi skal kartlegge, sier Utheim.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!