Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartlegger levekårene

Bjørn Are Holth, Elisabeth Rønning og Elisabeth Nørgaard fra SSB besøkte Longyearbyen i mai for å forberede levekårsundersøkelsen. FOTO: Torill Ustad Stav

Kartlegger levekårene

Til uka starter Statistisk sentralbyrå en kartlegging av levekårene i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.10.2009 kl 09:00

De kommende tre ukene vil forskere fra Statistisk sentralbyrå (SSB) kontakte rundt 600 personer. De utvalgte skal intervjues om alt fra helse, til arbeidsmiljø og fritidsaktiviteter.

– I november kommer også to personer fra SSB til Longyearbyen for å gjøre intervju ansikt til ansikt. Særlig med tanke på utlendinger. Intervjuerne vil da ha med seg papirer som er oversatt til blant annet thai, sier Bjørn Are Holth som er seniorrådgiver i SSB.

Tilfeldig utvalg

Holth håper alle som er blitt trukket ut til å være med i undersøkelsen deltar, slik at SSB får snakket med et representativt utvalg av befolkningen.

– Vi trekker ut et tilfeldig utvalg. Gruppen vi intervjuer er så stor at alle grupperinger i samfunnet vil bli representert, forutsatt at de som blir trukket ut blir med, sier Holth.

De som er trukket ut til å delta i undersøkelsen vil få et informasjonsskriv i løpet av få dager.

Fastboende

Undersøkelsen retter seg mot folk som er registrert i befolkningsregisteret på Svalbard. Tema som blir tatt opp er blant annet boligforhold, personlig økonomi, levevaner, alkoholforbruk, røyking og fysisk aktivitet.

I mai i år var tre forskere fra SSB i Longyearbyen for å få innspill til spørsmål de skulle stille befolkningen.

– Longyearbyen lokalstyre hadde ønske om at vi skulle spørre om folk er fornøyde med lokalstyret og det offentlige tilbudet i Longyearbyen, sier Holth.

Resultatene av undersøkelsen skal være klar i juni neste år.

Ser på utviklingen

I 2000 ble det gjennomført en tilsvarende undersøkelse i Longyearbyen på oppdrag fra Svalbard Samfunnsdrift. Årets undersøkelse skal prøve å si noe om hvordan samfunnet i Longyearbyen har utviklet seg, og hvordan levekårene er i Longyearbyen sammenlignet med fastlandet.

Planen er at undersøkelsen skal gjentas med jevne mellomrom, trolig hvert åttende år.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!