Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartlegger levekårene

Bjørn Are Holth, Elisabeth Rønning og Elisabeth Nørgaard fra SSB besøkte Longyearbyen i mai for å forberede levekårsundersøkelsen. FOTO: Torill Ustad Stav

Kartlegger levekårene

Til uka starter Statistisk sentralbyrå en kartlegging av levekårene i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.10.2009 kl 09:00

De kommende tre ukene vil forskere fra Statistisk sentralbyrå (SSB) kontakte rundt 600 personer. De utvalgte skal intervjues om alt fra helse, til arbeidsmiljø og fritidsaktiviteter.

– I november kommer også to personer fra SSB til Longyearbyen for å gjøre intervju ansikt til ansikt. Særlig med tanke på utlendinger. Intervjuerne vil da ha med seg papirer som er oversatt til blant annet thai, sier Bjørn Are Holth som er seniorrådgiver i SSB.

Tilfeldig utvalg

Holth håper alle som er blitt trukket ut til å være med i undersøkelsen deltar, slik at SSB får snakket med et representativt utvalg av befolkningen.

– Vi trekker ut et tilfeldig utvalg. Gruppen vi intervjuer er så stor at alle grupperinger i samfunnet vil bli representert, forutsatt at de som blir trukket ut blir med, sier Holth.

De som er trukket ut til å delta i undersøkelsen vil få et informasjonsskriv i løpet av få dager.

Fastboende

Undersøkelsen retter seg mot folk som er registrert i befolkningsregisteret på Svalbard. Tema som blir tatt opp er blant annet boligforhold, personlig økonomi, levevaner, alkoholforbruk, røyking og fysisk aktivitet.

I mai i år var tre forskere fra SSB i Longyearbyen for å få innspill til spørsmål de skulle stille befolkningen.

– Longyearbyen lokalstyre hadde ønske om at vi skulle spørre om folk er fornøyde med lokalstyret og det offentlige tilbudet i Longyearbyen, sier Holth.

Resultatene av undersøkelsen skal være klar i juni neste år.

Ser på utviklingen

I 2000 ble det gjennomført en tilsvarende undersøkelse i Longyearbyen på oppdrag fra Svalbard Samfunnsdrift. Årets undersøkelse skal prøve å si noe om hvordan samfunnet i Longyearbyen har utviklet seg, og hvordan levekårene er i Longyearbyen sammenlignet med fastlandet.

Planen er at undersøkelsen skal gjentas med jevne mellomrom, trolig hvert åttende år.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!