Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartdata for Svalbard frigis

FOTO: Norsk Polarinstitutt

Kartdata for Svalbard frigis

Norsk Polarinstitutts kartdata over Svalbard er planlagt frigitt i 2015. Forrige uke ble kartdata fra fastlands-Norge lagt ut for gratis nedlasting fra Kartverket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2013 kl 13:39

– Vi er veldig positive til at dette skjer, og noe vi har ønsket lenge, sier kartsjef Yngve Melvær ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø.

Det var forrige uke at Miljøverndepartementet (MD) i en pressemelding fortalte at nasjonale kartdata blir gratis. I første omgang data fra fastlandet.

– Det er et mål at offentlige kart- og eiendomsdata i størst mulig grad skal være gratis tilgjengelig på linje med annen offentlig informasjon. Det tilrettelegges for åpne selvbetjeningsløsninger for søking, innsyn og nedlasting. Løsningene må være tilpasset behovet til publikum, næringslivet og offentlig forvaltning, uttalte miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i pressemeldingen.

Gratis

Samtidig som kartdata fra fastlandet ble lagt åpen for alle og enhver, varslet Solhjell at enda mer kartdata og annet vil bli gratis tilgjengelig de nærmeste årene.

Ifølge pressemeldingen er planen at Norsk Polarinstitutts kartdata for Svalbard og Antarktis og Kartverkets ortofotokart (flybildekart) skal bli gratis fra 2015, mens Kartverkets sjødata og posisjoneringstjenester skal frigis til redusert pris.

Kartverket og Norsk Polarinstitutt er begge underliggende etater av MD.

Mange muligheter

Ifølge departementet er kartdataene godt egnet for en rekke typer viderebruk, for eksempel til å utvikle nye ruteplanleggere eller høydeprofiltjenester, eller til å lage bedre og rimeligere systemer for varsling, utrykning og beredskap. Eller noe helt annet som ingen har tenkt på før.

– Nå ligger kartdataene der til fri bruk, og vi håper at kreative sjeler vil gripe fatt i dem og finne nye og spennende måter å bruke dem på. Her ligger det til rette for nye, innovative løsninger med stor nytteverdi for folk flest, sier kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup i Kartverket.

Hovedkartserien

For Polarinstituttets vedkommende er det ikke klart hvilke data som vil bli gratis.

– Vi har ikke diskutert dette i detalj ennå, men jeg regner med at vi i første omgang stiller vår hovedserie kart i 1:100.000 til fri bruk, sier Yngve Melvær.

Hovedkartserien inneholder 62 kart og dekker hele Svalbard, fra de ytterst øyene nord for Nordaustlandet til Bjørnøya i sør.

Melvær regner med at ortofoto og flybilder også vil bli frigitt etter hvert.

Å frigi kartene har ingen store økonomiske konsekvenser for Norsk Polarinstitutt, ifølge Melvær. Instituttet mottar årlig rundt 800.000 kroner for bruk av kartdata fra Norge Digitalt, Nasjonal geografisk infrastruktur. I tillegg utgjør salg av kart rundt 700.000 kroner årlig.

I løpet av 2015 åpner det seg store muligheter for enkeltpersoner og selskaper som ønsker å utvikle nye produkter fra Svalbard basert på data fra Polarinstituttet.

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!