Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartdata for Svalbard frigis

FOTO: Norsk Polarinstitutt

Kartdata for Svalbard frigis

Norsk Polarinstitutts kartdata over Svalbard er planlagt frigitt i 2015. Forrige uke ble kartdata fra fastlands-Norge lagt ut for gratis nedlasting fra Kartverket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2013 kl 13:39

– Vi er veldig positive til at dette skjer, og noe vi har ønsket lenge, sier kartsjef Yngve Melvær ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø.

Det var forrige uke at Miljøverndepartementet (MD) i en pressemelding fortalte at nasjonale kartdata blir gratis. I første omgang data fra fastlandet.

– Det er et mål at offentlige kart- og eiendomsdata i størst mulig grad skal være gratis tilgjengelig på linje med annen offentlig informasjon. Det tilrettelegges for åpne selvbetjeningsløsninger for søking, innsyn og nedlasting. Løsningene må være tilpasset behovet til publikum, næringslivet og offentlig forvaltning, uttalte miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i pressemeldingen.

Gratis

Samtidig som kartdata fra fastlandet ble lagt åpen for alle og enhver, varslet Solhjell at enda mer kartdata og annet vil bli gratis tilgjengelig de nærmeste årene.

Ifølge pressemeldingen er planen at Norsk Polarinstitutts kartdata for Svalbard og Antarktis og Kartverkets ortofotokart (flybildekart) skal bli gratis fra 2015, mens Kartverkets sjødata og posisjoneringstjenester skal frigis til redusert pris.

Kartverket og Norsk Polarinstitutt er begge underliggende etater av MD.

Mange muligheter

Ifølge departementet er kartdataene godt egnet for en rekke typer viderebruk, for eksempel til å utvikle nye ruteplanleggere eller høydeprofiltjenester, eller til å lage bedre og rimeligere systemer for varsling, utrykning og beredskap. Eller noe helt annet som ingen har tenkt på før.

– Nå ligger kartdataene der til fri bruk, og vi håper at kreative sjeler vil gripe fatt i dem og finne nye og spennende måter å bruke dem på. Her ligger det til rette for nye, innovative løsninger med stor nytteverdi for folk flest, sier kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup i Kartverket.

Hovedkartserien

For Polarinstituttets vedkommende er det ikke klart hvilke data som vil bli gratis.

– Vi har ikke diskutert dette i detalj ennå, men jeg regner med at vi i første omgang stiller vår hovedserie kart i 1:100.000 til fri bruk, sier Yngve Melvær.

Hovedkartserien inneholder 62 kart og dekker hele Svalbard, fra de ytterst øyene nord for Nordaustlandet til Bjørnøya i sør.

Melvær regner med at ortofoto og flybilder også vil bli frigitt etter hvert.

Å frigi kartene har ingen store økonomiske konsekvenser for Norsk Polarinstitutt, ifølge Melvær. Instituttet mottar årlig rundt 800.000 kroner for bruk av kartdata fra Norge Digitalt, Nasjonal geografisk infrastruktur. I tillegg utgjør salg av kart rundt 700.000 kroner årlig.

I løpet av 2015 åpner det seg store muligheter for enkeltpersoner og selskaper som ønsker å utvikle nye produkter fra Svalbard basert på data fra Polarinstituttet.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!