Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kaptein omkom i trålerforlis

De to russerne fra den forliste tråleren gikk selv inn i ambulansen på flyplassen. FOTO: Torill Ustad Stav

Kaptein omkom i trålerforlis

Kapteinen omkom da den russiske tråleren «Topaz» gikk ned utenfor Bjørnøya tirsdag kveld. To mannskapsmedlemmer er fraktet til Longyearbyen i helikopter for legebehandling.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.01.2009 kl 22:26

Tirsdag kveld like før klokken 22 kom to av mannskapet fra den russiske tråleren til Longyearbyen med Sysselmannens helikopter. De to, fremdeles iført overlevelsesdrakter, gikk selv inn i den ventende ambulansen for å fraktes til Longyearbyen sykehus.

Ifølge hovedredningssentralen i Nord-Norge skal de to være sterkt nedkjølte.

19 ombord

– Det var 19 personer ombord. 16 fraktes med båt til Hammerfest, to personer flys med Super Puma til sykehus i Longyearbyen og en omkom. Den omkomne er kapteinen, bekrefter pressetalsmann ved hovedredningssentralen i Nord-Norge, Geir Mortensen til dagbladet.no.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge opplyser til NRK Nordnytt at 19 personer er hentet opp av enn annen russisk tråler som befant seg i området. Mannskapet skal ha gått i livbåtene før de ble reddet. 

Helikopter fra Sysselmannen

– Et helikopter fra Sysselmannen er sendt til stedet for å bidra i redningsarbeidet. Det forlot Longyearbyen rundt klokka 16, forteller sysselmannsførstebetjent Trond Aagesen til Svalbardposten.

Sysselmannens Super Puma helikopter hadde med seg et mannskap på fem, inkludert en lege da det fløy til ulykkesstedet. Helikopteret skal frakte med seg to personer tilbake til Longyearbyen sykehus. Skadeomfanget deres er så langt ikke kjent.

Gikk ned

Hovedredningssentralen har nå gjort rede for alle som befant seg ombord i tråleren, og anser nødfasen av redningsarbeidet som avsluttet. «Topaz» har mest sannsynlig gått ned.

– Kystvaktens redningshelikopter har flydd over trålerens siste kjente posisjon, hvor vi også får inn signalet fra nødpeilesenderen, uten å se noe. Alt tyder derfor på at båten har sunket, sier redningsleder Frode Iversen.

Tråleren som frakter 16 mannskapsmedlemmer til Hammerfest vil være fremme i løpet av et døgn.

Ukjent årsak

Flere russiske fartøy befant seg i området og har hjulpet til med å få mannskap fra tråleren opp av havet. Kystvaktskipet KV «Andenes» bidrar også i redningsarbeidet.

Båten ligger nordvest for Bjørnøya. Årsaken til ulykken er ikke kjent. Hovedredningssentralen ble varslet om ulykken klokken 15.13, ifølge NRK.

«Topaz» tilhører rederiet JSC Murmansk Trawlfleet, og er hjemmehørende i Murmansk.

 

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!