Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kaptein omkom i trålerforlis

De to russerne fra den forliste tråleren gikk selv inn i ambulansen på flyplassen. FOTO: Torill Ustad Stav

Kaptein omkom i trålerforlis

Kapteinen omkom da den russiske tråleren «Topaz» gikk ned utenfor Bjørnøya tirsdag kveld. To mannskapsmedlemmer er fraktet til Longyearbyen i helikopter for legebehandling.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.01.2009 kl 22:26

Tirsdag kveld like før klokken 22 kom to av mannskapet fra den russiske tråleren til Longyearbyen med Sysselmannens helikopter. De to, fremdeles iført overlevelsesdrakter, gikk selv inn i den ventende ambulansen for å fraktes til Longyearbyen sykehus.

Ifølge hovedredningssentralen i Nord-Norge skal de to være sterkt nedkjølte.

19 ombord

– Det var 19 personer ombord. 16 fraktes med båt til Hammerfest, to personer flys med Super Puma til sykehus i Longyearbyen og en omkom. Den omkomne er kapteinen, bekrefter pressetalsmann ved hovedredningssentralen i Nord-Norge, Geir Mortensen til dagbladet.no.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge opplyser til NRK Nordnytt at 19 personer er hentet opp av enn annen russisk tråler som befant seg i området. Mannskapet skal ha gått i livbåtene før de ble reddet. 

Helikopter fra Sysselmannen

– Et helikopter fra Sysselmannen er sendt til stedet for å bidra i redningsarbeidet. Det forlot Longyearbyen rundt klokka 16, forteller sysselmannsførstebetjent Trond Aagesen til Svalbardposten.

Sysselmannens Super Puma helikopter hadde med seg et mannskap på fem, inkludert en lege da det fløy til ulykkesstedet. Helikopteret skal frakte med seg to personer tilbake til Longyearbyen sykehus. Skadeomfanget deres er så langt ikke kjent.

Gikk ned

Hovedredningssentralen har nå gjort rede for alle som befant seg ombord i tråleren, og anser nødfasen av redningsarbeidet som avsluttet. «Topaz» har mest sannsynlig gått ned.

– Kystvaktens redningshelikopter har flydd over trålerens siste kjente posisjon, hvor vi også får inn signalet fra nødpeilesenderen, uten å se noe. Alt tyder derfor på at båten har sunket, sier redningsleder Frode Iversen.

Tråleren som frakter 16 mannskapsmedlemmer til Hammerfest vil være fremme i løpet av et døgn.

Ukjent årsak

Flere russiske fartøy befant seg i området og har hjulpet til med å få mannskap fra tråleren opp av havet. Kystvaktskipet KV «Andenes» bidrar også i redningsarbeidet.

Båten ligger nordvest for Bjørnøya. Årsaken til ulykken er ikke kjent. Hovedredningssentralen ble varslet om ulykken klokken 15.13, ifølge NRK.

«Topaz» tilhører rederiet JSC Murmansk Trawlfleet, og er hjemmehørende i Murmansk.

 

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!