Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kappløpet om Nordpolen fortsetter

Kappløpet om retten til Nordplen fortsetter. FOTO: Birger Amundsen

Kappløpet om Nordpolen fortsetter

Canada vil gjøre krav på Nordpolen og det ressursrike havet rundt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2013 kl 09:03

Den kanadiske utenriksministeren John Baird bekrefter at Canada vil gjøre krav på Nordpolen og det ressursrike havet rundt. Han bekrefter også at kravet vil bli framsatt i forbindelse med en søknad til FN om utvidelse av territorialgrensen i nord, melder NTB.

Fra før har det både fra dansk og russisk hold vært hevdet at Nordpolen ligger på den enkeltes kontinentalsokkel. Senest i fjor sommer framsatte danskene med Færøyene og Grønland krav om utvidelse av territorialgrensen. Den aktuelle utvidelsen strekker seg helt fram til Nordpolen, drøye 700 kilometer nord for Grønland.

I 2007 hevdet russiske forskere å ha funnet en rygg (Lomosov-ryggen) som strekker seg fra sokkelen utenfor Sibir og opp til Nordpolen. Kravet ble avvist av de øvrige arktiske landene, Norge inkludert.

Dermed er det også klart at det kanadiske kravet kommer i konflikt med danske og russiske interesser. Landene vurderer også å gjøre krav på havet rundt Nordpolen, og vil begrunne sine krav med at Nordpolen ligger på deres kontinentalsokkel.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!