Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kappløpet om Nordpolen fortsetter

Kappløpet om retten til Nordplen fortsetter. FOTO: Birger Amundsen

Kappløpet om Nordpolen fortsetter

Canada vil gjøre krav på Nordpolen og det ressursrike havet rundt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2013 kl 09:03

Den kanadiske utenriksministeren John Baird bekrefter at Canada vil gjøre krav på Nordpolen og det ressursrike havet rundt. Han bekrefter også at kravet vil bli framsatt i forbindelse med en søknad til FN om utvidelse av territorialgrensen i nord, melder NTB.

Fra før har det både fra dansk og russisk hold vært hevdet at Nordpolen ligger på den enkeltes kontinentalsokkel. Senest i fjor sommer framsatte danskene med Færøyene og Grønland krav om utvidelse av territorialgrensen. Den aktuelle utvidelsen strekker seg helt fram til Nordpolen, drøye 700 kilometer nord for Grønland.

I 2007 hevdet russiske forskere å ha funnet en rygg (Lomosov-ryggen) som strekker seg fra sokkelen utenfor Sibir og opp til Nordpolen. Kravet ble avvist av de øvrige arktiske landene, Norge inkludert.

Dermed er det også klart at det kanadiske kravet kommer i konflikt med danske og russiske interesser. Landene vurderer også å gjøre krav på havet rundt Nordpolen, og vil begrunne sine krav med at Nordpolen ligger på deres kontinentalsokkel.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!