Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kappløpet om Nordpolen fortsetter

Kappløpet om retten til Nordplen fortsetter. FOTO: Birger Amundsen

Kappløpet om Nordpolen fortsetter

Canada vil gjøre krav på Nordpolen og det ressursrike havet rundt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2013 kl 09:03

Den kanadiske utenriksministeren John Baird bekrefter at Canada vil gjøre krav på Nordpolen og det ressursrike havet rundt. Han bekrefter også at kravet vil bli framsatt i forbindelse med en søknad til FN om utvidelse av territorialgrensen i nord, melder NTB.

Fra før har det både fra dansk og russisk hold vært hevdet at Nordpolen ligger på den enkeltes kontinentalsokkel. Senest i fjor sommer framsatte danskene med Færøyene og Grønland krav om utvidelse av territorialgrensen. Den aktuelle utvidelsen strekker seg helt fram til Nordpolen, drøye 700 kilometer nord for Grønland.

I 2007 hevdet russiske forskere å ha funnet en rygg (Lomosov-ryggen) som strekker seg fra sokkelen utenfor Sibir og opp til Nordpolen. Kravet ble avvist av de øvrige arktiske landene, Norge inkludert.

Dermed er det også klart at det kanadiske kravet kommer i konflikt med danske og russiske interesser. Landene vurderer også å gjøre krav på havet rundt Nordpolen, og vil begrunne sine krav med at Nordpolen ligger på deres kontinentalsokkel.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!