Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kapasiteten er sprengt

ass. Får man en fødsel eller en skade en søndag er det ikke sikkert at man får hjelp i dag, sier veterinær Astrid Vaag Vikaune. Søndag hadde hun besøk av Trine Skei Grande (V) som er saksordfører til Svalbardmeldingen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kapasiteten er sprengt

Svalbard Vet hadde søndag møte med Trine Skei Grande (V) om behovet for veterinærvakt.

Fra i fjor høst og fram til i vår var kapasiteten til Svalbard Vet sprengt.

– I forbindelse med sommerferieavviklingen har jeg ansatt en veterinær i et halvt års engasjement. Det er så lenge jeg vet jeg kan betale lønn, sier daglig leder og veterinær Astrid Vaag Vikaune.

Et halvt år
Søndag hadde hun besøk av Trine Skei Grande som er saksordfører for Svalbardmeldingen. Bakgrunnen for møtet er at Svalbard Vet ønsker en betalt vaktordning på lik linje med fastlandet.

– Longyearbyen er et lite sted hvor alle vet hvor de skal få tak i veterinæren. Som dyrehelsepersonell har vi plikt til å hjelpe, men har ikke betalt vaktordning. Jeg har levd med dette i tre år, og nå er det kommet så langt at det ikke går lenger, sier Vikaune.

Hun forteller at veterinæren som nå er ansatt også mener det er belastende.

– Vi som privatpersoner får et ansvar som burde være et samfunnsansvar, sier Vikaune.

Veterinæren har flere ganger kontaktet Landbruks- og matdepartementet om problemstillingen.

– Dette er noe det må gjøres noe med politisk siden forskriften som omfatter veterinærvakt ikke gjelder på Svalbard. Departementet mener derfor de ikke har myndighet til å tildele veterinærvaktpenger til Svalbard, sier Vikaune.

Siden årskiftet 2014/2015 har det vært i snitt tre akutte utrykninger i uka. I tillegg ønsker Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt at de skal opparbeide seg kompetanse på immobilisering av reinsdyr.

Tar det med
Trine Skei Grande forteller at hun kommer til å ta med seg problemstillingen tilbake i arbeidet med Svalbardmeldingen.

– Dette handler om et tilbud du gir øya sine dyr. Det å håndheve Mattilsynets lover må man også ha en vurdering på. Vi kan ikke ha privatpraktiserende myndighetsutøvelse, sier Grande.

Hun forteller at hun i den forbindelse blant annet skal snakket med Sysselmannen.

– Det tredje momentet er å bygge opp en kompetanse på polarveterinærer som kan immobilisere dyr, dersom man må ha veterinær for å bedøve dyr til forskning, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!