Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kapasiteten er sprengt

Havnesjef Kjetil Bråten trenger mer plass. Allerede i mai var det fullt på havnas flytebrygge. Tirsdag denne uken lå båtene tett i tett og ventet på å kaste loss med dagsturturister. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

– Kapasiteten er sprengt

Longyearbyen havn trenger mer plass. Kystverket har fått oppdrag i å finne framtidas havn.

Tekst:

Publisert:

I desember i fjor ga Samferdselsdepartementet Kystverket i oppdrag å utrede alternativer for fremtidens havn i Longyearbyen.

– Vi skal utrede ulike alternativ til ny havneinfrastruktur i Longyearbyen, sier avdelingsleder Thor Vartdal i Kystverket.

Samfunnsøkonomi

Arbeidet skal gjennomføres som en konseptvalgsutredning.

– Vi har brukt mye tid på behovskartlegging, og på å få gode prognoser for framtiden. Blant annet hvor mange anløp havna vil ha for forskjellige skipstyper om 25 år. Så skal vi se på tenkelige havneløsninger og gjennomføre en samfunnsøkonomisk analyse av alternativene. Til slutt skal løsningene rangeres ut fra hvilken nytte de vil ha, sier Vartdal.

Flere møter

Det har vært flere møter mellom Kystverket og aktører i Longyearbyen for å undersøke behov knyttet til havneinfrastruktur.

Den tekniske tilstandsrapporten om hvordan det står til med dagens kaier, er en del av dette arbeidet. Et av alternativene Kystverket lager er nemlig at fremtidens kai blir som i dag.

– Da må vi kunne si noe om bruksverdien av dagens infrastruktur, sier Vartdal.

Sprengt kapasitet

Kapasiteten til Bykaia er nå sprengt. Havnesjef Kjetil Bråten sier at alt står på vent til utredningen er ferdig og Staten sier hva den ønsker videre med Longyearbyens havneområde.

– Det er ikke så mye vi kan gjøre lokalt. Derfor gjør vi småting som å forlenge flytekaia for å redusere trykket, sier han.

Forlengelsen av kaia er nå under politisk behandling, og kan tidligst være på plass i august.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!