Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kapasiteten er sprengt

Havnesjef Kjetil Bråten trenger mer plass. Allerede i mai var det fullt på havnas flytebrygge. Tirsdag denne uken lå båtene tett i tett og ventet på å kaste loss med dagsturturister. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

– Kapasiteten er sprengt

Longyearbyen havn trenger mer plass. Kystverket har fått oppdrag i å finne framtidas havn.

Tekst:

Publisert:

I desember i fjor ga Samferdselsdepartementet Kystverket i oppdrag å utrede alternativer for fremtidens havn i Longyearbyen.

– Vi skal utrede ulike alternativ til ny havneinfrastruktur i Longyearbyen, sier avdelingsleder Thor Vartdal i Kystverket.

Samfunnsøkonomi

Arbeidet skal gjennomføres som en konseptvalgsutredning.

– Vi har brukt mye tid på behovskartlegging, og på å få gode prognoser for framtiden. Blant annet hvor mange anløp havna vil ha for forskjellige skipstyper om 25 år. Så skal vi se på tenkelige havneløsninger og gjennomføre en samfunnsøkonomisk analyse av alternativene. Til slutt skal løsningene rangeres ut fra hvilken nytte de vil ha, sier Vartdal.

Flere møter

Det har vært flere møter mellom Kystverket og aktører i Longyearbyen for å undersøke behov knyttet til havneinfrastruktur.

Den tekniske tilstandsrapporten om hvordan det står til med dagens kaier, er en del av dette arbeidet. Et av alternativene Kystverket lager er nemlig at fremtidens kai blir som i dag.

– Da må vi kunne si noe om bruksverdien av dagens infrastruktur, sier Vartdal.

Sprengt kapasitet

Kapasiteten til Bykaia er nå sprengt. Havnesjef Kjetil Bråten sier at alt står på vent til utredningen er ferdig og Staten sier hva den ønsker videre med Longyearbyens havneområde.

– Det er ikke så mye vi kan gjøre lokalt. Derfor gjør vi småting som å forlenge flytekaia for å redusere trykket, sier han.

Forlengelsen av kaia er nå under politisk behandling, og kan tidligst være på plass i august.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!