Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kapasiteten er sprengt

Havnesjef Kjetil Bråten trenger mer plass. Allerede i mai var det fullt på havnas flytebrygge. Tirsdag denne uken lå båtene tett i tett og ventet på å kaste loss med dagsturturister. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

– Kapasiteten er sprengt

Longyearbyen havn trenger mer plass. Kystverket har fått oppdrag i å finne framtidas havn.

Tekst:

Publisert:

I desember i fjor ga Samferdselsdepartementet Kystverket i oppdrag å utrede alternativer for fremtidens havn i Longyearbyen.

– Vi skal utrede ulike alternativ til ny havneinfrastruktur i Longyearbyen, sier avdelingsleder Thor Vartdal i Kystverket.

Samfunnsøkonomi

Arbeidet skal gjennomføres som en konseptvalgsutredning.

– Vi har brukt mye tid på behovskartlegging, og på å få gode prognoser for framtiden. Blant annet hvor mange anløp havna vil ha for forskjellige skipstyper om 25 år. Så skal vi se på tenkelige havneløsninger og gjennomføre en samfunnsøkonomisk analyse av alternativene. Til slutt skal løsningene rangeres ut fra hvilken nytte de vil ha, sier Vartdal.

Flere møter

Det har vært flere møter mellom Kystverket og aktører i Longyearbyen for å undersøke behov knyttet til havneinfrastruktur.

Den tekniske tilstandsrapporten om hvordan det står til med dagens kaier, er en del av dette arbeidet. Et av alternativene Kystverket lager er nemlig at fremtidens kai blir som i dag.

– Da må vi kunne si noe om bruksverdien av dagens infrastruktur, sier Vartdal.

Sprengt kapasitet

Kapasiteten til Bykaia er nå sprengt. Havnesjef Kjetil Bråten sier at alt står på vent til utredningen er ferdig og Staten sier hva den ønsker videre med Longyearbyens havneområde.

– Det er ikke så mye vi kan gjøre lokalt. Derfor gjør vi småting som å forlenge flytekaia for å redusere trykket, sier han.

Forlengelsen av kaia er nå under politisk behandling, og kan tidligst være på plass i august.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!