Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kapasiteten er sprengt

Havnesjef Kjetil Bråten trenger mer plass. Allerede i mai var det fullt på havnas flytebrygge. Tirsdag denne uken lå båtene tett i tett og ventet på å kaste loss med dagsturturister. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

– Kapasiteten er sprengt

Longyearbyen havn trenger mer plass. Kystverket har fått oppdrag i å finne framtidas havn.

Tekst:

Publisert:

I desember i fjor ga Samferdselsdepartementet Kystverket i oppdrag å utrede alternativer for fremtidens havn i Longyearbyen.

– Vi skal utrede ulike alternativ til ny havneinfrastruktur i Longyearbyen, sier avdelingsleder Thor Vartdal i Kystverket.

Samfunnsøkonomi

Arbeidet skal gjennomføres som en konseptvalgsutredning.

– Vi har brukt mye tid på behovskartlegging, og på å få gode prognoser for framtiden. Blant annet hvor mange anløp havna vil ha for forskjellige skipstyper om 25 år. Så skal vi se på tenkelige havneløsninger og gjennomføre en samfunnsøkonomisk analyse av alternativene. Til slutt skal løsningene rangeres ut fra hvilken nytte de vil ha, sier Vartdal.

Flere møter

Det har vært flere møter mellom Kystverket og aktører i Longyearbyen for å undersøke behov knyttet til havneinfrastruktur.

Den tekniske tilstandsrapporten om hvordan det står til med dagens kaier, er en del av dette arbeidet. Et av alternativene Kystverket lager er nemlig at fremtidens kai blir som i dag.

– Da må vi kunne si noe om bruksverdien av dagens infrastruktur, sier Vartdal.

Sprengt kapasitet

Kapasiteten til Bykaia er nå sprengt. Havnesjef Kjetil Bråten sier at alt står på vent til utredningen er ferdig og Staten sier hva den ønsker videre med Longyearbyens havneområde.

– Det er ikke så mye vi kan gjøre lokalt. Derfor gjør vi småting som å forlenge flytekaia for å redusere trykket, sier han.

Forlengelsen av kaia er nå under politisk behandling, og kan tidligst være på plass i august.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!