Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kanon på vandring

Fram til 1989 sto en kanon på Heerodden, inntil noen fant det for godt å flytte den til Hotellneset. I høst ble kanonen fraktet tilbake.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.11.2011 kl 13:56

Det finnes fortsatt kraft i en kanon fra krigens dager. Etter at norske styrker hadde slått seg til i Barentsburg våren 1942, ble det opprettet flere stillinger rundt i den evakuerte russiske gruvebyen. En kanon som opprinnelig hadde stått om bord i den norske jageren «Sleipner», ble plassert på Heerodden. Eller Kapp Heer som enkelte kaller odden.

To lignende kanoner havnet i Longyearbyen, en av dem på Hotellneset. Disse er for lengst gått tapt. At den siste av de tre legendariske Bofors-kanonene fra «Sleipner» befant seg i den sovjetiske gruvebyen Barentsburg, var ikke like populært i alle kretser.

Begrunnelsen for å flytte kanonen til Hotellneset ble begrunnet med at sovjetrusserne ikke tok godt nok vare på klenodiet.

Dårlig tatt vare på

Plasseringen på Hotellneset ble nokså tilfeldig valgt, i og med at ingen husket nøyaktig hvor en kanon var plassert, og det heller ikke fantes spor etter hvor den sto. I de 22 årene som er gått siden flyttingen har kanonen heller ikke fra norsk hold blitt viet særlig omsorg.

– Kanonen kunne godt vært bedre vedlikeholdt, det er klart, sier kulturminnerådgiver Irene Skauen Sandodden hos Sysselmannen.

Nå befinner kanonen seg innomhus i Barentsburg for vedlikehold, før den til sommeren plasseres tilbake i sin opprinnelige stilling på Heerodden.

Fredet stilling

– Det er fortsatt slik at det er Sysselmannen som har ansvaret for kanonen, derfor kan russerne ikke gjøre noe med den uten å konferere med oss, understreker Sandodden.

Sysselmannen søker samtidig Riksantikvaren om å oppheve fredningen av kanonstillingen:

«Ettersom kanonen er flyttet tilbake til Kapp Heer, ser ikke Sysselmannen noen grunn til å håndtere den midlertidige plasseringen den har hatt siden 1989 på Hotellneset som fortsatt er automatisk fredet og vil derfor anbefale at fredningen oppheves med tilhørende sikringssone.»

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!