Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kanon på vandring

Fram til 1989 sto en kanon på Heerodden, inntil noen fant det for godt å flytte den til Hotellneset. I høst ble kanonen fraktet tilbake.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.11.2011 kl 13:56

Det finnes fortsatt kraft i en kanon fra krigens dager. Etter at norske styrker hadde slått seg til i Barentsburg våren 1942, ble det opprettet flere stillinger rundt i den evakuerte russiske gruvebyen. En kanon som opprinnelig hadde stått om bord i den norske jageren «Sleipner», ble plassert på Heerodden. Eller Kapp Heer som enkelte kaller odden.

To lignende kanoner havnet i Longyearbyen, en av dem på Hotellneset. Disse er for lengst gått tapt. At den siste av de tre legendariske Bofors-kanonene fra «Sleipner» befant seg i den sovjetiske gruvebyen Barentsburg, var ikke like populært i alle kretser.

Begrunnelsen for å flytte kanonen til Hotellneset ble begrunnet med at sovjetrusserne ikke tok godt nok vare på klenodiet.

Dårlig tatt vare på

Plasseringen på Hotellneset ble nokså tilfeldig valgt, i og med at ingen husket nøyaktig hvor en kanon var plassert, og det heller ikke fantes spor etter hvor den sto. I de 22 årene som er gått siden flyttingen har kanonen heller ikke fra norsk hold blitt viet særlig omsorg.

– Kanonen kunne godt vært bedre vedlikeholdt, det er klart, sier kulturminnerådgiver Irene Skauen Sandodden hos Sysselmannen.

Nå befinner kanonen seg innomhus i Barentsburg for vedlikehold, før den til sommeren plasseres tilbake i sin opprinnelige stilling på Heerodden.

Fredet stilling

– Det er fortsatt slik at det er Sysselmannen som har ansvaret for kanonen, derfor kan russerne ikke gjøre noe med den uten å konferere med oss, understreker Sandodden.

Sysselmannen søker samtidig Riksantikvaren om å oppheve fredningen av kanonstillingen:

«Ettersom kanonen er flyttet tilbake til Kapp Heer, ser ikke Sysselmannen noen grunn til å håndtere den midlertidige plasseringen den har hatt siden 1989 på Hotellneset som fortsatt er automatisk fredet og vil derfor anbefale at fredningen oppheves med tilhørende sikringssone.»

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!