Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kanon på vandring

Fram til 1989 sto en kanon på Heerodden, inntil noen fant det for godt å flytte den til Hotellneset. I høst ble kanonen fraktet tilbake.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.11.2011 kl 13:56

Det finnes fortsatt kraft i en kanon fra krigens dager. Etter at norske styrker hadde slått seg til i Barentsburg våren 1942, ble det opprettet flere stillinger rundt i den evakuerte russiske gruvebyen. En kanon som opprinnelig hadde stått om bord i den norske jageren «Sleipner», ble plassert på Heerodden. Eller Kapp Heer som enkelte kaller odden.

To lignende kanoner havnet i Longyearbyen, en av dem på Hotellneset. Disse er for lengst gått tapt. At den siste av de tre legendariske Bofors-kanonene fra «Sleipner» befant seg i den sovjetiske gruvebyen Barentsburg, var ikke like populært i alle kretser.

Begrunnelsen for å flytte kanonen til Hotellneset ble begrunnet med at sovjetrusserne ikke tok godt nok vare på klenodiet.

Dårlig tatt vare på

Plasseringen på Hotellneset ble nokså tilfeldig valgt, i og med at ingen husket nøyaktig hvor en kanon var plassert, og det heller ikke fantes spor etter hvor den sto. I de 22 årene som er gått siden flyttingen har kanonen heller ikke fra norsk hold blitt viet særlig omsorg.

– Kanonen kunne godt vært bedre vedlikeholdt, det er klart, sier kulturminnerådgiver Irene Skauen Sandodden hos Sysselmannen.

Nå befinner kanonen seg innomhus i Barentsburg for vedlikehold, før den til sommeren plasseres tilbake i sin opprinnelige stilling på Heerodden.

Fredet stilling

– Det er fortsatt slik at det er Sysselmannen som har ansvaret for kanonen, derfor kan russerne ikke gjøre noe med den uten å konferere med oss, understreker Sandodden.

Sysselmannen søker samtidig Riksantikvaren om å oppheve fredningen av kanonstillingen:

«Ettersom kanonen er flyttet tilbake til Kapp Heer, ser ikke Sysselmannen noen grunn til å håndtere den midlertidige plasseringen den har hatt siden 1989 på Hotellneset som fortsatt er automatisk fredet og vil derfor anbefale at fredningen oppheves med tilhørende sikringssone.»

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!