Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kan ikke seile alene

 

Kan ikke seile alene

Store båter som skal seile i Svalbards farvann må ha los fra nå av. Skip til Svea må ha los om bord allerede i sommer, foreslår Kystverket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.02.2012 kl 15:34

Det har i flere år vært snakk om å innføre losplikt på Svalbard for å bedre sjøsikkerheten. I fjor høst bestemte regjeringen at det skal innføres en statlig los­tjeneste i farvannet ved Svalbard på samme måte som på fastlandet. Nå har Kystverket gjort klart et forslag til hvordan dette skal foregå i praksis.

Alle båter som er lengre enn 70 meter og passasjerfartøy som er lengre enn 24 meter, må ha los dersom de skal seile i fjordene på Svalbard. Unntaket et område i Isfjorden og Bellsund hvor det ikke kreves los.

Kan slippe

Losene vil være formelt ansatt i Kystverkets region Troms og Finnmark.

– Så vil det mest trolig bli slik at de har sertifikat både for Troms, Finnmark og Svalbard slik at de kan lose både på Svalbard, og på fastlandet. Slik får Kystverket også en større arbeidsstokk å ta av, sier seniorrådgiver Henning O. Teigene i sjøsikkerhetsavdelingen i Kystverket.

Se forskriftsforslaget her!

Ekspedisjonscruisebåter og dagsturbåter kan få fritak fra kravet dersom navigatøren om bord har et farledsbevis. For å få det må sjøfolkene søke Kystverket.

– De må fylle krav til erfaring, fartstid i området eller et visst antall seilaser i området. Om de oppfyller kravene, må de gjennomgå en teoretisk og en praktisk prøve som gjennomføres men de er ute og seiler, sier Teigene.

Losplikten for båter som skal til Svea blir innført allerede i sommer, dersom forskriftsforslaget til Kystverket blir vedtatt. Neste år vil losplikten utvides til også å gjelde passasjerfartøy på 150 meter eller mer, det vil si større oversjøiske cruiseskip. Fra sesongen 2014 vil losplikten gjelde for alle båter som er 70 meter eller lengre, og passasjerfartøy på mer enn 24 meter.

Høringsfrist

Kystverket har beregnet at en samlet inntekt for losoppdrag på Svalbard kan komme opp i 16,2 millioner kroner i året. Den samlede kostnaden er beregnet til å være 16,4 millioner kroner.

Fristen for å komme med en kommentar til forskriftsfor­slaget er 7. mai. Forskriften skal etter planen trå i kraft 1. juli. 

Les mer i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!