Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kan hindre nominasjon

Store Norske ønsker å åpne gruve i Lunckefjellet. FOTO: Birger Amundsen

Kan hindre nominasjon

Dersom det blir gruve i Lunckefjellet, er det ikke sikkert FN vil ha Svalbard på verdensarvlista. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.08.2011 kl 07:00

Svalbard er en av flere aktuelle kandidater til Unescos verdensarvliste. Nå vurderes det om en eventuell ny kullgruve i Lunckefjellet vil hindre nominasjonen til den prestisjefylte lista.

– Spørsmålet er om en åpning av gruve i Lunckefjellet er forenelig med en verdensarv­nominasjon, sier avdelings­direktør Berit Lein i Direktoratet for naturforvaltning.

Stort arbeid

I august var Tim Badman fra IUCN på Svalbard for å vurdere om øygruppa bør nomineres. IUCN er et rådgivende organ til FN-organisajonen Unesco i spørsmål om verdensarv. Badman skal lage en rapport hvor han gir råd om hvorvidt IUCN tror Svalbard kvalifiserer til en nominasjon til lista.

– Det er et stort arbeid som må gjøres, så vi vil ikke sette i gang før vi har fått råd fra IUCN, sier Lein. 

Innenfor verneområdet

Delegasjonen på Svalbard fløy med helikopeter blant annet over Lunckefjellet og Reindalen. De fløy også over Fridtjovbreen, Bohemanflya og Nordfjorden, i tillegg til Austfjorden. 

Lunckefjellet ligger tett opp til verneområdet Nordenskiöld Land nasjonalpark. Luftesjakt og rømningsvei er innenfor grensen til verneområdet. 

– Det er et midlertidig inngrep, men driften pågår i såpass lang tid at det må vurderes om den får konsekvenser, sier Lein. 

Rapporten fra IUCN skal være klar innen utgangen av august. 

Gruvesøknad

Miljøverndepartementet skal bestemme om Direktoratet for naturforvaltning skal starte arbeidet med å lage en nominasjonssøknad. Departementet behandler i disse dager søknaden om gruve i Lunckefjellet.

– Vi har bedt om en vurdering knyttet til verdensarvlista. IUCN skal ikke uttale seg om det skal være kulldrift eller ikke, sier ekspedisjonssjef Einar Holtane i departementet.

– Hva vil en slik status innebære?

– Da må verdiene forvaltes i et langsiktig og bærekraftig perspektiv. Man vil ta utgangspunkt i områder som allerede er vernet. Statusen i seg selv innebærer ikke nye vernetiltak, svarer Holtane.

890 steder

Unescos verdensarvliste er ei liste over verdens kultur- og naturarv som har «fremstående universell verdi». Ifølge Unescos nettside er det 890 steder som står på lista i dag. I Norge er sju steder på lista, deriblant Bryggen i Bergen, Geirangerfjorden og Vegaøyan. 

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Posten sender ekstrafly til Longyearbyen fredag ettermiddag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!