Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kan gjøre rent bord

Prosentvis fordeling mellom partiene. Fra målingen gjort i oktober i fjor har Ap økt med åtte prosentpoeng, mens Høyre har gått tilbake med 7,8 prosentpoeng. Venstre har økt med 2,1 prosentpoeng det siste året. MDG var ikke med i fjorårets måling. FOTO: Grafikk: Svalbardposten

Ap desidert størst i måling

Kan gjøre rent bord

Men nesten halvparten av velgerne har ikke bestemt seg ennå.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.10.2015 kl 13:03

På meningsmålingen som Norfakta har utført for Svalbardposten er det spesielt to ting som er oppsiktsvekkende. Det ene er at Arbeiderpartiet får 56,5 prosent av stemmene til de som har bestemt seg. Det andre er at 45 prosent av de spurte svarer enten at de ikke har bestemt seg, at de ikke skal stemme, eller at de ikke vil svare.

Feilmarginen på undersøkelsen er på inntil 8,7 prosent. Det betyr at de som klarer å mobilisere hjemmesitterne i størst mulig grad, kan vinne valget.

Fordelingen og sammenlikninger fra tidligere måling samt valget finner du til høyre i saken.

LES OGSÅ: Ferdig snakka?

Strammere debatt

I tirsdagens debatt på Rabalder, ble et sekstitalls tilhørere vitne til en strammere og bedre strukturert debatt enn den første som var på Kroa 30. august. Politikerne virket bedre forberedt, og debattleder Eirik Palm kjørte et strengere regime enn sist.

Listetoppene fikk først legge fram sin apell til velgerne, før debattlederen tok for seg enkelttema.

Med pause varte det hele i nesten to timer.

Helga mot røkla

Som tidligere nevnt, er det Miljøpartiet de grønne (MDG) som virkelig skiller seg ut fra resten. Førstekandidat Helga Bårdsdatter Kristiansen har klart seg svært godt i debattene mot sine mannlige motstandere. Hun er munnrapp og smårampete i debattsammenheng, og klarer å vri de fleste spørsmål til å bli svar som omhandler miljø og klima.

Tirsdag innledet hun med å si at det må komme ei styrt avvikling av kulldriften, at klima og miljø må inn på agendaen i Longyearbyen lokalstyre (LL), og at MDG heller vil at de 300 millioner kronene som Store Norske søker om for å ha driftshvile i Svea, skal omgjøres til et næringsfond.

– Og så vil MDG ha en tverrpolitisk dugnad lokalt for å komme opp med konkrete innspill til Svalbardmeldinga, sa hun og fikk til dels støtte fra sine motstandere.

Høyre «light»

Torgeir Prytz og Høyre var klar på at arbeidsplasser er den viktigste enkeltsaken å konsentrere seg om i den kommende fireårsperioden. Utover dette vil lokallaget konsentrere seg om å være lydhør for innbyggerne i Longyearbyen. Hvis det blir slik at 150 mister jobben i Store Norske, vil partiet ta dette videre for å forsøke å ivareta familiesamfunnet.

Prytz vil kreve å få en del av «vedlikeholdspakken» på 2,5 milliarder som regjeringen har lansert for å holde hjulene i gang i en omstillingsfase. Prytz er klar på at kull er ressursen å benytte til energi. Og han vil slippe til private krefter til en viss grad når det blir snakk om havneutbygging.

Det som er utypisk høyrepolitikk er i første rekke to ting. Svalbard Høyre har skrevet brev til Næringsdepartementet og bedt om en «sosialøkonomi-tankegang» rundt Store Norske. Det betyr at man skal se bort fra profitt for å holde hjulene i gang til samfunnet har fått omstilt seg.

– Sosial økonomi kan også være god økonomi, uttalte Prytz blant mye annet.

Utypisk for Høyre er det også å stille krav til at de som skal jobbe i Svea i framtiden må bo i Longyearbyen i friperiodene sine.

Gode intensjoner

Venstre og Eirik Berger kom ikke så godt ut av denne debatten som den første. Det skyldtes i første rekke motstandere som var mer på hugget, og en debattleder som var strengere. Berger framholdt at Venstre skal balansere hensyn til miljø og næringsliv, og dro fram alt det positive som faktisk skjer i byen til tross for kull-sjokket. Venstre vil bort fra tankegangen om at en stor koloss (Store Norske) skal erstattes med en ny stor enhet, og heller tenke på alle smågründere som det finnes rikelig med eksempler på.

– Vi ønsker å opprette et næringssenter som får ressurser til å støtte berdrifter i oppstart og utvikling. Det blir en måte å dyrke fram lokalt næringsliv som på sikt kan erstatte mange av de arbeidsplassene vi nå ser forsvinne, sa han.

Enkelte løftet på øyenbrynene da Berger svarte nei på spørsmålet om Lunckefjell-gruva bør åpnes igjen hvis det skulle bli lønnsomt.

Revansj fra Ap

Arild Olsen viste tirsdag at han har mest politisk erfaring. Utover de vanlige strofene fra Arbeiderpartiet om «frihet, rettferdighet og fellesskapsløsninger med jobb til alle» framholdt Olsen at hans parti mener det fortsatt er ei framtid for kullvirksomheten på Svalbard. Det går an å dele opp Store Norske, og få profitt ut av enkeltdeler av selskapet, mener han.

Olsen var ellers klar på at det skal være offentlig eierskap av ei ny havn, og at kull er drifstoffet Longyearbyen må basere seg på for energiforsyning i overskuelig framtid.

Olsen forlanger en kraftig motkonjunkturpolitikk, slik at hjulene kan holdes i gang til Unis og andre får opp en såpass stor aktivitet at verdiskapningen som Store Norske har stått for kan bli utlignet. Store vedlikeholdsprosjekt på veier, flytting av avfallsanlegget og havneutbygging er blant alternativene han vil ha realisert.

Nøkkelord

Se bildet større

Arild Olsen (Ap, fra venstre), Eirik Berger (V), Helga Bårdsdatter Kristiansen (MDG) og Torgeir Prytz argumenterte så godt de kunne tirsdag. Den som mobiliserer den passive velgerskaren kan gjøre et godt valg, viser målingen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hvis valgresultatet blir som målingen, vil Ap øke antall representanter i Longyearbyen lokalstyre fra sju i dag til ni. Høyre vil være uforandret på tre representanter. De nye partiene MDG og Venstre vil få henholdsvis to og en representant hver. FOTO: Grafikk: Svalbardposten

Se bildet større

Om lag 60 personer hadde møtt opp til debatten. Men det kom bare en liten håndfull spørsmål fra forsamlingen. FOTO: Christopher Engås

Målingen

Parti...2015....2014...Valg 2011

Ap......56,5%...48,5%...43,6%
H........21,0%...28,8%...17,8%
MDG..12,9%
V..........9,7%.....7,6%

Mandater
Parti...2015....2014...Valg 2011
Ap.......9.........8........7
H.........3.........4........3
MDG...2
V..........1

Målingene det refereres til er tatt opp i henholdsvis uke 40 i 2015, uke 43 i 2014 og ved lokalstyrevalget i 2011. MDG og Venstre er tatt med i målingen når de har stilt liste.


Fordelingen
Hvilket politisk parti ville du stemt på dersom det var lokalvalg på Svalbard i dag? (kjønn/alder)

Ap
Mann.........57%
Kvinne.......56%
16-30........80%
30-44........45%
45-59........62%
60+..........67%

Høyre
Mann.........27%
Kvinne.......12%
16-30.........-%
30-44........27%
45-59........31%
60+...........-%

MDG
Mann.........11%
Kvinne.......16%
16-30........20%
30-44........12%
45-59.........8%
60+..........17%

Venstre
Mann..........5%
Kvinne.......16%
16-30.........-%
30-44........15%
45-59.........-%
60+..........17%

36% svarte "vet ikke".
9% svarte "vil ikke stemme/vil ikke svare"
Respondenter: 112
Feilmargin: Inntil 8,7%

Kilde: Norfakta Markedsanalyse

Høy turnover i samfunnet (årlig cirka 20%) gjør det vanskelig å fastslå velgerflukt mellom partiene.

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!