Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kan flytte hjem

Stor glede: Gustav Halsvik (t.h.) lagde fiskekaker til Phonthipha Seesatsue (12) tirsdag. Veninnene Astrid Brendlien (t.v.) og Malin Alexandersen gratulerte med oppholdstillatelse og planla fossil- og kullsalg med den tidligere og kommende klassevenninnen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kan flytte hjem

Tirsdag ombestemte Utlendings­direktoratet seg. Phonthipha Seesatsue (12) får permanent oppholds­tillatelse i Norge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.06.2011 kl 11:03

– Endelig fikk vi tilbake det gamle livet vårt, sier Wanphen Halsvik tirsdag ettermiddag. Samme dag fikk hun vite at Utlendingsdirektoratet (UDI)har ombestemt seg. Datteren får permanent oppholdstillatelse.

– Vi gråt sammen i dag. Jeg gråt på kontoret, jeg gråt her. Jeg trodde ikke det var sant, sier mannen Gustav Halsvik.

I 2009 flyttet Wanphen og barna Phonthipha og Somsak Seesatsue til Tromsø for å få permanent opphold i Norge.

Beholder jobben

Både Gustav og Wanphen jobber i ISS. Gustav har pendlet mellom Longyearbyen og Tromsø. Wanphen har permisjon.

– Hun hadde permisjon ut denne måneden. Hun måtte ha sagt opp jobben etter det, så vedtaket kom i grevens tid, sier Gustav.

Phonthipha selv kan begynne på skolen i Longyearbyen igjen til høsten.

– Jeg er glad for at jeg kan være sammen med vennene mine igjen. Det var litt artig å møte nye folk på min egen alder. Jeg har fått mange nye venner, men jeg vil helst være her, sier hun.

Fikk avslag

Etter å ha bodd på fastlandet i ett år søkte familien UDI.

Bare Wanphen fikk tillatelse. Hun fikk permanent opphold på grunnlag av den nye regelen som sier at lang botid på Svalbard skal telle i slike saker. Vanligvis må utlendinger oppholde seg i faslands-Norge i tre år før de kan få permanent oppholdstillatelse. For de som har bodd på Svalbard i mer enn åtte år, kan det holde med ett.

I februar leverte Wanphen Halsvik en klage på at Phonthipha fikk avslag. Hun klaget fordi hun mente det var sterke rimelighetsgrunner til at også datteren burde få opphold. Hun hadde ikke bodd på Svalbard like lenge som mora, men nesten halve livet.

Oppholdstillatelsen til Wanphen var også verdiløs siden hun ikke kunne dra fra Tromsø før også datteren hadde fått permanent opphold i Norge.

Familien valgte ikke å klage på avslaget til Somsak siden han er myndig og skal fortsette å gå på skole i Tromsø, slik at han kan søke etter vanlige regler når det er gått tre år.

Feil mappe

UDI bekreftet overfor Svalbardposten at saken til Phonthipha skulle prioriteres. Forrige uke hadde familien fremdeles ikke fått svar. Fredag dro de til politi­stasjonen i Tromsø.

– Der fikk vi vite at de hadde sendt feil saksmappe til UDI og at det hadde tatt tre måneder før de sendte riktig mappe, sier Gustav Halsvik.

Da han fikk vite om feilen, skrev han en epost til lokalstyre­leder Kjell Mork (Ap) hvor han forklarte situasjonen. Mork videresendte meldingen til UDI.

Tirsdag fikk Mork svar fra Kjetil Jacobsen i UDI: «Vi fattet i dag et omgjøringsvedtak i saken, slik at permanent oppholds­tillatelse er innvilget. Jeg beklager at rot i flere ledd i forvaltningen har ført til lengre saksbehandlingstid i denne saken enn signalisert tidligere.»

– Nå kan vi flytte tilbake, men vi må vente til vi har fått papiret. Vi har ikke fått svar selv, sier Gustav.

Han legger til at saken nok ikke hadde fått noen lykkelig utgang uten Mork og Viva Mørk Kvello i Arbeiderpartiet.

– Jeg hadde gitt opp håpet fordi det ble gjort så mange saksbehandlingsfeil, sier Gustav.

Brukte kontaktnettet

– Vi har benyttet et kontaktnett hos sentrale myndigheter. Det viser at slik kontakt er viktig i saker der enkelpersoner kjemper, sier Mork.

Han forteller at Arbeiderpartiet i Longyearbyen sist presenterte saken for Polar­avdelingen i Justisdepartementet 6. juni.

– Det er også en politisk lagseier. Vi har vært samstemt om dette, sier Mork.

Wanphen og barna kommer opprinnelig fra Thailand.

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!