Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kan få økt beredskap

 

Kan få økt beredskap

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vil øke bemanningen ved Longyearbyen sykehus for å kunne takle flere akutte hendelser samtidig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.10.2010 kl 10:00

I dag er det ikke noen i bakvakt ved Longyearbyen sykehus. Når vakthavende lege drar ut på oppdrag med Sysselmannens redningshelikopter for å hente fiskere ved Bjørnøya eller snøskuterførere nordpå, er det ingen legeberedskap igjen i byen.

– Vi ønsker å øke lege bemanningen ved Longyearbyen sykehus slik at det er en lege i bakvakt. I dag er bemanningen satt opp for å takle én hendelse. Vi ser at risikoen for to samtidige hendelser er til stede og har også eksempler på det, sier rådgiver Magne Johnsen i UNN.

Normalt er det en lege og tre sykepleiere på vakt. Hvor mange sykepleiere som er igjen i byen, er avhengig av hvor mange legen tar med seg i redningshelikopteret.

En bakvaktordning for legene vil koste rundt 1,5 millioner kroner i året.

– Vi har ikke laget noen plan for hvor mye det vil koste å øke sykepleierberedskapen, sier Johnsen.

Kritiserte kirurgberedskap

I juni gav Helse- og omsorgsdepartementet Helse Nord og UNN i oppdrag å redegjøre for beredskapen og den medisinske kompetansen ved Longyearbyen sykehus. Forrige uke sendte Helse Nord en rapport til departe mentet.

Johnsen forteller at det har vært flere møter mellom Longyearbyen sykehus, Helse Nord og ledelsen i UNN. Rapporten er en sammenfatting av det som har kommet fram der.

«Spill med døden»

Etter at padlerne Ludvig Fjeld og Sebastian Plur Nilssen ble angrepet av isbjørn i sommer, gikk klinikkoverlege Mads Gilbert ved UNN ut og sammenlignet den kirurgiske beredskapen i Longyearbyen med «et spill med døden som innsats». Han mente kirurgiberedskapen burde styrkes. Det mener ikke UNN i rapporten de sender til Helsedepartementet.

– Det er så lite kirurgisk aktivitet og så liten sannsynlighet for at det er et kirurgisk problem som vil oppstå. Vi mener en vanlig lege med erfaring fra akuttmedisin vil være den beste løsningen, sier Johnsen.

Fornøyd avdelingsleder

Avdelingsleder Søren Nissen ved Longyearbyen sykehus er fornøyd med rapporten fra UNN. Han understreker at det er behov for en ekstra legestilling, dersom sykehuset skal ha en bakvaktordning.

– Hvis vi ikke får stillingen, blir det svært vanskelig å rekruttere folk. Da må legene som jobber her arbeide mer enn i dag. Å ha vakt annenhver dag, tror jeg ikke det er mange som vil ha. I dag har vi vakt hver tredje dag, det er det også mange som synes er mye, sier Nissen.

Han synes det er bra at det blir satt fokus på beredskapen på Svalbard, også på departementsnivå.

– Jeg håper det kommer noe ut av dette, ikke bare tomme ord, sier Søren Nissen.

Les mer i fredagens utgave av Svalbardposten! 

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!