Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kan bli pålagt sommerfri

To av byens tre barnehager var i sommer åpne. I Kullungen barnehage kunne barna kose seg med mat i sola. FOTO: Christopher Engås

Kan bli pålagt sommerfri

Longyearbyen lokalstyre ønsker å pålegge foreldre å gi barna ferie fra barnehagen tre uker i strekk på sommeren. Politikerne er skeptiske.

Tekst:

Publisert:

Etter omorganiseringen av Longyearbyen lokalstyre (LL) i januar i år, må vedtektene for barnehagene endres. I tillegg til at eierskapet til barnehagene er endret, har administrasjonen foreslått blant annet å pålegge barna tre uker sammenhengende ferie i skolens sommerferie. Det for at barnehagenes ansatte skal få avviklet ferie etter ferielovens bestemmelser.

Forslaget ble ikke applaudert av politikerne i tirsdagens møte i Oppvekst- og kulturutvalget.

– Jeg stiller spørsmål ved om brukerne har vært involvert i dette. Jeg er sikker på at dette kan føre til problemer og utfordringer for en del, sa Geir Hekne (H).

Han mener også at det er viktig at barn som er i Longyearbyen om sommeren har et miljø rundt seg.


Utfordring for næringslivet

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) sa forslaget som er gjort ut fra barnehagenes personalhensyn kan bli en utfordring for næringslivet.

– Jeg har undersøkt litt med næringslivet, og mange mener dette kan bli et problem. Det kan se ut til at vi løser et problem ved å skape et annet, sa hun.

– Noen næringer har høysesong på sommeren. Da kan det være vanskelig å ta ut ferie, supplerte Krisin Furu Grøtting (Tf).

Sektorsjef Unn Martinsen for oppvekst og kultur fortalte at saken ikke har vært på høring blant foreldreutvalgene i barnehagene.

– I ettertid ser jeg at dette er et såpass drastisk forslag at vi bør gjøre det, sa hun.

Noe av bakgrunnen for forslaget er at administrasjonen har vært bekymret for kvaliteten på barnehagetilbudet om sommeren.

– Vi har en utfordring da med tanke på å ha den samme pedagogisk gode bemanningen. Tilbudet er godt nok, men ikke like optimalt som resten av året, sa Martinsen.


Røykfritt

Administrasjonen i LL foreslår også andre endringer. Blant annet vil de vedtektsfeste at barn ikke kan begynne i barnehagene i juni, juli eller desember, slik praksis er også i dag. Årsaken er at barnehagene da har begrensede muligheter til å ha en pedagogisk og forsvarlig oppstartprosess med nye barn. I tillegg må alle nå søke og si opp barnehageplasser elektronisk.

En av vedtektsendringene ble applaudert i det politiske møtet. Nemlig at det blir totalforbud mot bruk av tobakk i barnehagens lokaler og uteområder.

– Fra et helseperspektiv er det kjempefint. Både for voksne, og for barn som ikke vil bli eksponert for røyk, sa Grøtting.

Oppvekst- og kulturutvalget gikk enstemmig inn for å sende forslaget om revidering av barnehagenes vedtekter tilbake til administrasjonen for nærmere utredning etter innspillene om ferieplikten.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!