Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kan bli pålagt sommerfri

To av byens tre barnehager var i sommer åpne. I Kullungen barnehage kunne barna kose seg med mat i sola. FOTO: Christopher Engås

Kan bli pålagt sommerfri

Longyearbyen lokalstyre ønsker å pålegge foreldre å gi barna ferie fra barnehagen tre uker i strekk på sommeren. Politikerne er skeptiske.

Tekst:

Publisert:

Etter omorganiseringen av Longyearbyen lokalstyre (LL) i januar i år, må vedtektene for barnehagene endres. I tillegg til at eierskapet til barnehagene er endret, har administrasjonen foreslått blant annet å pålegge barna tre uker sammenhengende ferie i skolens sommerferie. Det for at barnehagenes ansatte skal få avviklet ferie etter ferielovens bestemmelser.

Forslaget ble ikke applaudert av politikerne i tirsdagens møte i Oppvekst- og kulturutvalget.

– Jeg stiller spørsmål ved om brukerne har vært involvert i dette. Jeg er sikker på at dette kan føre til problemer og utfordringer for en del, sa Geir Hekne (H).

Han mener også at det er viktig at barn som er i Longyearbyen om sommeren har et miljø rundt seg.


Utfordring for næringslivet

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) sa forslaget som er gjort ut fra barnehagenes personalhensyn kan bli en utfordring for næringslivet.

– Jeg har undersøkt litt med næringslivet, og mange mener dette kan bli et problem. Det kan se ut til at vi løser et problem ved å skape et annet, sa hun.

– Noen næringer har høysesong på sommeren. Da kan det være vanskelig å ta ut ferie, supplerte Krisin Furu Grøtting (Tf).

Sektorsjef Unn Martinsen for oppvekst og kultur fortalte at saken ikke har vært på høring blant foreldreutvalgene i barnehagene.

– I ettertid ser jeg at dette er et såpass drastisk forslag at vi bør gjøre det, sa hun.

Noe av bakgrunnen for forslaget er at administrasjonen har vært bekymret for kvaliteten på barnehagetilbudet om sommeren.

– Vi har en utfordring da med tanke på å ha den samme pedagogisk gode bemanningen. Tilbudet er godt nok, men ikke like optimalt som resten av året, sa Martinsen.


Røykfritt

Administrasjonen i LL foreslår også andre endringer. Blant annet vil de vedtektsfeste at barn ikke kan begynne i barnehagene i juni, juli eller desember, slik praksis er også i dag. Årsaken er at barnehagene da har begrensede muligheter til å ha en pedagogisk og forsvarlig oppstartprosess med nye barn. I tillegg må alle nå søke og si opp barnehageplasser elektronisk.

En av vedtektsendringene ble applaudert i det politiske møtet. Nemlig at det blir totalforbud mot bruk av tobakk i barnehagens lokaler og uteområder.

– Fra et helseperspektiv er det kjempefint. Både for voksne, og for barn som ikke vil bli eksponert for røyk, sa Grøtting.

Oppvekst- og kulturutvalget gikk enstemmig inn for å sende forslaget om revidering av barnehagenes vedtekter tilbake til administrasjonen for nærmere utredning etter innspillene om ferieplikten.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!