Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kan bety slutten for Mark på Svalbard

Mark Sabbatini flyttet så mye som mulig ut av leiligheten sin i Gamle sykehuset rett etter at evakueringsordren kom fredag ettermiddag. Han fikk hjelp av et filmteam fra BBC som lager en dokumentar om livet på Svalbard. Mark, som har sju år bak seg på øya, vet nå ikke hvordan han skal klare å fortsette å bo på stedet han elsker. FOTO: Christopher Engås

Boligblokk evakuert og sperret:

Kan bety slutten for Mark på Svalbard

– Jeg har ikke muligheter til å betale på lån, og samtidig leie bolig, sier Icepeople-redaktøren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2016 kl 08:55

Forrige torsdag kom sjokkbeskjeden. Alle beboere i Gamle sykehuset måtte umiddelbart pakke det mest nødvendige, og komme seg ut av bygningen. Tilstandsrapporten fra Multiconsult definerte bygningen som usikker, og da hadde ikke Longyearbyen lokalstyre noe valg.

– Tilstanden er i verste kategori. Det betyr at vi må evakuere bygningen, sa sjef for teknisk sektor Marianne Aasen på et møte med beboerne i etterkant av evakueringen.


LES OGSÅ: Vil ikke snakke med pressen

Kritisk

Det har lenge vært en kjent sak at Gamle sykehuset ikke er i optimal bygningsteknisk stand. Så tidlig som i 2006 var den omtalt som dårlig i Svalbardposten.

Mark Sabbatini eier en av de 16 leilighetene i bygningen. Han er fortvilet over situasjonen han har havnet i.

– Dette kan være «nakkeskuddet» mitt på Svalbard. Jeg må ut av leilgheten jeg eier i Gamle sykehuset, og leie meg et sted å bo. Ut fra det jeg forstår er det ingen utsikter til å få igjen noe på forsikringen med det første i alle fall. Jeg har ikke råd til å betjene huslånet og samtidig betale husleie på det åpne markedet, sier Sabbatini.


LES OGSÅ: Tilfeldig av LL fikk vite om rapporten

Vil ikke dra, men…

Mark Sabbatini har drevet den engelskspråklige avisen Icepeople i Longyearbyen siden han ankom byen for sju år siden. Han ser ingen annen utvei enn å dra tilbake til hjemlandet USA hvis det ikke ordner seg med bolig. Det betyr i så fall slutten på avisen hans.

– Utgangspunktet mitt har vært at jeg ønsker å være på Svalbard så lenge som mulig og drive med avisen. Men nå ser det dårlig ut, sier han fortvilt.

Et hell i uhellet forrige fredag var at BBC lager en doku­mentar med en del svalbardianere som hovedpersoner, deriblant Sabbatini. Filmteamet hjalp ham med å flytte de aller mest nødvendige eiendelene hans fra Gamle sykehuset til den midlertidige hybelen han fikk låne i to uker av LL.

Eier fire leiligheter

Tidligere driver av Classic pizza, Sam Ziaei, er også hardt rammet. Han bor i Gamle sykehuset sammen med kona og broren Avaz. I underetasjen bor lillebror Essy. Totalt eier Ziaei fire leiligheter i Gamle sykehuset.

– Jeg har over fire millioner kroner i lån på disse leilighetene, med sikkerhet i huset jeg eier i Tromsø. Hvis vi ikke får dekket noe på forsikringen, blir dette en skikkelig krise for meg, sier han.

Se bildet større

Sam (t.h.) og Avaz Ziaey har begynt å føle seg utrygge i Gamle sykehuset det siste halve året. Lyder i veggene gjør at det er vanskelig å få sove, og brødrene har hatt en evakueringsplan klar. Til sammen eier Sam fire leiligheter i bygningen FOTO: Christopher Engås

Ziaei forteller om en aksellererende utvikling på forfallet i bygningen.

– For et par år siden oppdaget vi sprekkdannelsene i ytterveggene på baksiden av bygningen. I høst ble det verre, og det oppsto sprekker mange steder innvendig også, sier han.

Psykisk slit

Det verste har ifølge Sam Ziaei vært den psykiske påkjenningen av å bo i en ustabil bygning.

– Siden i høst har det begynt å komme lyder fra veggene. Det høres ut som mus i veggene, men vi vet at det er strukturelle bevegelser som lager lyden. Jeg har slitt med å få sove på grunn av disse lydene, forteller Ziaei.

Det er lenge siden det gikk an å åpne vinduene i leiligheten Sam og Avaz bor i. Trappa som leder opp til andre etasje er blitt skakk og skjev, og man kan se at bygget har en begynnende slagside bort fra Gruvefjellet i øst.
Brødrene har i lengre tid hatt hver sin sekk pakket og klar for å komme seg ut med noen eiendeler i tilfelle rask evakuering.

Freia fortvilt

Få ble mer perpleks av evakueringsordren enn Freia Hutzschenreuter (77). Torsdag var det to uker siden hun hadde flyttet inn i Gamle sykehuset, og hun har gjennomgått en rekke flyttinger det siste året. Hun bodde i Brakke 1 i Nybyen i over 30 år, før leiekontrakten ble oppsagt i fjor vår. Da flyttet hun en periode til Brakke 3 og fikk leid seg lagringsplass i Gamle stormessa. I fjor høst var hun i ferd med å flytte inn i Gjestehuset 102 da hun fikk leilighet i Gamle sykehuset. Da hun endelig hadde fått tingene sine på plass, kom evakueringsordren.

Se bildet større

Freia Hutzschenreuter hadde bodd to uker i Gamle sykehuset da ordren om evakuering kom. FOTO: Christopher Engås

– Jeg tok kontakt med Store Norske og ba dem komme opp med ei leilighet hun kunne bruke lenger enn fjorten dager. Når har hun fått ei bra leilighet som hun kan bo i i uoverskuelig framtid, sier Anne Lise Klungseth Sandvik som har hjulpet Hutzschenreuter i de vanskelige tidene.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!