Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kamp om millioner

Brannen i Svea Nord-gruva som startet 30. juli 2005 kommer opp for Nord-Troms tingrett mandag om en uke. FOTO: Birger Amundsen

Kamp om millioner

Det tok Store Norske åtte måneder å få kontroll over brannen i Svea Nord. Mandag om en uke starter rettssaken om forsikringsoppgjøret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Etter mange måneders forberedelser og flere forsøk på forlik begynner Nord-Troms tingrett behandlingen av saken mandag om en uke. Det har ikke lyktes Store Norske og forsikrings-givere å komme til enighet om størrelsen på erstatningsbeløpet, derfor havner saken i retten.
Advokat Johan Fredrik Remmen i advokatkontoret Haavind Vislie i Oslo fører saken på vegne av Store Norske.

800 millioner kroner
– Det har vært gjort forsøk på å bli enig om en del faktiske forhold som ikke har stor økonomisk betydning, for på den måten gjøre saken litt enklere. Men så langt har man ikke lyktes, så saken står som den har gjort før, sier han.
Remmen vil ikke ut med hvor stort sprik det er i kravet fra Store Norske og hva forsikringsselskapet er villig til å utbetale.
– Det eneste jeg kan si er at det dreier seg om flere hundre millioner kroner, men jeg har ikke lyst til å konkretisere dette nærmere, sier han.
– 800 millioner kroner er blitt nevnt?
– Kravet er i overkant av 800 millioner kroner, men vi har altså ikke fått endelig påstand fra den andre siden, svarer Remmen.

Ødelagt utstyr
Uenigheten dreier seg om flere punkter. Det enkleste er ifølge Remmen utstyret som ble ødelagt i brannen, som utgjør en mindre del av erstatningskravet.
– Kort fortalt kan man si at avbrudderstatningen, altså forskjellen mellom at gruva var i normal drift uten skade og med skade. Samlet utgjør skadetiden ett år, fra 1. august 2005 til 1. august 2006. Det er i den perioden forsikringsselskapet har ansvaret for driftsresultatet. Det viktigste spørsmålet er hva produksjonen ville vært hvis skaden ikke hadde oppstått, forklarer Johan Fredrik Remmen.

Vil avkorte utbetalingen
Etterforskningen har konkludert med at årsaken til den omfattende brannen i Svea Nord-gruva er utstyret som ble brukt til å skjøte plastrør i gruva. For å kvitte seg med smeltevann ble kraftige dreneringsrør av plast lagt langs hovedstollen ut i dagen.
Under arbeidet med å sveise sammen rørene oppsto så kortslutning i en skjøtemuffe, på grunn av svikt i sveiseapparatet. Brannen brøt ut 30. juli 2005. Produksjonen kom først i gang for fullt 22. april i fjor.
– Forsikringsselskapet mener også at utbetalingen må avkortes. De mener at det foreligger brudd på sikkerhetsbestemmelsene, fordi det ikke ble gjort forebyggende tiltak før sveisearbeidet ble satt i gang og at stedet ikke ble overvåket etter at arbeidet var blitt gjort. Vi mener at det ikke er brudd på bestemmelsene, og at brannen uansett skyldtes svikt i sveiseapparatet, sier Remmen.
Dagen etter at rettsaken har startet i Nord-Troms tingrett, reiser retten til Svalbard på befaring.
Det er satt av fem uker til saken.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!