Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kameleonkvinnen

 

Kameleonkvinnen

– Jeg tenkte vi kanskje kunne kalle denne artikkelen: Hun følger sin mann med stor glede, sier Nataly Marchenko (42).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

›› Line Nagell Ylvisåker

– Dette er det eneste kontoret som er varmt her. Folk sier at det er en badstu, ikke et kontor, ler Nataly Marchenko og setter seg i den sorte kontorstolen som hun nettopp har lært at har et utall funksjoner.
– Her inne trenger jeg ikke strømpebukse, men når jeg skal jobbe på biblioteket hender det jeg må ta på meg den buksa her også, sier hun og løfter på ei kakigrønn fritidsbukse. Det er drøye to år siden hun kom til Longyearbyen. Uten jobb, men med lærelyst og vilje til å snakke det norske språket. Nå snakker hun språket flytende. Nesten.
– Jeg jobber 50 prosent med å administrere to prosjekter ved Unis som blir finansiert av Norsk Forskningsråd. Ett innen teknologi, og ett innen forurensing og kjemi. Vi inviterer russiske studenter hit, og har spesialkurs for dem, og vi sender norske studenter til Russland. Men hvilke spørsmål har egentlig du?
– Jeg kan jo begynne med å spørre hvor du kommer fra?
– Jeg kommer fra Moskva. Fra hovedstaden. Vi har en god leilighet der som ligger midt mellom to keiserlige slott som begge står på verdensarvlisten. Jeg er svært glad i beliggenheten. Vi pleide å gå turer i slottsparkene, og naturen der er svært vakker. Jeg liker Moskva godt. Men det bor jo ti millioner mennesker der, så det er litt tett.
– Jeg savner kontoret mitt ved universitetet hvor jeg jobbet. Det lå i 21. etasje, og jeg hadde utsikt over nesten hele Moskva. En venninne av meg hadde kontor på den andre siden av bygningen. Når vi besøkte hverandre kunne vi se rundt hele byen, forteller hun.
Men det tok litt tid før hun kom dit. Da hun var nygift, nyutdannet og nybakt mor, ble hun med mannen Aleksey til Vladivostok, åtte timer med fly fra Moskva, fordi han hadde fått jobb der.
– Jeg fikk jobb som stipendiat og begynte å forske på skogbrann. Jeg lagde system for å forutsi hvor skogbranner kunne oppstå, forteller Nataly.
Så fikk mannen ny jobb, og det bar tilbake til Moskva, og Nataly tok plass i 21. etasje.
– I Moskva er de ikke så plaget med skogbranner, så da måtte jeg endre forsknings-tema. Jeg brukte geografien for å se hvor det var sannsynlig å finne spor fra jernalderen og steinalderen. I gamle dager valgte de jo bosteder ut fra landskapsform. Ved å se hvor det var best å bo kan vi forutse hvor det kan være mulig å finne gamle gjenstander, forteller hun.
– Se her, Nataly peker på dataskjermen sin. Dette er universitetet jeg var ansatt ved i Moskva. Her oppe lå kontoret mitt. Rundt 50.000 studenter er tilknyttet universitetet. Jeg jobbet som forsker med tema på grensen mellom geografi og historie, forteller hun.
Så fikk altså mannen jobb på Svalbard høsten 2006, og hun tok heisen ned fra utkikksposten sin på universitetet og fløy mot nord, sammen med mann og to av tre barn.
– Her er det bare is og snø. Så nå driver jeg med, hva heter det på norsk? Et arbeid som er del av Petroarctic, et prosjekt ved NTNU som jobber med oljeutvinning i Barentshavet og Norskehavet, ved siden av administrasjonsstillingen og en jobb som bibliotikarassistent. Jeg ser på hvordan det var å seile gjennom is tidligere, hvor de seilet, hvilke problemer de støtte på og hvordan de løste dem. Nå har oppdragsgiverne mine bestemt at prosjektet skal bli bok.
Og hun er svært fornøyd. Hun synes historiene om sjømennene nesten er som å lese eventyr.
– Så det er slik, at jeg følger mannen min med stor fornøyelse. Det var spennende med skogbrann, og steinalder og jernalder, men dette er ikke mindre spennende.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!