Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kameleonkvinnen

 

Kameleonkvinnen

– Jeg tenkte vi kanskje kunne kalle denne artikkelen: Hun følger sin mann med stor glede, sier Nataly Marchenko (42).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

›› Line Nagell Ylvisåker

– Dette er det eneste kontoret som er varmt her. Folk sier at det er en badstu, ikke et kontor, ler Nataly Marchenko og setter seg i den sorte kontorstolen som hun nettopp har lært at har et utall funksjoner.
– Her inne trenger jeg ikke strømpebukse, men når jeg skal jobbe på biblioteket hender det jeg må ta på meg den buksa her også, sier hun og løfter på ei kakigrønn fritidsbukse. Det er drøye to år siden hun kom til Longyearbyen. Uten jobb, men med lærelyst og vilje til å snakke det norske språket. Nå snakker hun språket flytende. Nesten.
– Jeg jobber 50 prosent med å administrere to prosjekter ved Unis som blir finansiert av Norsk Forskningsråd. Ett innen teknologi, og ett innen forurensing og kjemi. Vi inviterer russiske studenter hit, og har spesialkurs for dem, og vi sender norske studenter til Russland. Men hvilke spørsmål har egentlig du?
– Jeg kan jo begynne med å spørre hvor du kommer fra?
– Jeg kommer fra Moskva. Fra hovedstaden. Vi har en god leilighet der som ligger midt mellom to keiserlige slott som begge står på verdensarvlisten. Jeg er svært glad i beliggenheten. Vi pleide å gå turer i slottsparkene, og naturen der er svært vakker. Jeg liker Moskva godt. Men det bor jo ti millioner mennesker der, så det er litt tett.
– Jeg savner kontoret mitt ved universitetet hvor jeg jobbet. Det lå i 21. etasje, og jeg hadde utsikt over nesten hele Moskva. En venninne av meg hadde kontor på den andre siden av bygningen. Når vi besøkte hverandre kunne vi se rundt hele byen, forteller hun.
Men det tok litt tid før hun kom dit. Da hun var nygift, nyutdannet og nybakt mor, ble hun med mannen Aleksey til Vladivostok, åtte timer med fly fra Moskva, fordi han hadde fått jobb der.
– Jeg fikk jobb som stipendiat og begynte å forske på skogbrann. Jeg lagde system for å forutsi hvor skogbranner kunne oppstå, forteller Nataly.
Så fikk mannen ny jobb, og det bar tilbake til Moskva, og Nataly tok plass i 21. etasje.
– I Moskva er de ikke så plaget med skogbranner, så da måtte jeg endre forsknings-tema. Jeg brukte geografien for å se hvor det var sannsynlig å finne spor fra jernalderen og steinalderen. I gamle dager valgte de jo bosteder ut fra landskapsform. Ved å se hvor det var best å bo kan vi forutse hvor det kan være mulig å finne gamle gjenstander, forteller hun.
– Se her, Nataly peker på dataskjermen sin. Dette er universitetet jeg var ansatt ved i Moskva. Her oppe lå kontoret mitt. Rundt 50.000 studenter er tilknyttet universitetet. Jeg jobbet som forsker med tema på grensen mellom geografi og historie, forteller hun.
Så fikk altså mannen jobb på Svalbard høsten 2006, og hun tok heisen ned fra utkikksposten sin på universitetet og fløy mot nord, sammen med mann og to av tre barn.
– Her er det bare is og snø. Så nå driver jeg med, hva heter det på norsk? Et arbeid som er del av Petroarctic, et prosjekt ved NTNU som jobber med oljeutvinning i Barentshavet og Norskehavet, ved siden av administrasjonsstillingen og en jobb som bibliotikarassistent. Jeg ser på hvordan det var å seile gjennom is tidligere, hvor de seilet, hvilke problemer de støtte på og hvordan de løste dem. Nå har oppdragsgiverne mine bestemt at prosjektet skal bli bok.
Og hun er svært fornøyd. Hun synes historiene om sjømennene nesten er som å lese eventyr.
– Så det er slik, at jeg følger mannen min med stor fornøyelse. Det var spennende med skogbrann, og steinalder og jernalder, men dette er ikke mindre spennende.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!