Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kaller situasjonen alvorlig

Styreleder Annette Malm Justad sier situasjonen for Store Norske har forverret seg den siste måneden. FOTO: Eirik Palm

Kaller situasjonen alvorlig

Styret i Store Norske i dialog med staten, ansatte og banken for å sikre videre drift i 2015.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.10.2014 kl 22:09

- Bildet har endret seg. Prisen har vært på vei nedover, og det har nå akselerert i forbindelse med fall i olje- og råstoffpriser, sier Annette Malm Justad, styreleder i Store Norske.

40 prosent under
Kullprisen skaper krise for Store Norske. Svalbardposten skrev 16. oktober om den dramatiske situasjonen som Store Norske er inne i. Kullprisen ligger i dag hele 40 prosent under det som var utgangspunktet da den nye kullgruva i Lunckefjellet ble planlagt.

Kullprisen har det siste året vært nede i nesten 71 dollar tonnet. Store Norske trenger minst 10 dollar mer for å klare overskudd. Det er lite som tyder på at det kommer til å skje med det første, og styret kaller situasjonen alvorlig. Hver dollar utgjør 12 millioner på bunnlinja til Store Norske.

Ambisjon
På styremøtet mandag ble situasjonen igjen drøftet. Markedet hadde ventet en liten økning i kullprisene, men den siste tiden har prognosene snudd.

I en uttalelse etter møtet fastslår styret at fortsatt fall i kullprisen og vanskeligere markedsutsikter har skapt en alvorlig situasjon.

I tillegg har produksjonen vært lavere på grunn av problemer i den nye Lunckefjellgruva, og i sommer ble det klart at selskapet måtte ansette et trettitall gruvearbeidere på en årskontrakt for å produsere kull fra randsonen i Svea Nord. Dermed øker driftskostnadene.

”Styret vil gå i dialog med Store Norskes eier, de ansatte og selskapets bankforbindelse for å sikre videre drift i 2015 og framover”, fastslår styret i en melding etter mandagens styremøte

Malm Justad vil ikke gå konkret inn på hva som kan ligge i dette.

- Min og styrets ambisjon er å sikre fremtidig drift. Vi har tro på selskapet, og det er viktig for lokalsamfunnet. Derfor er det naturlig at vi må gå i dialog med alle parter og se om vi kan få en plan for hvordan vi kan komme oss gjennom denne vanskelige situasjonen, sier hun.

Flere alternativer

Styrelederen vil altså ikke være konkret, men dialogen med eier, ansatte og bankforbindelse kan bety at Store Norske ønsker godkjenning av et budsjett som styrer mot et større underskudd i 2015, garanti, forlenget nedbetalingsplan samt kutt i personalkostnader, som turnusordninger.

De ansatte skal ha blitt orientert om situasjonen på allmøter. I tillegg til fallet i kullprisen som følge av skifergassrevolusjonen i USA (billig kull fra Colombia har funnet veien til Europa), er det nå urolige blikk rettet mot øst. Kina har innført ekstra skatt på kull fra Australia, og det stilles spørsmål om hvor dette kullet kan finne veien.

- Snittprisen ligger rundt 75 dollar tonnet, og det er dramatisk for oss. Men det ser ut til at dette blir den prisen vi må forholde oss til fremover, sa administrerende direktør Per Andersson til Svalbardposten 16. oktober.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!