Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kaller situasjonen alvorlig

Styreleder Annette Malm Justad sier situasjonen for Store Norske har forverret seg den siste måneden. FOTO: Eirik Palm

Kaller situasjonen alvorlig

Styret i Store Norske i dialog med staten, ansatte og banken for å sikre videre drift i 2015.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.10.2014 kl 22:09

- Bildet har endret seg. Prisen har vært på vei nedover, og det har nå akselerert i forbindelse med fall i olje- og råstoffpriser, sier Annette Malm Justad, styreleder i Store Norske.

40 prosent under
Kullprisen skaper krise for Store Norske. Svalbardposten skrev 16. oktober om den dramatiske situasjonen som Store Norske er inne i. Kullprisen ligger i dag hele 40 prosent under det som var utgangspunktet da den nye kullgruva i Lunckefjellet ble planlagt.

Kullprisen har det siste året vært nede i nesten 71 dollar tonnet. Store Norske trenger minst 10 dollar mer for å klare overskudd. Det er lite som tyder på at det kommer til å skje med det første, og styret kaller situasjonen alvorlig. Hver dollar utgjør 12 millioner på bunnlinja til Store Norske.

Ambisjon
På styremøtet mandag ble situasjonen igjen drøftet. Markedet hadde ventet en liten økning i kullprisene, men den siste tiden har prognosene snudd.

I en uttalelse etter møtet fastslår styret at fortsatt fall i kullprisen og vanskeligere markedsutsikter har skapt en alvorlig situasjon.

I tillegg har produksjonen vært lavere på grunn av problemer i den nye Lunckefjellgruva, og i sommer ble det klart at selskapet måtte ansette et trettitall gruvearbeidere på en årskontrakt for å produsere kull fra randsonen i Svea Nord. Dermed øker driftskostnadene.

”Styret vil gå i dialog med Store Norskes eier, de ansatte og selskapets bankforbindelse for å sikre videre drift i 2015 og framover”, fastslår styret i en melding etter mandagens styremøte

Malm Justad vil ikke gå konkret inn på hva som kan ligge i dette.

- Min og styrets ambisjon er å sikre fremtidig drift. Vi har tro på selskapet, og det er viktig for lokalsamfunnet. Derfor er det naturlig at vi må gå i dialog med alle parter og se om vi kan få en plan for hvordan vi kan komme oss gjennom denne vanskelige situasjonen, sier hun.

Flere alternativer

Styrelederen vil altså ikke være konkret, men dialogen med eier, ansatte og bankforbindelse kan bety at Store Norske ønsker godkjenning av et budsjett som styrer mot et større underskudd i 2015, garanti, forlenget nedbetalingsplan samt kutt i personalkostnader, som turnusordninger.

De ansatte skal ha blitt orientert om situasjonen på allmøter. I tillegg til fallet i kullprisen som følge av skifergassrevolusjonen i USA (billig kull fra Colombia har funnet veien til Europa), er det nå urolige blikk rettet mot øst. Kina har innført ekstra skatt på kull fra Australia, og det stilles spørsmål om hvor dette kullet kan finne veien.

- Snittprisen ligger rundt 75 dollar tonnet, og det er dramatisk for oss. Men det ser ut til at dette blir den prisen vi må forholde oss til fremover, sa administrerende direktør Per Andersson til Svalbardposten 16. oktober.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!