Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kabeltraseen er klargjort

Alt ligger til rette for fiberkabel neste år, forteller prosjektleder Helge Stranden i Uninett AS. FOTO: Christopher Engås

Kabeltraseen er klargjort

Traseen som fiberkabelen skal følge fra Longyearbyen til Ny-Ålesund er klar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2013 kl 09:20

De siste ukene har selskapet Fugro Offshore Survey scannet havbunnen og funnet ruta som kabelen skal gå. Kabelen skal brukes i geodesi-stasjonen som skal bygges der av Kartverket, og skal etter planen legges neste sommer.

– Havbunnen er veldig kupert på enkelte steder, og det skapte noen utfordringer, sier prosjektleder Helge Stranden i Uninett AS.

For noen dager siden arbeidet selskapet Sea Works med å boWWre «tuneller» fra land og ut på 20 meters dyp på Hotellneset. Kablene skal føres i land gjennom disse hullene når de legges til neste år.

I andre enden var planen at kabelen skulle føres i land på nordsiden av Brandalspynten. Men under de øverste løsmassene støtte de på en mengde store steiner, og borekrona brakk.

Dermed ble kabelen besluttet tatt i land på sørøstsiden av Brandalspynten hvor det er mer sandholdig grunn.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!